home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hipertensi Portal Akibat Gangguan Aliran Darah

Hipertensi Portal Akibat Gangguan Aliran Darah

Hipertensi portal adalah keadaan yang disebabkan oleh penyakit hati. Ia adalah sejenis tekanan darah tinggi (hipertensi), tetapi bukannya menjejaskan keseluruhan tubuh. Kebanyakannya memberi kesan pada vena (urat) portal dari usus ke hati. Ia adalah komplikasi yang serius terhadap hepatitis alkohol dan sirosis hati, dan boleh menyebabkan pembengkakan dan pendarahan.

Aliran darah melalui hati

Hati menerima darah daripada dua sumber. Darah yang segar adalah daripada jantung, membekalkan keperluan hati itu sendiri. Oleh kerana hati menapis toksin dan memproses nutrien, darah daripada usus dan organ pencernaan lain datang daripada vena portal. Darah dalam vena portal mengalir terus ke hati dan boleh berinteraksi dengan sel hati, hepatocytes. Darah terus melalui hati dan kembali ke jantung dan paru-paru melalui satu set saluran yang berbeza.

Jika laluan ke hati dari usus disekat atau diperlahankan kerana beberapa halangan, maka tekanan dalam sistem vena portal akan bertambah. Dalam sirosis, tisu parut menghalang aliran darah melalui hati dan melambatkan fungsi pemprosesannya. Selain itu, hipertensi portal juga mungkin disebabkan oleh trombosis, atau pembekuan darah yang terbentuk di vena portal.

Adakah hipertensi portal bahaya?

Ya. Ini kerana hipertensi portal boleh menyebabkan pendarahan. Dalam kebanyakan kes, episod pendarahan ini dianggap sebagai kecemasan perubatan kerana kadar kematian (bilangan orang yang mati) dari episod aktif pendarahan varises (pembengkakan pembuluh darah) adalah kira-kira 70%. Varises esofagusl sangat biasa pada orang dengan sirosis dan dianggarkan bahawa satu dari setiap tiga orang yang mempunyai varises akan mengalami pendarahan.

Simptom

Permulaan hipertensi portal mungkin tidak selalu dikaitkan dengan simptom tertentu yang mengenal pasti apa sedang berlaku di hati. Tetapi jika anda mempunyai penyakit hati yang membawa kepada sirosis, peluang untuk mengembangkan hipertensi portal adalah tinggi.

Simptom utama dan komplikasi hipertensi portal termasuk:

  • Pendarahan gastrousus: Hitam, najis atau darah dalam najis; atau muntah darah
  • Ascites: Pengumpulan cecair di dalam perut
  • Ensefalopati: Kekeliruan dan kelalaian yang disebabkan oleh fungsi hati yang lemah dan lencongan aliran darah dari hati
  • Penurunan tahap platelet atau kiraan sel darah putih yang menurun.

Diagnosis dan rawatan

Sesiapa yang mempunyai sirosis yang teruk akan dipantau dengan teliti untuk perkembangan hipertensi portal. Ia biasanya didiagnosis dengan pelbagai ujian makmal, ujian X-ray, dan juga pemeriksaan endoskopik.

Malangnya, kebanyakan punca hipertensi portal tidak dapat dirawat. Sebaliknya, rawatan memberi tumpuan kepada mencegah atau menguruskan komplikasi, terutama pendarahan dari varises. Diet, ubat, terapi endoskopi, pembedahan, dan radiologi semuanya berperanan dalam merawat atau mencegah komplikasi. Rawatan lain bergantung pada keparahan simptom dan bagaimana hati anda berfungsi.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Is Portal Hypertension? https://www.verywellhealth.com/what-is-portal-hypertension-1759892 Accessed on Oct 5, 2018.

Portal Hypertension https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4912-portal-hypertension Accessed on Oct 5, 2018.

What Is Portal Hypertension? https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-portal#2 Accessed on Oct 5, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 21/10/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x