backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Hipertensi Portal Akibat Gangguan Aliran Darah

Disemak secara perubatan oleh Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin · Kardiologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/09/2021

Hipertensi Portal Akibat Gangguan Aliran Darah

Hipertensi portal adalah keadaan yang disebabkan oleh penyakit hati. Ia adalah sejenis tekanan darah tinggi (hipertensi), tetapi bukannya menjejaskan keseluruhan tubuh. Kebanyakannya memberi kesan pada vena (urat) portal dari usus ke hati. Ia adalah komplikasi yang serius terhadap hepatitis alkohol dan sirosis hati, dan boleh menyebabkan pembengkakan dan pendarahan.

Aliran darah melalui hati

Hati menerima darah daripada dua sumber. Darah yang segar adalah daripada jantung, membekalkan keperluan hati itu sendiri. Oleh kerana hati menapis toksin dan memproses nutrien, darah daripada usus dan organ pencernaan lain datang daripada vena portal. Darah dalam vena portal mengalir terus ke hati dan boleh berinteraksi dengan sel hati, hepatocytes. Darah terus melalui hati dan kembali ke jantung dan paru-paru melalui satu set saluran yang berbeza.

Jika laluan ke hati dari usus disekat atau diperlahankan kerana beberapa halangan, maka tekanan dalam sistem vena portal akan bertambah. Dalam sirosis, tisu parut menghalang aliran darah melalui hati dan melambatkan fungsi pemprosesannya. Selain itu, hipertensi portal juga mungkin disebabkan oleh trombosis, atau pembekuan darah yang terbentuk di vena portal.

Adakah hipertensi portal bahaya?

Ya. Ini kerana hipertensi portal boleh menyebabkan pendarahan. Dalam kebanyakan kes, episod pendarahan ini dianggap sebagai kecemasan perubatan kerana kadar kematian (bilangan orang yang mati) dari episod aktif pendarahan varises (pembengkakan pembuluh darah) adalah kira-kira 70%. Varises esofagusl sangat biasa pada orang dengan sirosis dan dianggarkan bahawa satu dari setiap tiga orang yang mempunyai varises akan mengalami pendarahan.

Simptom

Permulaan hipertensi portal mungkin tidak selalu dikaitkan dengan simptom tertentu yang mengenal pasti apa sedang berlaku di hati. Tetapi jika anda mempunyai penyakit hati yang membawa kepada sirosis, peluang untuk mengembangkan hipertensi portal adalah tinggi.

Simptom utama dan komplikasi hipertensi portal termasuk:

  • Pendarahan gastrousus: Hitam, najis atau darah dalam najis; atau muntah darah
  • Ascites: Pengumpulan cecair di dalam perut
  • Ensefalopati: Kekeliruan dan kelalaian yang disebabkan oleh fungsi hati yang lemah dan lencongan aliran darah dari hati
  • Penurunan tahap platelet atau kiraan sel darah putih yang menurun.

Diagnosis dan rawatan

Sesiapa yang mempunyai sirosis yang teruk akan dipantau dengan teliti untuk perkembangan hipertensi portal. Ia biasanya didiagnosis dengan pelbagai ujian makmal, ujian X-ray, dan juga pemeriksaan endoskopik.

Malangnya, kebanyakan punca hipertensi portal tidak dapat dirawat. Sebaliknya, rawatan memberi tumpuan kepada mencegah atau menguruskan komplikasi, terutama pendarahan dari varises. Diet, ubat, terapi endoskopi, pembedahan, dan radiologi semuanya berperanan dalam merawat atau mencegah komplikasi. Rawatan lain bergantung pada keparahan simptom dan bagaimana hati anda berfungsi.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin

Kardiologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/09/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan