home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

COPD: Satu Beban Besar ke Atas Masyarakat dan Negara

COPD: Satu Beban Besar ke Atas Masyarakat dan Negara

COPD adalah sekumpulan penyakit kronik dan progresif yang melibatkan paru-paru. Mereka yang mengalami penyakit ini menghadapi masalah dalam pernafasan sehingga menggangu serta menjejaskan kualiti hidup seseorang.

Setengah juta rakyat Malaysia mengalami COPD – satu beban yang besar

Dianggarkan sebanyak 500,000 rakyat Malaysia menderita penyakit COPD. Mana tidaknya, jumlah perokok di Malaysia pun sangat ramai iaitu hampir separuh daripada keseluruhan lelaki di negara ini. Memandangkan merokok adalah faktor tunggal utama kepada penyakit ini, sudah tentu bilangan kes akan menjadi tinggi.

Angka yang besar ini sudah pasti memberikan satu beban besar ke atas bukan sahaja pesakit tetapi juga keluarga, masyarakat dan negara. COPD diletakkan di tangga ke-5 sebagai beban penyakit utama di Malaysia berdasarkan bilangan kes yang ditahan di hospital.

Perokok menganggap batuk sebagai perkara biasa

Antara kes biasa yang berlaku adalah apabila perokok yang mengalami simptom seperti batuk dan nafas pendek tidak mengambil serius terhadap keadaan dirinya. Mereka menganggap bahawa ia adalah perkara biasa bagi perokok untuk batuk. Apabila terus dalam keadaan begitu tanpa menjalani pemeriksaan, keadaan akan menjadi lebih parah sehingga ke tahap yang buruk sebelum menerima rawatan.

Ia hanya akan menambah beban ke atas pesakit kerana perlu menghadapi keadaan paru-paru yang semakin teruk. Jika rawatan lambat dimulakan, peluang untuk hidup lebih akan akan rendah.

Pendidikan dan kesedaran masih perlu diperkasa

Ini termasuk kesedaran untuk berhenti merokok dan mendapatkan pemeriksaan kesihatan. Meskipun pelbagai kempen dan pendidikan telah dijalankan, bilangan perokok masih lagi ramai dan bilangan kes COPD yang tidak didiagnosis juga masih banyak di Malaysia.

Kita sedar bahawa berhenti merokok bukanlah satu perkara yang mudah dilakukan. COPD pula sehingga hari ini masih tiada penawarnya. Oleh itu, pencegahan adalah satu-satunya langkah paling baik dalam menangani penyakit paru-paru ini.

Selain merokok, faktor lain yang boleh menyebabkan COPD juga perlu diambil perhatian. Contohnya, pencemaran udara dan keselamatan di tempat kerja seperti pengendalian bahan-bahan kimia dan toksik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Half a Million Malaysians Suffer Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Yet the Awareness is Low – https://my.gsk.com/en-gb/media/press-releases/2016/half-a-million-malaysian-suffer-from-chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd-yet-the-awareness-is-low/

COPD Squeezes One’s Life – http://www.themalaysiantimes.com.my/copd-squeezes-ones-life/

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 21/09/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x