What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sarapan: Apakah Makanan Yang Perlu Anda Elakkan?

Sarapan: Apakah Makanan Yang Perlu Anda Elakkan?

Seperti yang kita semua tahu, sarapan adalah hidangan paling penting pada hari itu. Walaupun anda sedang menjalani diet, anda masih perlu mengambil sarapan. Apa yang anda makan untuk sarapan boleh memberikan nutrien untuk tubuh sepanjang hari. Makan jenis makanan yang salah untuk sarapan boleh menjadi tidak baik seperti melangkau sarapan pagi. Terdapat banyak jenis makanan yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Lihat artikel hari ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Pastri

Kita sering lihat dalam filem di mana pegawai polis makan donat untuk sarapan mereka. Ini tidak salah, tapi pastinya pilihan yang salah. Donat, croissants, danishes, jeli, dan mana-mana pastri lain mempunyai kandungan gula yang besar tetapi serat yang sangat sedikit hingga tiada sama sekali. Ia boleh menyebabkan peningkatan pesat dalam gula dalam darah anda. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang manis pada waktu pagi, cuba pilih serat yang tinggi seperti buah-buahan seperti epal, pear atau pisang.

Jus buah-buahan

Jus buah kedengaran sihat kerana ia penuh dengan sumber vitamin yang hebat. Ini benar, selagi anda memilih jus buah segar. Jus berkotak yang boleh anda beli dengan mudah di mana-mana kedai biasanya dibuat dengan gula halus, perasa tiruan dan warna, terdapat hampir tiada vitamin dan nutrien dalam produk pasaran tersebut.

Apa lagi? Oleh kerana kandungan gula tinggi dalam jus buah berkotak, ia meresap dengan gula dalam darah anda, membuatkan anda berasa bertenaga selepas minum. Walau bagaimanapun, ia akan habis selepas satu atau dua jam. Oleh itu, minum jus berkotak untuk sarapan bukan idea yang baik. Sebaliknya cuba makan buah, atau teruskan dengan jus buatan sendiri tanpa gula tambahan.

Roti bakar

Tidak ada yang salah dengan sekeping roti bakar gandum penuh tetapi bagaimana pula dengan taburan coklat dan roti bakar kacang di pagi hari? Nah, anda akan berasa adrenalin tergesa-gesa melalui tubuh dan anda tidak akan lapar untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, ia tidak baik untuk kesihatan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan, lebih baik cuba bebas gluten, kurangkan bahan roti.

Bijirin manis berkotak

Bijirin manis berkotak adalah pilihan yang terkenal untuk kebanyakan orang Amerika. Walau bagaimanapun, ia adalah pilihan yang buruk. Mempunyai semangkuk bijirin untuk sarapan adalah yang paling sesuai dan paling mudah bagi sesiapa untuk sarapan lewat pagi. Bijirin manis berkotak mengandungi gula, perasa tiruan, warna, bahan kimia dan pengawet.

Mufin dan scone

Anda boleh makan mufin dan scone (doh roti kecil tetapi lebih banyak serbuk penaik dan lebih tebal yang berasal dari Scotland) jika anda memerlukan sesuatu seperti tepung putih, minyak atau mentega, dan banyak gula dalam sistem anda. Nasihat profesional, ia mengandungi terlalu banyak gula untuk dipertimbangkan sebagai pilihan yang sihat untuk sarapan. Anda pastinya akan melangkauinya tetapi jika anda perlu, cuba buat pastri dengan menggunakan tepung bebas gluten, gula putih dengan gula perang, sirap maple atau juga epal dan pisang yang dihancurkan.

Granola dan bar granola

Granola adalah salah satu makanan kesihatan palsu pertama yang diiklankan di TV. Granola dan bar granola biasanya terlalu tinggi dalam gula halus dan lemak tidak sihat. Cuba untuk membuatnya di rumah dengan mencampurkan oat yang digulung, mentega kacang, madu, epal dan walnut untuk kerangupan.

Pancakes dan sirap maple buatan

Setiap kanak-kanak sukakan pancake untuk sarapan kerana ia lembut, lembut di dalam dan manis dengan sirap. Pancake dan sirap maple buatan boleh menembak paras gula dalam darah. Makanan ini perlahan-lahan dicerna dan pada waktu pagi dan kemudian, tubuh anda tidak akan memprosesnya.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis ataupun rawatan.

Baca juga:

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Think Twice Before Eating These 10 Breakfast Foods http://www.rd.com/health/wellness/think-twice-breakfast-foods/ acessed 23 April, 2017.

15 Breakfast Mistakes that Cause Weight Gain http://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/15-breakfast-mistakes-cause-weight-gain acessed 23 April, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor