Minuman Terbaik Cuaca Panas

  Minuman Terbaik Cuaca Panas

  Musim panas memberi inspirasi kepada kita untuk minum lebih banyak. Mendapatkan penghidratan yang cukup pada hari-hari panas ini adalah penting untuk menyejukkan diri dan menyegarkan diri. Tetapi apakah minuman musim panas yang terbaik? Anda mungkin mahu mengelakkan minuman dengan bahan kimia atau bahan-bahan yang boleh menjejaskan badan anda atau mengurangkan penghidratan.

  Minuman musim panas 1: Air sejuk

  musim panas

  Mulakan dengan yang paling mudah, minuman sihat boleh menyegarkan kita. Air sejuk menghidrat, menyejukkan, dan menyegarkan anda. Anda boleh membuat rasa air anda lebih menarik dengan menambahkan sepotong lemon, limau, atau oren. Jika anda sering minum air paip, anda harus memastikan bahawa air paip anda mempunyai tahap komponen / bahan cemar yang rendah. Anda boleh membeli sistem penapisan (walaupun jenis botol yang mampu dimiliki) untuk membersihkan air anda.

  Minuman musim panas 2: Air dengan rasa semula jadi

  Air berperisa jenis ini – tanpa kalori dan tiada pemanis alternatif. Jika anda tidak mengambil berat untuk minum air kosong, cuba ini. Jika rasanya baik untuk anda, anda akan lebih cenderung untuk minum lebih daripada itu – dan lebih tinggal terhidrat. Satu perkara yang perlu diingat dengan perisa tiruan adalah hanya beli daripada jenama yang anda percayai.

  Teh ais

  Teh mempunyai banyak sebatian yang berguna yang boleh menyegarkan dan membuat anda sihat. Mencari versi bukan berkafein jika anda minum teh sepanjang hari. Banyak pilihan rasa menanti anda di kedai-kedai runcit dan pasaran khusus. Jika anda berkeras untuk pemanis teh anda, kurangkan jumlah pemanis citarasa anda akan bertolak ansur.

  Kopi ais

  Jika anda biasa minum kopi panas, meriahkan hari anda: kopi ais! Yang paling rendah kalori untuk diminum adalah hitam, atau menambah renjisan atau dua susu rendah lemak atau berperisa, krimer bebas lemak.

  Jus

  musim panas

  Semua jus semulajadi tanpa gula tambahan bukan sahaja menyediakan penghidratan tetapi juga nutrien penting untuk membolehkan anda sentiasa aktif dalam cuaca panas. Periksa label pada botol jus dan pastikan ia “100 peratus jus tanpa gula tambahan”.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Cool Summer Drinks: Your Best Bets. http://www.webmd.com/food-recipes/cool-summer-drinks-your-best-bets?page=1. Accessed August 29, 2016.

  Beat the Heat. http://www.healthline.com/health/summer-health/beat-the-heat#1. Accessed August 29, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 07/06/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim