What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Nak Cepat Kurus? Cuba Amalkan Diet Telur, Tapi Betul Ke Berkesan?

Nak Cepat Kurus? Cuba Amalkan Diet Telur, Tapi Betul Ke Berkesan?

Telur adalah salah satu daripada beberapa makanan yang harus diklasifikasikan sebagai “superfoods.” Ia sarat dengan nutrien, sesetengah daripadanya jarang terdapat dalam diet moden. Bagaimanapun, nilai pemakanan telur boleh berbeza-beza, bergantung kepada sama ada anda makan telur atau hanya putih telur. Namun begitu, tahukah anda kalori telur rebus ini?

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Pemakanan Sihat, sila dapatkannya di sini.

Apa itu diet telur?

Terdapat beberapa pelan penurunan berat badan yang berbeza, tetapi seperti yang anda perlu tahu, semua jenis diet memerlukan anda makan dan makanan berasaskan telur adalah variasi diet yang paling popular.

Berikut jenis diet berasaskan telur:

  • Diet 14 hari

Jika anda memilih program diet ini, anda akan mengambilnya tiga kali sehari.

Anda tidak akan mengambil apa-apa makanan ringan dan tiada minuman dengan kalori. Setiap hari, anda makan satu hidangan dengan telur, tetapi boleh disertakan dengan sumber protein lain seperti ayam atau ikan.

Untuk menambah protein pada pinggan anda, anda boleh menambah sayur rendah karbohidrat seperti brokoli atau bayam. Buah sitrus juga kadang-kadang dibenarkan.

Diet jenis ini kadang-kadang dipanggil “Diet Telur Kering” dan memerlukan anda makan telur yang direbus sepenuhnya, bukannya telur hancur atau goreng.

  • Limau gedang

Ini adalah variasi diet 14 hari dan berlangsung untuk jumlah masa yang sama. V

ersi diet ini, anda makan setengah limau gedang pada setiap hidangan dengan telur atau protein tanpa lemak. Buah-buahan lain tidak dibenarkan.

  • Hanya diet telur

diet telur

Versi program penurunan berat badan ini adalah diet mono. Diet mono adalah program penurunan berat badan yang tidak sihat di mana anda hanya makan satu makanan untuk jangka masa yang panjang.

Menurut sumber, pengamal diet jenis ini hanya makan telur rebus dan air selama dua minggu.

Seperti yang anda bayangkan, senaman tidak disyorkan untuk pelan ini kerana anda mungkin mengalami keletihan yang melampau.

  • Diet telur “perubatan”

Versi diet ini memerlukan anda makan sebiji telur dan sekeping roti, tiga kali setiap hari. Anda juga boleh makan seberapa banyak buah-buahan dan sayuran yang anda suka.

Anda akan minum air, kopi hitam, atau minuman lain yang sifar kalori.

Telur boleh disediakan dengan cara yang anda inginkan selagi kalori tidak bertambah.

Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan mentega atau minyak untuk penyediaan telur.

Sesetengah pengamal diet ini percaya bahawa versi diet ini digunakan dalam tetapan perubatan untuk mengurangkan berat badan pesakit sebelum pembedahan, tetapi tiada bukti untuk menyokong khabar angin ini.

  • Keto

Diet ketogenik, juga dipanggil diet keto, memerlukan anda meningkatkan pengambilan lemak untuk memastikan tubuh anda menjadi ketosis.

Jadi versi diet ini mengesyorkan anda makan telur dengan mentega dan keju untuk membolehkan tubuh anda menghasilkan keton.

Nisbah yang paling popular adalah satu telur untuk satu sudu lemak (keju atau mentega).

Ambil tahu kalori telur rebus – Adakah cara ini efektif?

kalori telur rebus

Semua versi diet ini menyebabkan anda mengambil kalori dalam jumlah yang sedikit, jadi ini mungkin berkesan untuk menurunkan berat badan dalam jangka pendek.

Dalam satu kajian di Amerika Journal of Nutrition Clinical, kajian menunjukkan bahawa diet protein yang tinggi membantu pengamal diet berasa kenyang dan ini membantu menurunkan berat badan.

Telur juga merupakan sumber protein yang baik dan mengandungi vitamin dan mineral yang penting, termasuk vitamin B-12, vitamin D, dan zat besi.

Walaupun telur mengandungi nutrien penting dan penurunan berat badan mungkin berlaku, tetapi diet ini mungkin bukan pendekatan terbaik untuk menurunkan berat badan.

Walaupun seseorang itu berjaya menurunkan berat badan, mereka tidak mungkin mengekalkan diet yang ketat ini untuk jangka panjang, jadi mereka dengan mudah akan mendapat semula apa yang telah hilang.

Diet juga boleh menyebabkan sesetengah orang keletihan dan lembap (tidak aktif) sepanjang hari kerana sekatan karbohidrat.

Selain itu, terdapat cara yang lebih baik untuk mengurangkan berat badan daripada diet telur.

Membuat perubahan yang mampan, seperti mengelakkan pengambilan makanan yang diproses, mengurangkan daging dan tenusu, serta makan lebih banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran, dapat membantu seseorang mengekalkan berat badan yang sihat dari semasa ke semasa.

Kalori telur rebus, adakah diet ini selamat?

Kesan umum dalam komuniti perubatan adalah bahawa diet ini bukanlah cara paling selamat untuk menurunkan berat badan.

Jika anda mengikuti apa-apa versi diet ini, anda mendapat kalori kurang daripada 1,000 kalori sehari.

Menurut Harvard Medical School, adalah tidak selamat bagi wanita untuk mengambil kurang daripada 1,200 kalori sehari dan untuk lelaki mengambil kurang daripada 1,500 kecuali diawasi oleh seorang profesional perubatan.

Makan hingga tujuh telur seminggu, atau lebih dalam beberapa kajian, nampaknya selamat untuk populasi umum, tanpa memberi kesan ke atas risiko kardiovaskular. Tindakan ini sebenarnya boleh mengurangkan risiko strok.

Kajian pada tahun 2015 mengesahkan bahawa sesetengah orang yang menghidap kencing manis boleh makan telur dengan lebih bebas daripada yang dipercayai sebelumnya, sekitar 12 minggu, tanpa tahap kolesterol atau kawalan gula darah yang semakin buruk.

Menurut salah satu kajian yang mendedahkan bahawa protein tinggi, diet rendah karbohidrat mungkin dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi.

Namun, kelemahan kajian khusus ini adalah ia tidak mengawal atau menekankan jenis karbohidrat atau sumber protein, yang boleh mempengaruhi hasil kajian dengan ketara.

Makan serat yang cukup setiap hari adalah penting untuk memelihara bakteria usus.

Oleh kerana serat terutamanya ditemui dalam kekacang, buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian, diet ini boleh merumitkan pengambilan serat yang sudah berkurangan.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Zeisel, S. H., & da Costa, K. A. (2009). Choline: an essential nutrient for public health. Nutrition reviews67(11), 615–623. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
  2. Ridker, P. M., Rifai, N., Rose, L., Buring, J. E., & Cook, N. R. (2002). Comparison of C-reactive protein and low-density lipoprotein cholesterol levels in the prediction of first cardiovascular events. The New England journal of medicine347(20), 1557–1565. https://doi.org/10.1056/NEJMoa021993
  3. Balk, E., Chung, M., Lichtenstein, A., Chew, P., Kupelnick, B., Lawrence, A., DeVine, D., & Lau, J. (2004). Effects of omega-3 fatty acids on cardiovascular risk factors and intermediate markers of cardiovascular disease. Evidence report/technology assessment (Summary), (93), 1–6.
  4. https://healthresearchfunding.org/10-pros-and-cons-of-eating-eggs/
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0026049565900028

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 17/08/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung