home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Hilangkan Berat Badan Pada Waktu Malam, Memang Sangat Mudah & Berkesan!

Tip Hilangkan Berat Badan Pada Waktu Malam, Memang Sangat Mudah & Berkesan!

Ramai daripada kita terpaksa bekerja sepanjang hari dan tidak mempunyai masa untuk bersenam. Satu-satunya masa yang kita bebas adalah lewat malam tetapi tidak semua gimnasium yang masih dibuka. Hari demi hari melihat jarum penimbang yang berputar tanpa boleh membantu. Ini benar-benar satu kesedihan terbesar, terutamanya kepada wanita. Oleh itu, artikel ini akan membawa tip ajaib tentang cara menurunkan berat badan pada waktu malam.

Makan malam yang rendah garam

Makan malam yang mengandungi banyak garam pasti akan membuatkan anda berasa kembung pada keesokan harinya. Garam yang tertinggal dalam sistem penghadaman sepanjang malam secara tidak sengaja menyimpan air dalam tubuh yang menyebabkan pertambahan berat anda. Adalah dinasihatkan untuk memasak makanan sederhana dan ringan dengan sayur-sayuran yang dikukus atau direbus.

Lakukan senaman malam

Kita semua tahu bahawa senaman dan peluh dapat membantu menghilangkan berat badan. Sementara itu, terdapat kepercayaan bahawa bersenam pada waktu malam akan menyebabkan seseorang lebih sukar untuk tidur. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak benar.

Pada tahun 2013, National Sleep Foundation of America telah menjalankan kaji selidik yang mendedahkan bahawa seseorang yang kekal aktif akan mendapat tidur yang lebih baik berbanding mereka yang tidak aktif. Ini adalah sebabnya:

  • Anda akan melepaskan semua tekanan sepanjang hari
  • Anda akan menjadi letih sehingga tidur dengan nyenyak

Sediakan makanan tengah hari

Sediakan makan tengahari hari berikutnya pada waktu malam. Dengan melakukan ini, anda boleh menggunakan banyak kalori. Selain itu, hidangan buatan sendiri mengandungi separuh daripada jumlah kalori berbanding dengan hidangan di restoran. Ini adalah satu tindakan tetapi dua hasil.

Minum banyak air

Semua orang tahu manfaat minum banyak air. Ia bukan sahaja akan membantu anda mengurangkan berat badan tetapi juga membawa kulit yang lebih baik. Bagaimanapun, untuk tidak berjaga ke bilik air sepanjang malam, anda perlu minum air sejam sebelum tidur.

Pastikan bilik tidur anda segelap mungkin

Apabila berada dalam kegelapan sepenuhnya, tubuh akan menghasilkan hormon melatonin. Hormon ini menggalakkan proses pembakaran kalori. Oleh itu, tetapkan bilik tidur anda dengan keadaan sangat gelap untuk mempercepatkan penurunan berat badan.

Tidur di bilik tidur yang sejuk

Apabila di dalam persekitaran yang sejuk, seseorang menggunakan lebih banyak tenaga untuk memanaskan badan. Oleh itu, ia dapat membantu anda membakar kalori dan mengurangkan berat badan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Reasons Why It’s Okay to Work out at Night. http://www.womenshealthmag.com/fitness/exercise-at-night Accessed January 13, 2017.

6 Things You Can Do at Night to De-Bloat and Promote Weight Loss. http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/night-time-weight-loss-tips Accessed January 13, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 14/08/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x