Oh! Ini Rupanya Cara Elak Penyakit Sklerosis Berbilang, Rahsianya Hanya Makan Ikan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tahukah anda makan ikan boleh merendahkan risiko anda daripada terkena penyakit sklerosis berbilang? Khasiat ikan memang sudah diakui oleh ramai orang. Walau bagaimanapun, sejauh mana kebenaran kenyataan di atas?

Jika anda ingin tahu dengan lebih lanjut, jom, ikuti artikel kami di bawah!

Makan ikan mungkin boleh bantu pesakit sklerosis berbilang (MS)

Sebuah kajian terbaharu telah berjaya membuktikan bahawa individu yang makan ikan ataupun mengambil suplemen minyak ikan dapat mengurangkan risiko sklerosis berbilang sebanyak 45% .

Walau bagaimanapun, saintis masih lagi tidak dapat memastikan bagaimana diet ikan dapat mengurangkan risiko penyakit tersebut.

Kajian tersebut yang telah diterbitkan dalam Multiple Sclerosis Journal mendapati individu yang makan lebih banyak ikan dan mengamalkan pola pemakanan yang sihat mempunyai risiko yang rendah untuk menghidap sklerosis berbilang.

Dr Lucinda Black daripada Curtin University menjelaskan, sudah ada beberapa faktor yang dikenal pasti boleh meningkatkan risiko MS.

Antaranya ialah kurang pendedahan kepada cahaya matahari, kurang vitamin D, amalan merokok dan juga mempunyai sejarah penyakit sklerosis berbilang dalam kalangan ahli keluarga.

Melalui kajian mereka, mereka mendapati individu yang makan lebih banyak sayur dan ikan boleh mengurangkan risiko menghidap MS sebanyak 50%.

Disebabkan tiada penawar untuk penyakit sklerosis berbilang, kajian sebegini amat berguna untuk individu yang mempunyai risiko tinggi untuk menghidap MS.

Mereka dapat melakukan perubahan dalam diet harian untuk merendahkan risiko mereka daripada terkena penyakit sklerosis berbilang.

Anda mungkin juga berminat:

Ikan mengandungi asid lemak omega-3

khasiat ikan

Ikan merupakan sejenis protein yang rendah lemak. Antara khasiat yang terkandung dalam ikan ialah asid lemak omega-3 dan juga vitamin seperti vitamin D dan juga B2 (riboflavin).

American Heart Association mencadangkan makan ikan sekurang-kurangnya 2x seminggu untuk kurangkan risiko sakit jantung ataupun strok.

Asid lemak omega-3 diperlukan oleh badan. Namun, tubuh manusia tidak dapat mensintesis asid lemak omega-3. Oleh itu, pemakanan merupakan satu-satunya cara untuk mendapatkan nutrien ini.

Selain membantu fungsi otak, asid lemak omega-3 juga boleh mengurangkan risiko depresi, ADHD, Alzhiemer, dementia dan juga diabetes.

Menurut sebuah kajian, jumlah vitamin D yang tinggi dalam ikan boleh bantu merendahkan risiko sklerosis berbilang.

Dapatan ini disokong oleh sebuah kajian di dalam jurnal American Academy of Neurology. Kajian mereka juga mendapati bahawa diet ikan boleh bantu kurangkan simptom pesakit MS.

Bagaimana pula dengan pesakit yang sudah menghidap sklerosis berbilang?

Disebabkan asid lemak omega-3 boleh membantu individu yang mempunyai penyakit kardiovaskular, tabiat makan ikan boleh buatkan pesakit kurang mengalami simptom sklerosis berbilang.

Tidak salah untuk pesakit MS makan ikan. Malah, pesakit MS yang mengamalkan diet ikan juga kurang mengalami episod sklerosis berbilang.

Menurut pakar lagi, makan ikan ataupun makanan laut mempunyai khasiat yang lebih baik daripada makan suplemen minyak ikan.

Cuba makan ikan seperti ikan salmon, makerel, ataupun tuna. Kesemua ikan di atas mempunyai kadar asid lemak omega-3 yang lebih tinggi berbanding ikan lain.

Walau bagaimanapun, menurut saintis, kajian yang lebih diperlukan sebelum mereka boleh menyimpulkan bahawa diet ikan boleh mengurangkan risiko individu menghidap sklerosis berbilang.

Ada juga kajian lain yang turut mengkaji hubungan antara ikan dan juga pesakit MS. Namun, mereka tidak mendapat sebarang bukti bahawa ikan boleh menurunkan risiko untuk menghidap sklerosis berbilang.

Khasiat ikan untuk tubuh badan

khasiat ikan

Walaupun ramai yang sedia maklum tentang kebaikan ikan, masih ramai lagi yang tidak suka bahkan mengelak daripada makan ikan.

Walaupun ada sesetengah individu memang tidak suka makan ikan, faktor lain seperti harga ikan yang mahal, lokasi kedai dan juga ketidakpastian dalam cara yang betul untuk masak ikan adalah faktor lain yang menyebabkan ramai makan ikan kurang daripada 1 hidangan seminggu.

Oleh itu, cuba tambah ikan dalam menu harian anda. Bukan sahaja ia lebih sihat, malah makan ikan juga terbukti dapat mengelakkan anda daripada mengalami Alzheimer dan juga dementia.

Ikan merupakan makanan yang sihat untuk badan. Jika anda mahu amalkan diet yang lebih sihat, kurangkan makan daging ayam ataupun lembu dan gantikan dengan ikan.

Anda pasti dapat merasakan perbezaannya!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh membantu meningkatkan sistem imun tubuh anda terutama ketika jerebu datang melanda. Ikuti panduan berikut

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 19/09/2019 . 3 minit bacaan

Angkat Berat Tapi Tak Nampak Muscle? Cuba Ambil 10 Makanan Ini, Sure Badan Berotot Nanti!

Makanan untuk otot adalah antara makanan penting yang dapat membantu dalam proses membina otot selain usaha keras melibatkan aktiviti fizikal

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diet Sihat, Pemakanan Sihat 29/03/2019 . 3 minit bacaan

Minyak Ikan dan Kesihatan Jantung

Sejak dahulu lagi, asid lemak omega-3 dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan. Ia disyorkan untuk mencegah dan merawat pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung. Walau bagaimanapun, tubuh kita tidak dapat menghasilkan ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 17/12/2018 . 2 minit bacaan

Jom Lawan Barah Dengan Pengambilan 5 Makanan Antikanser Ini

Untuk mencegah kanser, cara terbaik adalah dengan mengambilan makanan antikanser. Tetapi apakah jenis makanan yang sesuai untuk melawan kanser?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Kanser 30/05/2018 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

fungsi otot

Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
kecergasan fizikal

Ini Cara Atlet Jaga Prestasi, Kekalkan Kecergasan Fizikal, Awasi Pengambilan 13 Makanan Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
angin ahmar

Simptom Sama, Tapi Lain Penyakit! Ini Cara Nak Bezakan Strok dan Sklerosis Berbilang!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
bahaya garam

Bahaya Garam Buat Pesakit Sistem Saraf MS, Simptom Boleh Jadi Makin Teruk!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan