backup og meta

Anak Lembab Belajar Mungkin Disebabkan Disleksia, Ini Yang Ibu Bapa Perlu Tahu!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/12/2023

  Anak Lembab Belajar Mungkin Disebabkan Disleksia, Ini Yang Ibu Bapa Perlu Tahu!

  Disleksia adalah satu masalah pembelajaran khusus iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar dan bercakap. Sebagai ibu bapa, adalah amat penting untuk anda mengetahui jenis disleksia dan tingkah laku disleksia yang mungkin berlaku pada anak anda.

  Teruskan membaca artikel ini sehingga tamat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Kesihatan Otak dan Saraf, anda boleh klik di sini.

  Apa itu disleksia?

  Menurut Persatuan Disleksia Antarabangsa, disleksia adalah satu keadaan yang menjejaskan sebanyak 15 peratus (%) hingga 20% daripada penduduk. Ia adalah ketidakupayaan pembelajaran yang melibatkan simptom yang berbeza.

  Simptom disleksia adalah berbeza bergantung kepada umur. Sesetengah kanak-kanak mengalami lambat bercakap, kesukaran belajar perkataan baru dan masalah dengan permainan berirama.

  Simptom selalunya menjadi lebih jelas apabila kanak-kanak mula persekolahan.

  Apa pula jenis disleksia?

  Pakar mempunyai idea yang berbeza tentang bagaimana isu disleksia perlu dipecahkan. Hasilnya, tiada senarai rasmi untuk jenis disleksia. Tetapi berikut adalah kategori disleksia yang mungkin anda dengar:

  Jenis disleksia #1. Phonological Dyslexia

  tanda disleksia pada anak

  Ini yang sering kali difikirkan oleh kebanyakan orang secara umum mengenai disleksia. Pelajar tidak boleh memecahkan bahasa bunyi individual (kesedaran fonemik) dan padankannya dengan simbol bertulis.

  Ini menjadikannya sukar untuk mengeluarkan bunyi atau “decode” perkataan. Kebanyakan kanak-kanak  dengan isu pembacaan mempunyai tahap disleksia fonologi. Ia juga kadang-kadang dirujuk sebagai disleksia disfonetik.

  #2. Surface Dyslexia

  Ini menjadikannya kesukaran untuk mengingati keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Ia memerlukan pembacaan beberapa perkataan dengan melihatnya jika seseorang tidak boleh menyebutnya secara normal.

  Kanak-kanak dengan disleksia mungkin mempunyai masalah tertentu dengan perkataan yang tidak berbunyi seperti mereka mengeja.

  Mereka juga mungkin mengambil masa yang lama untuk mengecam perkataan biasa dengan penglihatan.

  Disleksia permukaan juga dikenali sebagai disleksia visual atau disleksia dyseidetik. Ia tidak biasa untuk kanak-kanak mempunyai kedua-dua permukaan dan disleksia fonologi.

  #3. Rapid Naming Deficit

  Kanak-kanak dengan masalah ini tidak dapat dengan menamakan huruf dan nombor dengan cepat apabila mereka melihatnya.

  Mereka boleh menyebutnya, tetapi ia mengambil masa lebih lama untuk menamakan kebanyakkan daripadanya dalam satu baris.

  Pakar berfikir masalah ini mencerminkan masalah dengan kelajuan pemprosesan. Mereka juga fikir ia dikaitkan dengan kelajuan membaca.

  jenis disleksia

  #4. Double Deficit Dyslexia

  Pakar percaya bahawa masalah dengan kelajuan menamakan adalah berasingan daripada masalah kesedaran fonemik.

  Tetapi sesetengah kanak-kanak mempunyai kedua-duanya. “Defisit berganda” merujuk kepada kombinasi disleksia fonologi dan defisit penamaan pantas.

  Kanak-kanak dengan defisit berganda ini mempunyai masalah mengasingkan bunyi. Mereka juga tidak dapat menamakan huruf dan angka dengan cepat apabila melihatnya.

  Ini biasanya menambahkan kepada bentuk disleksia yang lebih teruk dan sangat mencabar untuk memulihkannya.

  #5. Visual Dyslexia

  rawatan disleksia

  Disleksia visual merujuk kepada pelbagai perkara, dan sering mencadangkan pengalaman visual luar biasa apabila melihat perkataan. Istilah ini kadang kala menggambarkan cabaran disleksia permukaan.

  Kanak-kanak tidak dapat mengenali keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Sebabnya adalah otak mereka mendapat kesukaran untuk mengingati apa yang dilihatnya.

  Tetapi sesetengah orang berfikir istilah itu bermaksud sesuatu yang lain. Mereka berfikir isu bacaan berkaitan dengan mata.

  Sesetengah mendakwa membaca boleh diperbaiki melalui latihan mata atau kanta.  Walau bagaimanapun, Akademi Pediatrik Amerika tidak menyokong pendekatan itu kerana tiada bahan bukti yang mencukupi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/12/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan