Apakah Jenis-jenis Disleksia?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Menurut Persatuan Disleksia Antarabangsa, disleksia adalah satu keadaan yang menjejaskan sebanyak 15 peratus (%) hingga 20% daripada penduduk. Ia adalah ketidakupayaan pembelajaran yang melibatkan simptom yang berbeza.

Simptom disleksia adalah berbeza bergantung kepada umur. Sesetengah kanak-kanak mengalami lambat bercakap, kesukarab belajar perkataan baru dan masalah dengan permainan berirama. Simptom selalunya menjadi lebih jelas apabila kanak-kanak mula persekolahan.

Jenis-jenis disleksia

Pakar mempunyai idea yang berbeza tentang bagaimana isu disleksia perlu dipecahkan. Hasilnya, tiada senarai rasmi untuk jenis disleksia. Tetapi berikut adalah beberapa jenis “disleksia” yang mungkin anda dengar:

Phonological Dyslexia

Ini yang sering kali difikirkan oleh kebanyakan orang secara umum mengenai disleksia. Pelajar tidak boleh memecahkan bahasa bunyi individual (kesedaran fonemik) dan padankannya dengan simbol bertulis.

Ini menjadikannya sukar untuk mengeluarkan bunyi atau “decode” perkataan. Kebanyakan kanak-kanak  dengan isu pembacaan mempunyai tahap disleksia fonologi. Ia juga kadang-kadang dirujuk sebagai disleksia disfonetik.

Surface Dyslexia

Ini menjadikannya kesukaran untuk mengingati keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Ia memerlukan pembacaan beberapa perkataan dengan melihatnya jika seseorang tidak boleh menyebutnya secara normal.

Kanak-kanak dengan disleksia mungkin mempunyai masalah tertentu dengan perkataan yang tidak berbunyi seperti mereka mengeja. Mereka juga mungkin mengambil masa yang lama untuk mengecam perkataan biasa dengan penglihatan.

Disleksia permukaan juga dikenali sebagai disleksia visual atau disleksia dyseidetik. Ia tidak biasa untuk kanak-kanak mempunyai kedua-dua permukaan dan disleksia fonologi.

Rapid Naming Deficit

Kanak-kanak dengan masalah ini tidak dapat dengan menamakan huruf dan nombor dengan cepat apabila mereka melihatnya. Mereka boleh menyebutnya, tetapi ia mengambil masa lebih lama untuk menamakan kebanyakkan daripadanya dalam satu baris. Pakar berfikir masalah ini mencerminkan masalah dengan kelajuan pemprosesan. Mereka juga fikir ia dikaitkan dengan kelajuan membaca.

Double Deficit Dyslexia

Pakar percaya bahawa masalah dengan kelajuan menamakan adalah berasingan daripada masalah kesedaran fonemik. Tetapi sesetengah kanak-kanak mempunyai kedua-duanya. “Defisit berganda” merujuk kepada kombinasi disleksia fonologi dan defisit penamaan pantas.

Kanak-kanak dengan defisit berganda ini mempunyai masalah mengasingkan bunyi. Mereka juga tidak dapat menamakan huruf dan angka dengan cepat apabila melihatnya. Ini biasanya menambahkan kepada bentuk disleksia yang lebih teruk dan sangat mencabar untuk memulihkannya.

Visual Dyslexia

Disleksia visual merujuk kepada pelbagai perkara, dan sering mencadangkan pengalaman visual luar biasa apabila melihat perkataan. Istilah ini kadang kala menggambarkan cabaran disleksia permukaan. Kanak-kanak tidak dapat mengenali keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Sebabnya adalah otak mereka mendapat kesukaran untuk mengingati apa yang dilihatnya.

Tetapi sesetengah orang berfikir istilah itu bermaksud sesuatu yang lain. Mereka berfikir isu bacaan berkaitan dengan mata. Sesetengah mendakwa membaca boleh diperbaiki melalui latihan mata atau kanta.  Walaubagaimana pun, Akademi Pediatrik Amerika tidak menyoking pendekatan itu kerana tiada bahan bukti yang mencukupi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Salah Faham Tentang Disleksia

  Meskipun kajian dan maklumat tentang disleksia sangat luas, masih terdapat banyak fakta tidak tepat atau salah faham mengenainya. Ia mungkin menyebabkan ibu bapa tersalah anggap terhadap keadaan anak mereka yang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 31/10/2018 . 2 minit bacaan

  Disleksia Memerlukan Pendekatan Berbeza

  Mempunyai seorang anak yang mengalami disleksia tentu bukan satu hal yang mudah dihadapi oleh semua ibu bapa. Setiap orang pasti mengharapkan anaknya dapat membesar dan belajar sama seperti kanak-kanak lain yang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nurul Nazrah

  Disleksia Dalam Kalangan Dewasa

  Bagaimana disleksia memberi kesan kepada dewasa? Disleksia adalah ketidakupayaan untuk mengaitkan bunyi perkataan dengan huruf yang perkataan tersebut. Ia dianggap cacat pembelajaran, tetapi ia tidak mempunyai ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 01/10/2018 . 2 minit bacaan

  Disleksia: Apa yang Anda Perlu Tahu

  Apa itu disleksia? Disleksia adalah gangguan pembelajaran yang memberi kesan terhadap keupayaan untuk membaca, mengeja, menulis dan bercakap. Bagi mereka yang mengalaminya, otak memproses bahan bertulis secara ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 01/10/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kelewatan bercakap

  Anda Syak Si Manja Ada Speech Delay? Kenali 14 Tanda Ini DULU Sebelum Bawa Anak Ke Pakar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 02/10/2019 . 3 minit bacaan
  Pulut Punca Anak Lambat Bercakap, Boleh Percaya Ke

  Pulut Punca Anak Lambat Bercakap, Boleh Percaya Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/09/2019 . 4 minit bacaan
  anak lambat bercakap

  Anak Lambat Bercakap TAK Bermaksud Ada Autisme, Ibu Bapa Kena Tahu Perbezaannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 01/03/2019 . 2 minit bacaan
  buta wajah

  Sukar Mengenal Wajah: Fahami Kesukaran Penghidap Prosopagnosia (Buta Wajah)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 20/12/2018 . 3 minit bacaan