backup og meta

2 Sebab PENTING Kenapa Anda Perlu Cepat Kahwin Atau Dapatkan Pasangan, Patutlah!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/06/2020

  2 Sebab PENTING Kenapa Anda Perlu Cepat Kahwin Atau Dapatkan Pasangan, Patutlah!

  Perkahwinan merupakan gerbang ke arah menjadi manusia yang lebih bertanggungjawab, berdisiplin dan komited.

  Di sinilah waktu di mana segalanya berubah 360 darjah berbanding kehidupan yang dilalui semasa anda masih bujang.

  Jika dahulunya anda hanya memasak nasi untuk dimakan seorang diri, kini anda perlu memasaknya untuk tiga atau empat orang bergantung kepada ahli keluarga semasa anda.

  Jika dahulu wang gaji anda milik anda sepenuhnya, kini “duitku duitmu jua”. Kesemuanya dikongsi bersama apabila anda telah mengikat hubungan yang sah bersama pasangan hidup anda.

  Walau bagaimanapun, terdapat tanggapan yang menyatakan bahawa, perkahwinan hanya akan menambah beban seseorang individu.

  Ini termasuklah beban fizikal, kewangan, pengurusan dan emosi. Sekejap, benarkah emosi individu yang telah berkahwin turut terbeban? Bagaimana pula jika sebaliknya?

  Bagaimana jika kami mengatakan bahawa kesihatan mental pasangan berkahwin adalah lebih baik berbanding mereka yang masih bujang? Jom baca penerangan di bawah.

  Kurang berisiko menghidap demensia

  Satu kajian menyatakan bahawa, sekiranya anda berada dalam perkahwinan yang membahagiakan hidup anda, anda kurang berisiko untuk mendapat demensia.

  Apakah itu demensia?

  Demensia merupakan sejenis gangguan proses mental yang kronik atau berterusan yang disebabkan oleh penyakit otak atau kecederaan dan ditunjukkan melalui gangguan ingatan, perubahan personaliti, dan pertimbangan akal yang semakin merosot.

  Saintis menemui bahawa risiko demensia adalah 40% lebih besar dalam kalangan peserta kajian yang masih bujang dan tidak gembira berbanding daripada peserta kajian yang telah berada dalam ikatan perkahwinan secara gembira.

  Kajian berpendapat bahawa pengasingan sosial (social isolation) mungkin menyebabkan seseorang individu menjalani cara hidup yang kurang sihat yang menyebabkan peningkatan risiko demensia.

  Rangsangan positif perkahwinan

  Selain itu, penyelidik kajian turut menyatakan bahawa tinggal bersama dengan pasangan boleh memberikan anda rangsangan sosial dan mental.

  Perkara-perkara yang dilakukan secara bersama dengan pasangan akan meningkatkan mood yang positif dan seterusnya memperlahankan risiko berlakunya demensia.

  Sebagai contoh, pasangan yang telah berkahwin akan sentiasa memberi galakan kepada pasangannya untuk terlibat dengan gaya hidup yang sihat seperti mengambil makanan yang sihat, bersenam dan tidak merokok.

  Tabiat seperti ini akan mengurangkan keradangan sekali gus mengelakkan seseorang individu daripada mendapat simptom-simptom demensia. 

  Selain itu, pasangan berkahwin turut memberikan sokongan emosi dan ekonomi selain bantu-membantu antara satu sama lain sekiranya melalui fasa yang memeritkan.

  Sokongan bersama ini amat penting terutama ketika mood seseorang individu berada pada tahap yang rendah. Ini turut menjelaskan mengapa seseorang yang masih bujang dan tidak memiliki pasangan hidup mempunyai peningkatan risiko untuk menghidap demensia apabila berada pada tahap mood yang rendah. 

  Antara salah satu cara untuk mengurangkan risiko demensia adalah melalui pengekalan hubungan sosial antara individu. Bagaimana mahu mengekalkan hubungan sosial sesama manusia?

  Hal ini bukanlah sesukar yang disangka. Cukup sekadar anda menyapa seseorang di jalanan dan bertanyakan keadaan mereka.

  Anda juga boleh melakukan aktiviti secara bersama dengan individu lain seperti berkebun, menyanyi dan menari bersama selain menyertai kumpulan sokongan komuniti. 

  Bagi mereka yang masih bujang atau masih tidak mempunyai pasangan, carilah calon pasangan anda secepatnya. Pada era milenium ini, mencari pasangan hati bukanlah satu hal yang sukar. Hanya bergantung kepada kesungguhan dan tekad anda secara serius untuk mencari raja atau permaisuri hidup anda. Teruskan mencari kerana tidak terdapat istilah “terlambat” untuk melangsungkan perkahwinan walaupun anda telah berusia separuh abad. 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan