Adakah Ibu Bapa Perlu Campur Tangan Dalam Konflik Perkahwinan Anak-anak?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kerap kali kita mendengar berita berkenaan perpisahan atau keretakan rumah tangga golongan selebriti yang disebabkan oleh pelbagai faktor sama ada faktor dalaman atau luaran. Sebelum ini, kita mendengar desas desus berkenaan perpisahan Fizo Omar dan Mawar yang dikatakan berpunca daripada campur tangan ahli keluarga yang lain. Campur tangan oleh orang ketiga terutama daripada ahli keluarga berkenaan hal rumah tangga mungkin dilihat sebagai satu pilihan bagi membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi. Walau bagaimanapun, campur tangan inilah yang kadangkala memburukkan keadaan sehingga menjadi lebih teruk terutama jika orang ketiga bertindak memilih sebelah pihak untuk disokong berbanding menjadi orang tengah antara kedua belah pihak. Soalnya, adakah sepatutnya ahli keluarga lain turut campur tangan dalam urusan rumah tangga ahli keluarga yang lain?

Tindakan positif ahli keluarga lain

Sebenarnya, ahli keluarga boleh turut campur tangan dalam menyelesaikan sebarang konflik yang sedang berlaku terhadap mana-mana pasangan yang berkahwin. Walau bagaimanapun, sebelum sebarang langkah atau keputusan dibuat, ahli keluarga yang terlibat perlulah menganggap diri mereka sebagai “friend of the marriage”, berbanding menyebelahi mana-mana pihak. Kebimbangan utama adalah untuk menyelamatkan perkahwinan yang telah terbina dan bukannya memberi fokus terhadap cerita peribadi sesetengah pihak yang akan mempengaruhi sebarang cadangan yang akan disuarakan.

Ahli keluarga yang terlibat dengan masalah perkahwinan pastinya mahukan ahli keluarga yang lain untuk menyebelahinya. Sebagai contoh, anak perempuan pasti mahukan anda sebagai ibu atau bapanya untuk menyokong sebarang tindakannya. Walau bagaimanapun, ini bukanlah kepentingan yang terbaik untuk kebaikan perkahwinan anak anda. Anda sebagai ibu atau bapa boleh mendengar dan memberi sokongan berkenaan luahan yang ingin disampaikan oleh anak anda, tetapi perlu juga diingat bahawa anda hanya mendengar satu sisi cerita dari sebelah pihak. Ini tidak memadai untuk anda memberikan sebarang cadangan bagi menyelamatkan perkahwinan mereka. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat sebarang corak yang berbahaya dalam masalah yang berlaku seperti keganasan fizikal, emosi atau seksual, anda boleh bertindak dengan memberikan perlindungan awal kepada anak anda atau mana-mana individu yang terkesan. 

Tugas anda bukanlah sebagai pakar rujuk bagi sebarang masalah yang dialami oleh anak anda. Sebaliknya, mereka sendiri perlu mencari jalan terbaik bagi menemukan titik persamaan bagi sebarang percanggahan yang berlaku. Sekiranya anak anda mengutarakan kebimbangannya berkenaan masalah perkahwinan yang berlaku, berikan galakan kepadanya untuk kembali kepada pasangannya dan tentukan apa yang boleh mereka lakukan sebagai pasangan bagi menyelesaikan masalah peribadi mereka. Anda juga disarankan untuk menghubungi menantu anda untuk menyatakan sokongan dan jaminan anda terhadap perhubungan dan perkahwinan mereka. Tindakan anda ini akan menunjukkan bahawa anda mempunyai pandangan atau perspektif yang seimbang bagi kedua-dua belah pihak yang bermasalah.

6 strategi mudah untuk memperbaiki hubungan

Sebagai pasangan, anda pasti ingin menyelesaikan sebarang masalah yang berlaku secara tertutup terlebih dahulu berbanding menceritakannya kepada pihak ketiga. Anda boleh mencuba strategi berikut jika anda rasa ia berkesan untuk memulihkan hubungan anda dan pasangan anda.

 • Pastikan diri anda dikelilingi dengan individu-individu yang memiliki perhubungan yang sihat. 
 • Pilih untuk mencintai berbanding berpandukan emosi semata-mata. Percintaan adalah sesuatu yang boleh dipilih, dan pilihan adalah satu tindakan matang dan lebih baik berbanding mengikut emosi semata-mata.
 • Anggap bahawa kegembiraan pasangan anda adalah lebih utama berbanding kegembiraan anda sendiri. Ini juga akan mewujudkan rasa kepercayaan, terhutang budi, dan kemurahan hati selain keintiman fizikal antara anda dan pasangan anda.
 • Letakkan kepentingan perhubungan sebagai keutamaan. Fikirkan mengenai masa hadapan dan kestabilan emosi yang bakal dialami oleh anak-anak jika anda berpisah dengan pasangan anda. 
 • Mula semula hubungan yang baharu. Segarkan kembali hubungan anda dengan cara melakukan perkara-perkara yang pernah anda lakukan semasa mula berkenalan. Ajak pasangan anda untuk keluar menonton wayang, makan malam berdua atau berbual di telefon berjam-jam lamanya. 
 • Hargai pasangan anda untuk setiap perkara yang dilakukannya. Ucapkan terima kasih jika sarapan pagi anda telah siap terhidang. Tabiat mudah seperti ini perlu dilakukan kembali jika anda telah lama meninggalkannya.

 

Sebagai ibu bapa, anda perlu menunjukkan contoh yang baik sama ada kepada anak atau menantu anda. Kedua-duanya merupakan anak anda, jangan membezakan antara keduanya seperti orang asing di dalam lingkungan keluarga anda. Perkara yang paling penting untuk diingati, sekiranya terdapat sebarang masalah perkahwinan yang berlaku dalam kalangan anak-anak, jangan sesekali menjadi batu api yang hanya akan menghangatkan suasana sedia ada. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Perkahwinan bukan sahaja digalakkan bagi menghalalkan hubungan di antara dua individu bukan mahram, tapi ia juga baik untuk kesihatan anda..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 31/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Berkahwin Tak Bermakna Anda Boleh Terus Terjah Pasangan! Kena Minta Izin Sebelum Seks

  Istilah sexual consent selalu dikaitkan dalam hubungan pasangan. Tapi sedarkah anda, seks pasangan yang sudah berkahwin juga memerlukan persetujuan 2 pihak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 09/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Selepas bersalin, perkara apa paling difikirkan oleh ibu? Sudah tentulah mengenai kerja rumah yang bertimbun, keadaan rumah bersepah dan sebagainya, kan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan antara adik beradik

  Alololo… Si Kakak Cemburu Bila Lahir Adik Baru, Apa Ibu Bapa Perlu Buat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  contoh teladan

  Mama Babah Kena Jaga Pertuturan Depan Anak, Kalau Anak Dah Terikut, Susah Nak Ubah Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  peranan ibu bapa

  Si Kecil Nak Buat Semua Perkara Sendiri? Sebagai Parents Ini Cara Untuk Galakkan Anak Berdikari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan