backup og meta

10 Keadaan Kesihatan yang Tidak Perlu Puasa

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  10 Keadaan Kesihatan yang Tidak Perlu Puasa

  Menjalani puasa Ramadan adalah wajib bagi mereka yang mempunyai fizikal dan mental yang sihat. Tetapi sesetengah orang tidak perlu berpuasa jika mereka mempunyai masalah kesihatan tertentu. Ini kerana berpuasa boleh memburukkan lagi keadaan atau memanjangkan proses penyembuhan penyakit. Penyakit atau keadaan berikut disenarikan di bawah ini.

  Pesakit hospital

  Pesakit yang dimasukkan ke hospital dalam tempoh yang lama akibat keadaan kronik tertentu atau dalam pemulihan selepas pembedahan besar dibenarkan untuk tidak berpuasa pada bula Ramadan. Biasanya, pesakit perlu mengambil ubat-ubatan menerusi mulit atau makanan berbentuk cecair melalui IV. Jika rawatan perlu diberikan semasa puasa dan tidak boleh dianaikan, mereka boleh untuk tidak puasa.

  Pesakit yang memerlukan dialisis atau pemindahan

  Pesakit dengan keadaan tertentu yang memerlukan pemindahan darah atau pendermaan organ tidak digalakkan untuk berpuasa. Begitu juga, pesakit yang memerlukan dialisis rutin disebabkan oleh penyakit atau kerosakan buah pinggang boleh tidak berpuasa.

  Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Klinikal pada tahun 2014 berpendapat bahawa pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik adalah berisiko tinggi untuk dehidrasi dan Hyperviscosity semasa berpuasa. Jika mereka berpuasa, ia boleh membawa menjejaskan fungsi buah pinggang dan trombosis vaskular.

  Di samping itu, sekumpulan penyelidik juga mendapati bahawa pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang dan mempunyai sejarah penyakit jantung sering mengalami Major Adverse Cardiovascular Events  (MACE) semasa berpuasa. Tetapi ini boleh diramal dengan memeriksa sama ada terdapat peningkatan kreatinin dalam darah atau tidak.

  Jangkitan akut

  Seseorang yang sedang mengalami jangkitan akut -contohnya sakit tekak teruk, demam panas, cirit-birit teruk, loya dan muntah-muntah, atau akut HIV / AIDS – dibenarkan untuk tidak berpuasa.

  Gangguan pencernaan akut

  Orang yang mempunyai gangguan pencernaan yang teruk, seperti refluks asid atau pedih ulu hati, perlu meneruskan puasa dengan langkah berjaga-jaga atau tidak berpuasa sama sekali. Walaupun puasa biasanya mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan, melihat atau bau makanan boleh membuatkan isyarat otak ke perut untuk menghasilkan lebih banyak asid. Oleh itu jika terdapat peningkatan dalam asid perut, pedih ulu hati, dan loya boleh menjadi masalah.

  Jika anda masalah pencernaan memerlukan rawatan biasa, ia adalah baik untuk tidak berpuasa. Puasa yang berpanjangan boleh memburukkan lagi masalah anda.

  Satu kajian dari Fez. Sidi Mohammed Ben Abdellah, University of Morocco membuat kesimpulan bahawa pesakit wanita dengan ulser gastrik akut berada pada risiko yang lebih tinggi untuk pendarahan dan penembusan pada bulan Ramadan berbanding pesakit lelaki.

  Migrain tidak terkawal atau vertigo

  Sakit kepala semasa berpuasa adalah sering terjadi daripada dehidrasi dan kelaparan, tidur yang tidak mencukupi, dan aktiviti berpanjangan di bawah matahari tanpa perlindungan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, ini boleh dikawal dengan perubahan pada gaya hidup yang betul – sebagai contoh minum secawan air semasa makan dan berbuka puasa, dan dapatkan rehat yang secukupnya di antara puasa.

  Orang yang mempunyai migrain yang tidak terkawal atau vertigo tidak perlu berpuasa. Kadang-kadang, keadaan ini boleh menjadi lebih buruk jika mereka tidak makan atau mengambil ubat-ubatan tepat pada masanya..

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan