home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Haid Tidak Teratur, Tapi Anda Masih Boleh Hamil!

10 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Haid Tidak Teratur, Tapi Anda Masih Boleh Hamil!

Seorang wanita biasanya mempunyai 11 hingga 13 kitaran haid setiap tahun. Sesetengah individu mungkin melaluinya lebih sedikit, sementara yang lain mungkin melalui lebih banyak. Untuk mengetahui jika tempoh kitaran haid anda teratur atau tempoh kitaran haid tidak teratur, anda harus melihat tempoh normal anda dan tidak membandingkannya dengan individu lain.

Untuk beberapa tahun pertama selepas anda mula menghadapi haid, tempoh anda akan tidak teratur. Ini kerana hormon haid memerlukan sedikit masa (sehingga setahun) untuk mencapai keseimbangan. Bagi individu yang akan menuju ke arah menopaus juga akan berdepan dengan masalah ini.

Punca haid tidak teratur

Ketidakseimbangan gaya hidup

Keseimbangan hormon dalam badan adalah sangat rapuh dan boleh terganggu oleh perubahan berat badan (sama ada berat badan naik atau turun). Aktiviti fizikal dan tekanan juga boleh mengakibatkan tempoh haid menjadi tidak teratur.

Kaedah kontraseptif

Anda mungkin akan melihat tompokan antara tempoh haid jika anda mengambil pil kawalan kehamilan atau menggunakan sistem intrauterin (IUS).

Walaupun alat intrauterin tidak mungkin akan menyebabkan haid yang tidak teratur, individu yang menggunakannya melaporkan akan mengalamai tempoh haid yang banyak dan menyakitkan.

Pendarahan ringan dan untuk tempoh yang singkat adalah perkara biasa sekiranya anda baru mula mengambil pil. Ia selalunya akan kembali normal selepas beberapa bulan.

Sindrom polisistik ovari

Ia adalah keadaan sista kecil dipenuhi cecair yang berkembang di ovari. Simptom yang paling biasa dalam sindrom polisistik ovari (polycystic ovary syndrome) ialah keabnormalan haid seperti tempoh haid yang tidak teratur, haid yang sekejap dan tiada langsung haid.

Masalah ginekologi

Kehamilan mengejut, keguguran atau masalah lain yang berkaitan dengan rahim atau ovari boleh menyebabkan pendarahan pada faraj.

Jika anda mempunyai tempoh haid yang tidak teratur, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar sakit puan – seorang doktor pakar dalam menangani kesihatan reproduktif wanita – untuk penilaian lanjut dan rawatan.

Gangguan tiroid

Walaupun ia jarang, individu yang mengalami gangguan tiroid mungkin berdepan haid yang tidak teratur. Tiroid, yang berada di leher, akan menghasilkan hormon metabolik. Anda mungkin perlu mengambil ujian darah untuk memeriksa kadar hormon tiroid di dalam badan anda.

Punca lain penyebab haid tidak teratur

period tapi mengandung

  • Menyusu
  • Penyalahgunaan ubat/dadah.
  • Imperforate hymen dan sindrom Asherman.
  • Kemoterapi dan terapi radiasi.
  • Sindrom kerengsaan usus, batuk kering, penyakit hati dan kencing manis (diabetes).

Perlu diingatkan bahawa, walaupun anda tidak mengalami haid, anda masih boleh hamil. Oleh itu kawalan kehamilan adalah penting jika anda ingin mengelakkan kehamilan.

Perlu diingat bahawa walaupun anda tidak menstruasi, anda masih boleh hamil. Oleh itu, jangan lupa menggunakan kawalan kelahiran untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

Satu atau dua masa yang tidak dijawab tidak begitu serius seperti yang anda fikirkan. Mengimbangi semula kehidupan anda secara emosi dan fizikal boleh sangat membantu.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Missed or Irregular Periods – Topic Overview. http://www.webmd.com/women/tc/missed-or-irregular-periods-topic-overview. Accessed April 26, 2017.

Irregular periods – Causes. http://www.nhs.uk/Conditions/Periods-irregular/Pages/Causes.aspx. Accessed April 26, 2017.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Disemak pada 13/12/2018
x