backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

3

Tanya Doktor
Simpan

10 Keadaan Yang Menyebabkan Haid Tidak Teratur, Tapi PELUANG Hamil Masih Tinggi

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 15/09/2022

  10 Keadaan Yang Menyebabkan Haid Tidak Teratur, Tapi PELUANG Hamil Masih Tinggi

  Seorang wanita biasanya mempunyai 11 hingga 13 kitaran haid setiap tahun. Sesetengah individu mungkin melaluinya lebih sedikit, sementara yang lain mungkin melalui lebih banyak. Namun tahukah anda punca haid tidak teratur? 

  Untuk mengetahui jika tempoh kitaran haid anda teratur atau tidak, anda harus melihat tempoh normal dan tidak membandingkannya dengan individu lain.

  Untuk beberapa tahun pertama selepas anda mula menghadapi haid, tempoh anda akan tidak teratur. Ini kerana hormon haid memerlukan sedikit masa (sehingga setahun) untuk mencapai keseimbangan.

  Bagi individu yang akan menuju ke arah menopaus juga akan berdepan dengan masalah ini. 

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Wanita, sila dapatkannya di sini.

  Punca haid tidak teratur

  Ketidakseimbangan gaya hidup

  Punca haid tidak teratur yang pertama adalah keseimbangan hormon dalam badan adalah sangat rapuh dan boleh terganggu oleh perubahan berat badan (sama ada berat badan naik atau turun). Aktiviti fizikal dan tekanan juga boleh mengakibatkan tempoh haid menjadi tidak teratur.

  Kaedah kontraseptif

  punca haid tidak teratur

  Anda mungkin akan melihat tompokan antara tempoh haid jika anda mengambil pil kawalan kehamilan atau menggunakan sistem intrauterin (IUS).

  Walaupun alat intrauterin tidak mungkin akan menyebabkan haid yang tidak teratur, individu yang menggunakannya melaporkan akan mengalamai tempoh haid yang banyak dan menyakitkan.

  Pendarahan ringan dan untuk tempoh yang singkat adalah perkara biasa sekiranya anda baru mula mengambil pil. Ia selalunya akan kembali normal selepas beberapa bulan.

  Sindrom polisistik ovari

  Ia adalah keadaan sista kecil dipenuhi cecair yang berkembang di ovari. Simptom yang paling biasa dalam sindrom polisistik ovari (polycystic ovary syndrome) ialah keabnormalan haid seperti tempoh haid yang tidak teratur, haid yang sekejap dan tiada langsung haid.

  Masalah ginekologi

  Kehamilan mengejut, keguguran atau masalah lain yang berkaitan dengan rahim atau ovari boleh menyebabkan pendarahan pada faraj.

  Jika anda mempunyai tempoh haid yang tidak teratur, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar sakit puan – seorang doktor pakar dalam menangani kesihatan reproduktif wanita – untuk penilaian lanjut dan rawatan.

  Gangguan tiroid

  Walaupun ia jarang, individu yang mengalami gangguan tiroid mungkin berdepan haid yang tidak teratur. Tiroid, yang berada di leher, akan menghasilkan hormon metabolik. Anda mungkin perlu mengambil ujian darah untuk memeriksa kadar hormon tiroid di dalam badan anda.

  Penyebab lain dan punca haid tidak teratur

  punca haid tidak teratur

  • Menyusu
  • Penyalahgunaan ubat/dadah.
  • Imperforate hymen dan sindrom Asherman.
  • Kemoterapi dan terapi radiasi.
  • Sindrom kerengsaan usus, batuk kering, penyakit hati dan kencing manis (diabetes).

  Perlu diingatkan bahawa, walaupun anda tidak mengalami haid, anda masih boleh hamil. Oleh itu kawalan kehamilan adalah penting jika anda ingin mengelakkan kehamilan.

  Perlu diingat bahawa walaupun anda tidak menstruasi, anda masih boleh hamil. Oleh itu, jangan lupa menggunakan kawalan kelahiran untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

  Satu atau dua masa yang tidak dijawab tidak begitu serius seperti yang anda fikirkan. Mengimbangi semula kehidupan anda secara emosi dan fizikal boleh sangat membantu.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 15/09/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan