Bagaimana Untuk Berhadapan Dengan Rakan Sekerja Yang Kerap Mesej Anda Secara Personal Tanpa Keperluan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Penulis pasti, setiap tempat kerja pasti mempunyai seseorang yang kerap melakukan sesuatu seolah-olah semuanya adalah kecemasan baginya. Ini termasuklah tajuk email dengan perkataan “URGENT” dengan huruf besar, menghubungi rakan sekerja lain selepas waktu kerja selain mendesak bagi melakukan sesuatu untuk mereka. Individu jenis ini biasanya menganggap bahawa keutamaan mereka melebihi keutamaan individu lain tanpa memikirkan beban tugas kerja yang perlu dipikul oleh orang lain. Mereka tidak menyedari bahawa mereka adalah seorang pengganggu yang hanya menggangu masa individu lain.

Bagi anda yang berhadapan dengan pekerja seperti ini, anda perlu tahu bahawa anda perlu menghentikan kelakuan mereka. Penulis memahami bahawa ada antara kita yang tidak mahu merosakkan hubungan antara pekerja di tempat kerja, tetapi dalam masa yang sama mahu menghentikan tabiat yang sering dilakukannya. Bagaimana anda boleh mengatasi hal ini? Kami ada jawapannya di bawah.

Apabila individu tersebut adalah rakan sekerja anda

Anda sememangnya tidak boleh mengawal reaksi rakan sejawatan anda terhadap segala tugas yang diberikan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengawal reaksi diri anda sendiri. Menurut Monique Reynolds, ahli psikologi klinikal di Center for Anxiety and Behavioral Change, kita sering kekal senyap atau memberikan jawapan yang tidak pasti di hadapan wajah seseorang yang meminta permintaan segera secara berterusan. Ini disebabkan oleh tindak balas berasaskan ketakutan yang memungkinkan kita berfikir bahawa, jawapan yang kita berikan akan membangkitkan kemarahan mereka. Sekiranya ini berlaku, tenangkan diri anda dan ambil masa untuk kembali mengingati siapakah diri anda yang sebenar. Ini akan membantu anda yakin dengan keputusan yang anda buat dan anda percayakan diri anda.

Sekiranya anda telah tenang, nyatakan kepada rakan anda mengenai batas yang perlu ada dalam pembahagian tugasan kerja. Ingatkan mereka bahawa setiap kerja yang perlu dilakukan mempunyai garis masanya yang tersendiri dan mereka tidak perlu mendesak anda untuk melakukan sesuatu pekerjaan dengan cepat sekiranya anda masih melakukannnya dalam tempoh masa yang diberikan. Nyatakan kepada mereka bahawa anda memiliki aliran kerja peribadi (personal workflow) anda sendiri. Ia bukan soal anda tidak pantas dalam melakukan kerja, tetapi ia adalah soal pengurusan waktu dan pembahagian tugas kerja anda. 

Apabila individu tersebut adalah majikan anda

Menentang arahan majikan anda bukanlah satu pilihan yang anda ingin lakukan. Walau bagaimanapun, anda perlu menyatakan kepada majikan sekiranya anda telah melakukan kerja keras atau (overworked), kerana kerja secara melampau akan menyebabkan sindrom burnout. Anda perlu nyatakan kepada majikan anda bahawa tidak semua kerja boleh dilaksanakan dalam masa yang sama. Setiap tugasan memerlukan tempoh masanya yang tersendiri. 

Sekiranya terdapat sebarang tugasan kecemasan daripada majikan anda yang perlu diselesaikan, tanya mereka apakah yang perlu diberi perhatian terlebih dahulu. Nyatakan aliran kerja anda sekarang sekiranya mereka mahukan anda menyiapkan tugasan kecemasan. Nyatakan juga bahawa sekiranya mereka mahukan anda melakukan sesuatu tugasan kecemasan, tugasan lain tidak boleh disiapkan dalam tempoh yang sama dan perlu sedikit masa untuk disiapkan. 

Penulis akui bahawa terdapat dilema yang akan berlaku jika anda mahu bersuara bagi setiap perkara yang anda kurang selesa sama ada daripada rakan sekerja mahupun majikan. Walau bagaimanapun, jika anda kekal tidak bersuara, tiada apa yang akan berubah. Apabila anda mula menyuarakan pendapat anda, sekurang-kurangnya mereka menyedari bahawa mereka tidak melakukan sesuatu dengan baik. Kunci bagi segala hal ini adalah komunikasi antara dua pihak. Sekiranya anda masih ragu-ragu, suarakannya kepada rakan sekerja lain yang lebih berani dalam menyuarakan pendapat. Mereka akan memberitahunya bagi pihak anda. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dah Mula Masuk Kerja? Ini 10 Langkah Pekerja & Majikan Wajib Buat Nak Cegah COVID-19!

  Kelak kita semua akan kembali ke tempat kerja di era pandemik COVID-19 ini. Jadi, sila amalkan 10 langkah ini untuk selamat dari jangkitan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Alami Burnout Sewaktu Bertugas? Ikuti 7 Tip Ini Untuk Bantu Anda Kurangkannya

  Bagi petugas barisan hadapan dan mereka yang kerja lebih masa, mereka lebih berisiko mengalami sindrom burnout. Jangan risau, ikuti 7 tip untuk mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/04/2020 . 3 minit bacaan

  Bercinta Dengan Rakan Sekerja? Ini Pro & Kontra Yang Anda MESTI Tahu!

  Anda adalah antara golongan individu yang bercinta dengan rakan sekerja? Tahukah anda bahawa ia akan mendatangkan baik buruk yang tersendiri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 17/03/2020 . 3 minit bacaan

  MENGEJUTKAN, Ini Punca Sebenar Golongan Pekerja Ambil Banyak Cuti Sakit!

  Anda pernah alami perasaan ini di tempat kerja? Ketahuilah bahawa kesan kesunyian boleh mengakibatkan masalah yang lebih besar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gila kerja

  Orang GILA KERJA Ada Masalah Mental, Cuba Periksa Tanda-tanda Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/12/2020 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  cuti hujung minggu

  Jangan Guna Masa Cuti Hujung Minggu Untuk Bekerja, Kalau Tak Boleh Jadi MENTAL!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  kena buang kerja

  Stres Lepas Kena Buang Kerja? Ini 11 Langkah Yang Boleh Anda Ambil Untuk Move On

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan