What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kehidupan Bakal Berubah, Bersedialah Mak Ayah! Ada 9 Kejutan Anda Akan Alami

Kehidupan Bakal Berubah, Bersedialah Mak Ayah! Ada 9 Kejutan Anda Akan Alami

Bergelar ibu bapa dengan kehadiran bayi dalam hidup pastinya amat dinantikan pasangan berkahwin. Tetapi adakah anda bersedia dengan perubahan dalam kehidupan selepas mempunyai cahaya mata?

Kelahiran bayi dan dunia keibubapaan

Mungkin anda dan pasangan berasa sudah bersedia menerima kedatangan cahaya mata dalam fasa kehidupan. Tetapi percayalah dunia keibubapaan adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!

Ya, si comel yang lahir pastinya memberikan kegembiraan pada anda. Namun dalam masa yang sama anda akan berasa dicabar, mampu membuatkan anda menangis dan pelbagai situasi lain.

Setiap mereka yang bergelar ibu bapa pasti akan mengalami perubahan dalam kehidupan. Sudah tentu ia berbeza daripada apa yang mungkin anda alami dan sentiasa menguji tahap kesabaran anda.

Perubahan dalam kehidupan selepas kelahiran bayi

Siapa yang tidak bahagia dengan kelahiran bayi, tetapi adakah anda bersedia berdepan perubahan dalam kehidupan yang selama ini mungkin aman dan teratur?

Berikut dikongsikan antara 9 perubahan dalam kehidupan yang pasti dialami oleh mereka yang memegang gelaran mommy daddy.

  1. Masa anda berkaitan dengan si comel

Jika dahulu masa anda adalah dengan tugasan kerja dan pasangan, namun setelah mendapat cahaya mata, segalanya adakah berkenaan dengan si kecil.

Masa tidur si kecil yang baru lahir adalah 18 jam dan dalam tempoh itu adanya waktu untuk menyusu, menukar lampin dan pelbagai perkara lagi.

Bagi mereka yang baru bergelar ibu bapa, sudah tentu akan berasa sedikit tertekan dengan perubahan ini. Bersabarlah!

Biasanya selepas minggu pertama yang kelam kabut, anda sudah boleh menguruskan masa dengan lebih baik. Dont give up, mommies!

kelahiran-bayi-membawa-perubahan-kehidupan

  1. Menjadi ahli persatuan

Tahniah! Anda kini telah sah menjadi ahli persatuan kelab keibubapaan. Jangan pelik jika mungkin ketika di taman, ada yang bertanyakan tentang bayi anda atau mungkin bos anda turut ingin mengetahui keadaan si manja.

Anda mungkin akan melihat pelbagai gaya keibubapaan, namun usah terikut dengan orang lain.

Pilih gaya yang sesuai buat anda dan pasangan. Lama-kelamaan anda pasti akan dapat membangunkan 1 gaya keibubapaan yang sesuai dengan jiwa anda berdua.

  1. Perubahan dalam hubungan

Sudah tentu dengan kelahiran bayi, akan berlaku perubahan dalam hubungan anda dan pasangan. Pasti akan wujud rasa seperti dipinggirkan jika pasangan anda lebih banyak meluangkan masa dengan si kecil.

Anda mungkin berasakan ia sesuatu yang normal, apatah lagi kerana si kecil sudah tentu memerlukan lebih perhatian berbanding pasangan. Tetapi untuk jangka masa panjang, ia boleh memberikan impak yang tidak sihat.

Maka pastikan anda berdua tetap meluangkan masa bersama. Mungkin pada ketika si manja sudah nyenyak tidur, anda boleh duduk berbual bersama sambil menikmati minuman coklat panas. Itu pun sudah mencukupi.

  1. Syif malam

Pasti anda pernah mendengar nasihat supaya anda tidur sepuas-puasnya sebelum bayi anda lahir dan percayalah itu adalah nasihat yang perlu anda ikuti. Kenapa?

Sebaik sahaja si comel dilahirkan, usah berangan untuk mendapat tidur malam yang nyenyak tanpa gangguan. Usah risau, ia bukan 1 perkara yang akan kekal.

Biasanya selepas si kecil dapat membiasakan diri dengan persekitaran, tidur malam anda menjadi lebih baik.

Pada waktu siang, usah cuba melakukan sebarang tugasan rumah ketika si comel sedang tidur. Gunakan masa ini untuk berehat dan berbaring. Penting untuk anda mendapatkan waktu rehat yang mencukupi.

perubahan dalam kehidupan

  1. Kunjungan tetamu

Berita kehadiran si comel pastinya akan mengundang kunjungan tetamu ke rumah anda. Pastinya mereka mahu melihat bayi anda dan akan ada banyak perkongsian cerita tentang bagaimana mereka membesarkan anak mereka.

Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan tetamu anda sihat dan mencuci tangan sebelum memegang si kecil. Usah pedulikan anggapan individu tentang permintaan anda itu kerana ia adalah untuk keselamatan si kecil juga.

Jika anda berasa penat, ketahuilah anda boleh untuk mengatakan tidak dan meminta tetamu untuk berkunjung pada masa yang lain. Jangan sehingga anda tertekan dengan kehadiran tetamu.

  1. Dapatkan bantuan

Bergelar ibu selepas kelahiran bayi tidak bermakna segala tanggungjawab membesar dan menjaganyal tergalas di bahu anda sahaja. Tetapi ia adalah tanggungjawab bersama.

Jangan malu untuk meminta bantuan pasangan anda menjaga si kecil bila diperlukan. Sekiranya anda adalah ibu atau bapa tunggal, mintalah bantuan daripada ahli keluarga terdekat atau rakan baik anda.

  1. Rasa bersalah adalah normal

Setiap ibu bapa pasti mahu menjadi yang terbaik untuk anak-anak mereka. Namun adakalanya anda merindui kehidupan masa bujang atau sebelum bergelar parents. Aduh….rasa bersalah pula.

Bertenang dan usah bimbang kerana anda tidak keseorangan. Apa yang anda alami adalah 1 perkara normal untuk mempunyai keinginan berehat daripada menjaga bayi. Ia bukan bermakna anda tidak sayangkan anak.

  1. Kesilapan? Tidak mengapa

Dalam dunia realiti, peraturan keibubapaan adalah mudah, iaitu lakukan apa yang berkesan. Anda tidak perlu mengikut peraturan yang tidak memberi kesan kepada anda.

Jika anak anda lebih mudah tidur sambil menyusu, biarkan sahaja. Selagi ia tidak mendatangkan bahaya kepadanya. Jika wujud sebarang kemusykilan, terus tanyakan kepada pakar dan bukan merujuk kepada Dr Google semata-mata.

  1. Tiada lagi privasi

Selepas anda mempunyai anak, usah berangan untuk mempunyai masa bersendirian di dalam bilik air. Anda akan mempunyai teman bilik air yang setia.

Sama ada anda atau pasangan perlu bersedia dengan kehadiran penonton. Jangan marahkan mereka, ini adalah masa mereka mempelajari tentang penggunaan bilik air. Jadi tunjukkan contoh yang baik!

Bersedia alami perubahan

kelahiran_bayi

Kehadiran dan kelahiran bayi pastinya akan mengubah kehidupan anda dan pasangan. Tetapi anggaplah ia sebagai 1 pengalaman yang tidak ternilai dan hargailah setiap detik-detik bersama si manja.

Tiada istilah ibu bapa yang sempurna dalam dunia keibubapaan. Selagi anda berasakan apa yang anda lakukan adalah terbaik untuk si kecil, teruskanlah.

Baca juga:

Verifying...


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 20/04/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan