backup og meta

Bagaimana Menangani Konflik Dalaman?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Bagaimana Menangani Konflik Dalaman?

  Adakah terdapat masa apabila anda bersikap dengan cara yang benar-benar “bertentangan” dengan apa yang anda diri anda mahukan? Adakah anda berasa kurang konsistensi dalam tingkah laku/sikap anda yang membuat anda berasa “tidak boleh diramalkan” tentang diri anda – kerana anda tidak dapat mencari kestabilan dalam diri?

  Seseorang yang mencari kedamaian dalam diri mereka adalah mereka yang menemui rasa “kestabilan” dalam dirinya. Pemikiran mereka bukanlah satu yang goyah dan tidak menentu sepanjang masa, tetapi sesuatu yang mempunyai konsistensi dalam pergerakannya. Juga daripada perspektif “mencipta” realiti yang anda inginkan, minda yang konsisten (atau getaran pemikiran yang konsisten) adalah daya yang kuat, sementara minda rapuh mempunyai kesan yang sangat lemah.

  Corak tingkah laku seseorang yang mempunyai konflik dalaman

  Konflik semata-mata bermaksud bahawa minda keliru antara pelbagai perspektif/ kecenderungan dan tidak dapat ditekankan pada getaran pemikiran yang tunggal.

  Seseorang yang mempunyai banyak konflik dalaman biasanya akan menunjukkan tingkah laku berikut:

  • Selalunya mudah dipengaruhi oleh pendapat dan sudut pandangan orang lain.
  • Berasa bersalah/malu.
  • Sukar untuk membuat keputusan dan selalu meragui keputusan yang dibuat.
  • Mencari daya penarik diri sendiri yang tidak berfungsi yang penuh dengan konflik tanpa rasa harmoni.
  • Tiada rasa kestabilan diri dan sangat tidak menentu ketika menghadapi cabaran.
  • Sentiasa mencari sokongan daripada orang lain kerana kurangnya keyakinan dalam diri sendiri.
  • Berasa perubahan mendadak dalam mood dan personaliti.
  • Tidak pasti tentang apa yang diri mahukan/inginkan daripada kehidupan dari segi kewangan, hubungan dan gaya hidup.
  • Selalunya cuba untuk mengalih perhatian diri daripada menghadapi konflik dalaman – gangguan biasanya dalam bentuk hiburan, bahan kimia yang melegakan (alkohol, ubat), kerohanian yang berorientasikan melarikan diri, kerja yang tidak jelas (samar-samar).

  Adalah sangat mudah untuk mengenal pasti jika ruang dalaman anda mempunyai getaran yang bertentangan di dalamnya kerana keadaan hidup anda akan mencipta “realiti” yang mencukupi di mana anda akan melihat konflik-konflik ini datang lagi dan lagi.

  Bagaimana menangani konflik dalaman

  Oleh kerana konflik dalaman biasanya menghasilkan emosi yang tidak tertanggung, sangat penting untuk anda belajar bagaimana cara menamatkannya. Berikut beberapa tip yang boleh anda lakukan.

  Jangan menolak fikiran yang menjengkelkan

  Sekiranya anda mempunyai konflik dalaman maka sekarang dan akan datang anda akan mendapat pemikiran yang sangat menjengkelkan terutamanya semasa anda sedang berehat. Menolak pemikiran itu hanya akan membuatkannya lebih sengit. Hanya membiarkan minda bawah sedar anda tahu bahawa anda menerima mesej supaya ia berhenti mengganggu anda. Fikirkan kemungkinan, pilihan yang anda ada dan cara yang mungkin untuk keluar dari gangguan ini dan bukannya menolak perkara itu.

  Jangan melanggar nilai anda

  Satu sumber utama konflik dalaman adalah pelanggaran nilai anda sendiri. Apabila anda beralih daripada apa yang anda percayai dalam minda bawah sedar, anda akan melakukan yang terbaik untuk membawa anda kembali ke landasan yang betul dan sebagai akibatnya fikiran anda akan mula berjuang sendiri. Lakukan yang terbaik untuk berpegang kepada apa yang anda percayai dan jika berlaku bahawa anda melanggar mana-mana nilai anda, pastikan anda tidak melakukan kesalahan yang sama sekali lagi. Konflik dalaman biasanya berlaku apabila terdapat pelanggaran berterusan nilai hampir setiap hari dan bukan apabila kesilapan kecil berlaku.

  Lakukan apa yang anda sepatutnya dilakukan

  Sumber utama konflik dalaman yang lain adalah melarikan diri dari tugas yang seharusnya anda lakukan. Kepercayaan, matlamat dan nilai anda akan selalu membayangkan bahawa anda bertindak dengan cara tertentu. Kegagalan untuk mengekalkan jangkaan yang anda alami terhadap diri sendiri atau menangguhkan daripada mengambil tindakan selalu mengakibatkan konflik dalaman yang serius.

  Tuliskan konflik

  Salah satu cara terbaik untuk menangani emosi yang tidak diingini daripada otak anda ialah dengan menulisnya. Apabila anda menuliskan pemikiran anda, anda akan berasa seolah-olah anda membuang emosi anda di atas kertas. Di samping dapat melegakan anda, anda juga akan lebih memahami diri yang mana akan membantu anda memikirkan kaedah terbaik yang diperlukan untuk menyelesaikan konflik tersebut.

  Sentiasa sedar (Kesedaran)

  Apabila anda menjadi lebih tua atau melepasi daripada satu fasa kehidupan utama ke yang lain (contohnya berpindah dari sekolah ke kolej atau kolej untuk bekerja), anda akan sentiasa mendapati diri anda mengukur kemajuan dalam kehidupan dengan rakan-rakan anda. Kini jika anda bersedia untuk masa itu dengan mempunyai rancangan yang anda ikuti maka kemungkinan besar anda tidak akan terpengaruh tetapi jika anda tidak bersedia maka anda akan mendapat konflik dalaman apbila anda pergi ke fasa baru dalam hidup anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan