home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Mood Menjejaskan Deria Rasa?

Adakah Mood Menjejaskan Deria Rasa?

Pernahkah anda terfikir mengapa makanan kegemaran anda tidak rasa baik seperti yang diharapkan apabila anda cuba minggu lepas? Adakah anda melayan perasaan semasa makan? Walaupun konsep ini masih agak baru, kajian mengenai bagaimana mood mempengaruhi rasa telah dijalankan di seluruh dunia. Ia seolah-olah bahawa rasa anda boleh dimanipulasi oleh perasaan pada masa tersebut.

Kajian permainan hoki

Dijalankan oleh saintis makanan di Universiti Cornell, kajian itu, sebenarnya, mendedahkan bahawa apabila kita sedih atau mengalami perasaan negatif secara umum, kita cenderung untuk mendapatkan makanan manis. Kajian ini melibatkan penggunaan aiskrim terhadap peminat hoki. Terutamanya, apabila pasukan itu menang, peminatnya menikmati aiskrim dengan lebih baik, tetapi apabila pasukan itu kalah, peminat merasai rasa sedikit masam. Selain itu, makanan yang mempunyai rasa kurang menyeronokkan dianggap rasa lebih teruk lagi, oleh itu beralih kepada yang lain. Penemuan ini menunjukkan bahawa kadang-kadang kesedihan membuatkan kita kurang memilih makanan kita yang hanya rasa sedap tetapi tidak memberikan manfaat kesihatan jangka panjang. Dalam erti kata lain, kita lebih cenderung secara rambang memilih makanan membawa pengalaman lazat yang serta-merta. Itu juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai pilihan makanan yang sihat adalah orang yang mempunyai keadaan fizikal yang positif.

Cinta menjadikannya lebih manis

Calon doktor di Belanda telah membuat kesimpulan itu dengan rakan-rakannya. Mereka menjalankan penyelidikan dengan tiga eksperimen. Mereka mempunyai pelajar menulis tentang pengalaman sama ada dia adalah seorang yang penyayang atau cemburu atau topik umum. Kemudian, mereka merasai gula-gula manis dan masam atau pahit manis yang mereka telah habiskan masa membuat persediaan terlebih dahulu. Selepas merasa, mereka minta pelajar untuk menilai tahap kemanisan, kemasaman dan kepahitan. Menariknya, mereka yang menulis tentang cinta percaya gula-gula adalah manis dan bukannya mereka yang menulis tentang pengalaman cemburu atau topik umum. Tambahan pula, hakikat bahawa menulis tentang pengalaman cemburu sahaja seolah-olah tidak mempunyai apa-apa pengaruh ke atas deria kepahitan.

Jadi, adakah mood menjejaskan deria rasa? Kemungkinan Ya. Walaupun tidak banyak kerja yang telah dilakukan mengenai konsep itu, orang mungkin telah separa sedar mengalami ini. Penemuan ini boleh membantu memperkenalkan bagaimana rasa boleh dimanipulasi dan dengan itu menyediakan beberapa cara untuk saintis dan ahli psikologi untuk merawat pesakit dengan masalah kesihatan mental.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Emotions Influence Taste” – Accessed December 10th, 2016
http://psychcentral.com/news/2015/07/13/emotions-influence-taste/86801.html Accessed December 10th, 2016
“Feeding Your Feelings”http://foodpsychology.cornell.edu/discoveries/feeding-your-feelings Accessed December 10th, 2016
“Science Explains How Emotions Affect Your Hearing and Taste”
https://www.inverse.com/article/5946-science-says-your-emotional-state-changes-how-you-see-hear-and-taste Accessed December 10th, 2016
“Some Emotions, Such As Love, Can Affect Taste: Study”
http://www.huffingtonpost.com/2014/01/22/emotions-taste-love-_n_4647125.html Accessed December 10th, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x