home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Ketawa Memperbaik Keadaan Kesihatan?

Adakah Ketawa Memperbaik Keadaan Kesihatan?

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Seperti kata pepatah, kita ketawa apabila kita berasa gembira, dan secara amnya, kita rasa positif. Ketawa mendekatkan seseorang kepada yang lain; walaupun orang yang tidak dikenali boleh berkongsi ketawa yang baik. Bukan sahaja ia membuatkan kita merasa bahagia, ketawa sememangnya memperbaiki kesihatan kita, seperti yang didapati oleh pakar.

Manfaat fizikal

Jika kita memeriksa secara perubatan perubahan biologi kita apabila kita ketawa, kita boleh melihat banyak perkara yang menarik berlaku di dalamnya. Ketawa membantu otot kita berehat dan mengurangkan ketegangan fizikal. Ia juga boleh mengurangkan pengeluaran hormon tekanan dan meningkatkan pengeluaran sel-sel imun. Endorfin juga dihasilkan apabila kita ketawa. Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, kajian menunjukkan bahawa kira-kira 10 hingga 15 minit sehari ketawa sebenarnya boleh membakar sehingga 40 kalori. Satu lagi faedah yang besar adalah bagaimana ketawa bertindak balas terhadap kemarahan. Andai anda sedang bergaduh dan jika anda melihat sisi lucu itu, ia sebenarnya membantu anda menyelesaikan masalah dengan cara yang agak lancar tanpa perlu memasukkan kepahitan dan kebencian dalam konflik tersebut.

Manfaat mental

Dengan pengeluaran endorfin, kita berasa lebih baik. Oleh itu, kesihatan emosi kita menjadi lebih baik. Kita merasa lebih bahagia dan lebih positif mengenai sesuatu. Dalam erti kata lain, kita mendapat perspektif yang berbeza dalam situasi yang sukar. Walaupun jika anda sakit, anda sedih, atau anda berada dalam kesakitan, ketawa yang baik dengan rakan-rakan meningkatkan minda dan menggalakkan anda untuk merasionalkan masalah anda seperti mengapa anda tidak perlu merasa sedih. Jelas sekali, anda tidak boleh terus bersikap tidak puas hati semasa anda ketawa. Dan tiba-tiba, selepas ketawa membolehkan anda untuk memahami keadaan dengan cara yang kurang tekanan.

Manfaat sosial

Selain daripada orang ketawa jahat yang anda lihat di dalam filem di mana penjahat sering bangga diri dalam perbuatan nakal mereka, kebanyakan masa apabila kita berfikir tentang ketawa, kita kaitkan ketawa dengan kehadiran ramai orang. Fikirkan kali terakhir anda ketawa yang baik, adakah anda bersendirian atau dengan orang lain? Walaupun orang yang tidak dikenali boleh ketawa bersama-sama memandangkan keadaan sosial. Malah, terdapat satu eksperimen di mana seorang lelaki hanya ketawa tanpa sebab sekalipun dan orang beransur-ansur menyertai. Seperti menguap, ketawa adalah berjangkit dan ia membawa orang lebih dekat. Dengan cara yang sama, ketawa terbukti menjadi elemen utama dalam mewujudkan hubungan yang sihat. Ia adalah sukar untuk memikirkan bagaimana pasangan boleh kekal dengan hanya ketawa jarang berlaku.

Berasa sedikit tertekan? Ia seolah-olah seperti anda perlu ketawa lagi. Luangkan dengan keseronokan dan orang lucu dan lepaskan sedikit kawalan anda. Menikmati apa jenaka yang anda boleh mendengar. Apabila kita mendengar orang ketawa, ia tidak mudah untuk menahan diri anda untuk tidak menyertai mereka. Ini juga merupakan sebab mengapa ramai sitcom TV mengandungi ketawa direkodkan. Jika kita menontonnya dengan orang lain, kita lebih cenderung untuk ketawa walaupun adegannya mungkin tidak begitu lucu. Dan jika kita menonton keseorangan, kita masih cenderung untuk ketawa lebih kerana kita tidak benar-benar keseorangan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Laughter is the Best Medicine”
http://www.helpguide.org/articles/emotional-health/laughter-is-the-best-medicine.htm Accessed December 10th, 2016

“Give Your Body a Boost — With Laughter”
http://www.webmd.com/balance/features/give-your-body-boost-with-laughter?page=3 Accessed December 10th, 2016

“How Laughter Improves Our Health And Boosts Happiness”
http://www.huffingtonpost.com/entry/laughter-yoga-health_us_564f6217e4b0258edb3150f2 Accessed December 10th, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x