Adakah Ketawa Memperbaik Keadaan Kesihatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Seperti kata pepatah, kita ketawa apabila kita berasa gembira, dan secara amnya, kita rasa positif. Ketawa mendekatkan seseorang kepada yang lain; walaupun orang yang tidak dikenali boleh berkongsi ketawa yang baik. Bukan sahaja ia membuatkan kita merasa bahagia, ketawa sememangnya memperbaiki kesihatan kita, seperti yang didapati oleh pakar.

Manfaat fizikal

Jika kita memeriksa secara perubatan perubahan biologi kita apabila kita ketawa, kita boleh melihat banyak perkara yang menarik berlaku di dalamnya. Ketawa membantu otot kita berehat dan mengurangkan ketegangan fizikal. Ia juga boleh mengurangkan pengeluaran hormon tekanan dan meningkatkan pengeluaran sel-sel imun. Endorfin juga dihasilkan apabila kita ketawa. Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, kajian menunjukkan bahawa kira-kira 10 hingga 15 minit sehari ketawa sebenarnya boleh membakar sehingga 40 kalori. Satu lagi faedah yang besar adalah bagaimana ketawa bertindak balas terhadap kemarahan. Andai anda sedang bergaduh dan jika anda melihat sisi lucu itu, ia sebenarnya membantu anda menyelesaikan masalah dengan cara yang agak lancar tanpa perlu memasukkan kepahitan dan kebencian dalam konflik tersebut.

Manfaat mental

Dengan pengeluaran endorfin, kita berasa lebih baik. Oleh itu, kesihatan emosi kita menjadi lebih baik. Kita merasa lebih bahagia dan lebih positif mengenai sesuatu. Dalam erti kata lain, kita mendapat perspektif yang berbeza dalam situasi yang sukar. Walaupun jika anda sakit, anda sedih, atau anda berada dalam kesakitan, ketawa yang baik dengan rakan-rakan meningkatkan minda dan menggalakkan anda untuk merasionalkan masalah anda seperti mengapa anda tidak perlu merasa sedih. Jelas sekali, anda tidak boleh terus bersikap tidak puas hati semasa anda ketawa. Dan tiba-tiba, selepas ketawa membolehkan anda untuk memahami keadaan dengan cara yang kurang tekanan.

Manfaat sosial

Selain daripada orang ketawa jahat yang anda lihat di dalam filem di mana penjahat sering bangga diri dalam perbuatan nakal mereka, kebanyakan masa apabila kita berfikir tentang ketawa, kita kaitkan ketawa dengan kehadiran ramai orang. Fikirkan kali terakhir anda ketawa yang baik, adakah anda bersendirian atau dengan orang lain? Walaupun orang yang tidak dikenali boleh ketawa bersama-sama memandangkan keadaan sosial. Malah, terdapat satu eksperimen di mana seorang lelaki hanya ketawa tanpa sebab sekalipun dan orang beransur-ansur menyertai. Seperti menguap, ketawa adalah berjangkit dan ia membawa orang lebih dekat. Dengan cara yang sama, ketawa terbukti menjadi elemen utama dalam mewujudkan hubungan yang sihat. Ia adalah sukar untuk memikirkan bagaimana pasangan boleh kekal dengan hanya ketawa jarang berlaku.

Berasa sedikit tertekan? Ia seolah-olah seperti anda perlu ketawa lagi. Luangkan dengan keseronokan dan orang lucu dan lepaskan sedikit kawalan anda. Menikmati apa jenaka yang anda boleh mendengar. Apabila kita mendengar orang ketawa, ia tidak mudah untuk menahan diri anda untuk tidak menyertai mereka. Ini juga merupakan sebab mengapa ramai sitcom TV mengandungi ketawa direkodkan. Jika kita menontonnya dengan orang lain, kita lebih cenderung untuk ketawa walaupun adegannya mungkin tidak begitu lucu. Dan jika kita menonton keseorangan, kita masih cenderung untuk ketawa lebih kerana kita tidak benar-benar keseorangan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Saja-saja! Menangis, Moody @ Marah Ketika Haid Itu Bersebab! Tapi Jangan Buat Alasan Pula Ya!

  Anda rasa serabut atau fed-up sekitar waktu haid? Sesetengah wanita mendapati mereka mudah marah atau menangis, dek kerana perubahan mood. Mengapa ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 22/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Ketahuilah bahawa bersifat positif toksik hanya akan mendatangkan kesan buruk kepada anda sendiri atau orang lain. Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Tekanan dialami oleh ibu mengandung bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Pernah tak terfikir mengenai reaksi janin saat ibu menangis? Jom ketahuinya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Cuba Sensitif, Golongan OKU Juga Berdepan Dengan Cabaran Mental, Sokongan Kita Bawa Perubahan!

  Hidup dengan kecacatan, fizikal atau intelektual, mampu mempengaruhi kesejahteraan seseorang yang mengalaminya, malah kesihatan mental tidak terkecuali.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gangguan personaliti

  Kerap Marah-Marah Tanpa Sebab Dengan Pasangan? Anda Mungkin Alami Gangguan Personaliti Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  serangan jantung

  FAKTA, Orang Yang Selalu Marah Paling Cepat Dapat Sakit Jantung! Ini Cara Nak Kawal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/02/2021 . 3 minit bacaan
  kemurungan selepas bersalin

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan