backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Pembaikan Entropion dan Ektropion

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Pembaikan Entropion dan Ektropion?

Pembaikan entropion dan ektropion, yang biasanya dikenali sebagai pembedahan kelopak mata, adalah operasi untuk membetulkan kelopak mata yang ke dalam atau ke luar. Operasi ini harus memperbaiki gejala yang disebabkan oleh entropion. Ini adalah keadaan di mana kelopak mata anda berubah dan menyebabkan bulu mata anda menggosok kornea. Ektropion adalah di mana kelopak mata anda ke luar dan tidak menyentuh mata anda.

Mengapa Pembaikan Entropion dan Ektropion dilakukan?

Sekiranya keadaan mata anda semakin teruk dan anda mungkin kehilangan penglihatan anda, doktor anda akan memerlukan operasi pembaikan. Masalah biasanya disebabkan oleh penuaan. Kadang-kadang ia disebabkan oleh parut tisu menarik kelopak mata anda dari kedudukan. Hanya kelopak mata yang lebih rendah biasanya terjejas.

Anda harus mengetahui beberapa alternatif lain untuk rawatan ini:

  • Air mata tiruan dan salap boleh digunakan untuk melindungi permukaan mata anda. Pakar bedah anda boleh mengesyorkan kanta sentuh lembut khas untuk anda memakainya.
  • Sekiranya anda mempunyai entropion, pakar bedah anda mungkin mengesyorkan menggunakan pita untuk mengelakkan bulu mata anda daripada menggosok mata anda, menyuntik Botox ke dalam otot yang menjadikan kelopak mata anda ke dalam atau menggunakan jahitsn untuk mengelakkan kelopak mata anda daripada beralih ke dalam.

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembaikan Entropion dan ektropion?

Seperti mana-mana prosedur, terdapat beberapa risiko. Anda harus meminta pakar bedah anda untuk menerangkan bagaimana risiko ini mungkin berlaku kepada anda.

Komplikasi yang mungkin berlaku dalam mana-mana prosedur termasuk reaksi yang tidak dijangka kepada anestetik,pendarahan berlebihan atau membentuk bekuan darah (trombosis vena mendalam, DVT).

Untuk operasi pembaikan Entropion atau ektropion, terdapat risiko-risiko tertentu iaitu: Abrasi kornea,lidah bertakuk dan masalah kosmetik.

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi anda dengan mengikuti arahan doktor anda  secara titi untuk menyediakan untuk endoskopi, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Ia adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut

Proses

Bagaimana Persedian untuk Pembaikan Entropion dan Ektropion?

Anda mesti berbincang dengan doktor anda mengenai ubat terkini, alergi anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda dan sebelum menjalani operasi, anda akan bertemu dengan anestetik anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Apa yang terjadi semasa Pembaikan Entropion dan Ektropion dilakukan?

Operasi biasanya dilakukan di bawah anestetik tempatan. Operasi biasanya mengambil masa 30 minit hingga satu jam, bergantung kepada sama ada operasi melibatkan kedua-dua mata.

Pakar bedah anda mungkin perlu mengeluarkan seksyen kecil kelopak mata anda di mana tisu-tisu telah hilang paling banyak. Sekiranya masalah itu disebabkan oleh kulit yang ketat atau parut tisu, pakar bedah anda mungkin perlu menggunakan graf kulit.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas Pembaikan Entropion dan Ektropion?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah selepas beberapa jam.

Anda tidak boleh membiarkan kelopak mata anda basah, melakukan senaman berat atau bongkok ke bawah sehingga jahitan dikeluarkan.

Anda tidak boleh memakai alat solek mata atau minum alkohol selama beberapa minggu, dan cuba elakkan wajah anda dari terkena matahari.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanyakan kepada pasukan penjagaan kesihatan atau GP anda untuk mendapatkan nasihat.

Keputusan pembentukan entropion atau ektropion berlangsung lama. Bagaimanapun, apabila anda menjadi lebih tua, kulit dan tisu lembut kelopak mata anda akan terus berkurang dan masalahnya mungkin kembali.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan