home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

4 Cara Meningkatkan Tahap Kesuburan Lelaki melalui Nutrisi

4 Cara Meningkatkan Tahap Kesuburan Lelaki melalui Nutrisi

Umum mengetahui apa yang kita makan dan minum akan menjejaskan kesihatan kita. Pemakanan juga akan memberi kesan kepada tahap kesuburan kita. Kajian menunjukkan nutrisi mempunyai impak kepada sperma anda. Bergantung kepada jenis makanan yang diambil, kualiti dan kuantiti sperma mampu dipertingkatkan dan diperkuatkan. Berikut merupakan 4 cara tabiat pemakanan sihat mampu meningkatkan tahap kesuburan lelaki.

Bagaimana nutrisi boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan lelaki?

Membantu pembentukan DNA yang sihat

DNA anak terbentuk hasil daripada ibu dan bapanya. Namun, beberapa bahan kimia dan kekurangan nutrisi boleh merosakkan DNA. Pencernaan makanan sihat yang mengandungi antioksida pelindung DNA serta nutrisi akan melindungi DNA daripada kerosakan. Bahan kimia luar seperti asap rokok, racun serangga, alkohol dan sebagainya juga akan merosakkan DNA.

Membantu meningkatkan tahap kesihatan sperma

Diet yang baik akan membantu dalam pembentukan sperma yang sihat. Pengambilan nutrien yang cukup akan mengelakkan kerosakan sperma sekaligus meningkatkan tahap kesihatan sperma anda. Nutrien seperti zinc, asid folik dan vitamin C terbukti membantu meningkatkan tahap kesihatan dan mobiliti sperma. Kualiti sperma adalah lebih penting berbanding kuantitinya. Kajian juga menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai kuantiti sperma yang sedikit juga mempunyai tahap kesuburan yang tinggi sekiranya kualiti sperma lelaki itu berada di tahap yang baik.

Membantu pembentukan sperma yang berkualiti melalui penjagaan kesihatan

Mempunyai badan yang sihat semasa proses pembentukan sperma boleh membantu anda mempunyai anak yang sihat. Kebanyakan lelaki tidak sedar bahawa tahap kesihatan sperma adalah sama penting dengan telur wanita. Anda perlu tahu bahawa sperma dihasilkan dalam masa 3 bulan. Ini menunjukkan apa yang anda makan pada hari ini akan mempengaruhi pembentukan sperma pada masa 3 bulan akan datang. Ikuti diet yang baik sekurang-kurangnya dalam masa 3 bulan sebelum pembentukan sperma untuk menghasilkan sperma yang baik.

Membantu meningkatkan keinginan seksual

Apa yang anda makan sebenarnya membantu keinginan seksual anda dan meningkatkan tenaga. Diet yang kurang nutrisi dan hidrasi sebenarnya akan menyebabkan masalah hormon dan keinginan seksual lelaki. Ini akan menyebabkan kesukaran pasangan untuk bersama serta menurunkan tahap kesihatan sperma.

Apakah jenis makanan yang membantu meningkatkan tahap kesihatan sperma?

  • Makanan yang kaya dengan vitamin C dan antioksida yang lain. Nutrien-nutrien ini akan mengelakkan kecacatan dalam sperma dan meningkatkan pergerakan sperma.
  • Makanan yang kaya dengan zinc. Zinc membantu melindungi sperma daripada bakteria. Selain itu, zinc juga melindungi sperma daripada radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel sperma. Kekurangan zinc juga membuatkan kualiti sperma terjejas sekaligus menyumbang kepada masalah kesuburan. Contoh makanan yang mengandungi zinc adalah daging lembu, daging ayam dan tiram.
  • Makanan yang kaya dengan asid folik. Tanpa asid folik, badan kita tidak dapat menghasilkan DNA yang diperlukan semasa penghasilan bayi. Anda boleh memperolehi nutrien ini dalam sayur-sayuran hijau, kebanyakan buah-buahan contohnya alpukat, kekacang, bijirin dan roti.
  • Jangan mengambil alkohol. Kajian menunjukkan pengambilan alkohol dengan kerap akan menjejaskan tahap kesuburan lelaki. Selain itu, alkohol juga akan mengurangkan keinginan seksual serta menjejaskan kualiti sperma lelaki.
  • Ambil pelbagai jenis vitamin setiap hari. Ini akan membantu anda mendapatkan nutrien yang diperlukan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Diet, Fertility, and Sperm Count: 6 Ways to Improve Your Fertility. http://www.pcrm.org/health/reports/diet-fertility-and-sperm-count. Accessed August 30, 2016.

8 Ways to Boost Your Fertility. http://www.webmd.com/baby/guide/8-ways-to-boost-your-fertility#1.  Accessed August 30, 2016.

How to boost your fertility. http://www.webmd.boots.com/fertility/features/how-to-boost-your-fertility. Accessed August 30, 2016.

Optimizing Male Fertility. http://www.asrm.org/factsheet_optimizing_male_fertility/. Accessed August 30, 2016.

Improving Male Fertility — Research Suggests a Nutrient-Dense Diet May Play an Integral Role. http://www.todaysdietitian.com/newarchives/060113p40.shtml. Accessed August 30, 2016.

Dads-to-be: Diet changes to boost your fertility. http://www.babycenter.com/0_dads-to-be-diet-changes-to-boost-your-fertility_4188.bc. Accessed August 30, 2016.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 03/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel