backup og meta

Amalan 5 Tabiat Ini Punca Diabetes, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Chooi Kheng Chiew · Endokrinologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/04/2022

  Amalan 5 Tabiat Ini Punca Diabetes, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Kencing manis bukan sahaja disebabkan oleh genetik, tabiat hidup dan alam sekitar. Tapi ada banyak yang boleh menjadi faktor penyumbang atau penyebab diabetes ini. 

  Jika anda mahukan kesihatan yang lebih baik, perhatikan tabiat anda dan berikan sedikit usaha untuk mengubahnya dengan cara yang lebih baik.

  Berikut beberapa tabiat buruk yang boleh menjadi penyebab diabetes dan memburukan lagi penyakit anda. 

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini.

  Penyebab diabetes 

  Minuman manis

  Minum minuman manis dan jus tanpa kawalan pastinya boleh mengakibatkan kencing manis. Jus adalah baik untuk kesihatan, namun sebenarnya terdapat banyak gula dalam setiap jus yang biasa kita minum.

  Jadi sekiranya haus, minumlah air kosong, teh tanpa gula atau kopi.

  Duduk terlalu banyak

  Laporan daripada Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyatakan kes diabetes di negara-negara Asia akan meningkat sebanyak 90 peratus dalam jangka masa 20 tahun akan datang.

  Menurut Dr Gauden Galea, “Dalam 10 tahun, bilangan pesakit kencing manis di Hanoi, Vietnam, meningkat dua kali ganda.

  Sebabnya? Di bandar tersebut penduduknya lebih suka menunggang motorsikal berbanding berbasikal”.

  Kesimpulannya, mereka yang kurang aktif secara fizikal mempunyai risiko obesiti yang lebih tinggi berbanding mereka yang gemar melakukan aktiviti kesihatan.

  Berjaga malam

  penyebab diabetes

  Tidur kurang dari 6 jam sehari boleh menyebabkan metabolisme terganggu. Ia sekaligus akan menyebabkan diabetes anda menjadikan tidak terkawal.

  Lebih teruk, kurang waktu tidur juga akan merangsang hormon dalam darah membuatkan anda kelaparan, yang menjadi faktor kepada penambahan berat badan. Itu sebabnya tidur yang mencukupi adalah sangat penting.

  Penyebab diabetes – Tidak bersarapan

  Memilih untuk tidak bersarapan adalah satu tabiat yang sangat buruk. Ini kerana sarapan adalah hidangan yang penting sebagai permulaan hari anda.

  Melangkau sarapan pagi dengan alasan untuk menjimatkan masa adalah tidak betul. Malah ia akan membuatkan emosi anda tidak stabil (mudah marah) dan boleh menjadi antara faktor penyumbang kepada penyakit diabetes jenis 2.

  Penyebab diabetes – Snek lewat malam

  penyebab diabetes

  Memakan makan ringan selepas makan malam sangat tidak digalakkan terutamanya buat mereka yang menghidapi diabetes. Snek yang tidak sihat boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

  Malahan makan terlalu lewat di malam hari boleh menyebabkan peningkatan gula dalam darah. Jika anda masih berasa lapar selepas makan malam, buah-buahan pastinya pilihan yang lebih baik.

  Bersediakah anda mengubah tabiat buruk anda kepada sesuatu yang lebih baik? Perbanyakan aktiviti fizikal, seperti berjalan kaki, menari, berbasikal, dan sebagainya.

  Ketahui dengan lebih mendalam tentang apa yang bagus untuk anda makan dan apa yang perlu anda elakkan. Masih belum terlambat untuk berubah.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Chooi Kheng Chiew

  Endokrinologi · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/04/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan