Risiko Bahaya Berkongsi Susu Ibu Yang Tidak Diketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Selalunya kita mendengar saranan untuk menjadikan seseorang individu sebagai ibu susuan jika kita tidak mampu memberikan susu ibu kepada anak. Tetapi tanpa kita sedar, sebenarnya terdapat risiko bahaya jika berkongsi susu ibu. Terkejut, bukan? Jom Hello Doktor nak berkongsi. 

Risiko jangkitan

Dalam satu kajian yang dilakukan, doktor memberi amaran terhadap amalan berkongsi susu ibu sebagai antara punca risiko untuk mendapat jangkitan penyakit dan penyebaran virus kepada bayi.

Berkongsi susu badan mungkin bukan satu perkara yang menjadi amalan kebanyakan ibu di Malaysia. Tetapi amalan berkongsi susu ibu ini adalah satu perkara biasa bagi kebanyakan ibu di Amerika Syarikat. 

Namun, apa yang menjadi kebimbangan para doktor di sana adalah apabila perkongsian ini melibatkan individu yang tidak dikenali, sedangkan wujud tempat pengumpulan susu (bank susu) yang disediakan untuk ibu-ibu yang memerlukan. 

Lebih membimbangkan apabila individu yang berkongsi susu ibu ini tidak melakukan pemeriksaan sampel untuk dadah, alkohol atau jangkitan. Perkara ini sekali gus boleh menjadi punca kepada penyebaran virus seperti HIV, sifilis dan hepatitis B kepada bayi.

Selalunya ibu-ibu mendapat info mengenai perkongsian tidak formal ini melalui penggunaan media sosial dan blog. Sebagai contoh terdapat lebih 24,000 individu mengikuti laman Facebook ‘Human 4 Human Babies’ yang merupakan satu laman yang didedikasikan untuk perkongsian susu ibu.

Kajian berkongsi susu ibu

Satu kaji selidik atas talian telah dilakukan oleh penyelidik dari Cohen Children’s Medical Center/Northwell Health di New York. Kajian yang melibat 665 individu bergelar ibu ini melibatkan pendedahan mengenai dari mana susu ibu itu diperolehi dan perkara yang menjadi kebimbangan mereka 

Hasil kajian mendapati sebanyak 422 (64 peratus) mendapatkan perkongsian susu ibu melalui prosedur informal “mother-to-mother” milk sharing (IMS) dan selebihnya, 233 menerima susu ibu melalui bank susu yang disediakan.

Daripada jumlah mereka yang memilih IMS, sebanyak 56 peratus tidak mempunyai kebimbangan dan 78 peratus mengatakan tidak perlu memaparkan sampel perubatan atas dasar kepercayaan. Hanya tiga peratus prihatin tentang isu pencemaran susu ibu dan empat peratus menyatakan kebimbangan potensi kehadiran alkohol, ubatan serta dadah. 

Anggap remeh isu risiko bahaya

Menurut salah seorang penyelidik, Nikita Sood, hasil keputusan jelas menunjukkan bahawa mereka yang mengamalkan IMS mengambil mudah risiko-risiko yang mungkin berlaku. Ini sekali gus menjadi tugas pakar perubatan untuk mendidik ibu bapa mengenai bank susu serta menggalakkan amalan perkongsian susu ibu yang selamat. 

Dalam analisis lain yang dilakukan oleh kumpulan penyelidikan yang sama mendapati penerimaan maklumat yang salah menjadi antara punca lebih ramai ibu-ibu memilih IMS berbanding bank susu. 

Penyelidik juga menyatakan, jika ibu bapa membuat carian di Google mengenai pendermaan susu, mereka akan lebih cenderung untuk menerima dan mendapat banyak maklumat yang tidak tepat.

Berhati-hati 

Walaupun seperti yang disebut pada awal-awal artikel ini, perkongsian susu ibu mungkin bukanlah satu amalan yang sering dilakukan oleh kebanyakan ibu bapa di Malaysia. Malahan ia boleh dikatakan sebagai satu amalan yang jarang didengar.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian jika anda ingin mengamalkan perkongsian susu badan ini. Antaranya anda perlu memastikan individu yang ingin memberikan susu badan kepada bayi anda bukanlah seorang perokok, tidak mengambil ubatan tertentu dan tidak mengambil sebarang minuman alkohol lebih daripada dua cawan dalam seminggu. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Ada satu kajian yang mengatakan bahawa lelaki homoseksual & biseksual lebih risiko terjangkiti sifilis. Adakah ia benar? Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Menyusu badan mempunyai cabaran tersendiri. Pun begitu, ia tidak bermakna anda perlu mengetepikan aktiviti fizikal untuk kecergasan diri. Ini caranya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Sakit mata, dikenali juga sebagai konjunktivitis adalah keradangan atau jangkitan pada membran telus yang melapisi kelopak dan menutupi bahagian mata putih.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Menyusu Badan Kurus & Kurang Berat? Ibu Jangan Risau, Ada Penyelesaiannya

  Susu badan atau formula, kedua-duanya baik untuk tumbesaran. Tapi kenapa berat badan bayi diberikan penyusuan susu ibu kurang berbanding susu formula?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sifilis tahap akhir

  Muncul Ulser Pada Alat Sulit Itu Tanda Awal Sifilis, Apa Pula Simptom Sifilis Tahap Akhir?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  cara menyusu anak kembar

  Ibu Sedang Hamil Bayi Kembar? Ini Cara Penyusuan Terbaik & Posisi Menyusu Badan Yang Sesuai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/10/2020 . 3 minit bacaan
  sifilis adalah

  Pernah Terkena Penyakit Sifilis & Sudah Jalani Rawatan, Bolehkah Ia Datang Kembali?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan susu ibu

  Seronoknya Dengar Tip Kembali Langsing Lepas Bersalin, Hanya Menyusukan Bayi, TAPI Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan