home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Anak Lambat Bercakap TAK Bermaksud Ada Autisme, Ibu Bapa Kena Tahu Perbezaannya!

Anak Lambat Bercakap TAK Bermaksud Ada Autisme, Ibu Bapa Kena Tahu Perbezaannya!

Anak lambat bercakap adalah perkara biasa. Namun begitu, kebanyakan ibu bapa yang menyedari masalah ini akan mula gusar dan bimbang jika ia dikaitkan dengan autisme. Apakah petua anak lambat bercakap?

Menurut laporan Universiti Monash, ibu bapa kanak-kanak dengan autisme sering melaporkan masalah atau kelewatan pada awal perkembangan anak sebelum mereka berusia dua tahun, namun diagnosis sering tidak dilakukan sehingga kanak-kanak itu berusia empat tahun atau lebih tua.

Anak lambat bercakap adalah tanda-tanda autisme?

anak lambat bercakap

Apabila perkembangan bayi meningkat, mereka dengan cepat mempelajari bahawa kemunikasi adalah “kunci” untuk mendapatkan sesuatu yang diinginkan.

Sebelum menggunakan bahasa lisan, mereka biasanya berkomunikasi dengan hubungan mata, menarik lengan baju, membebel, menunjuk atau merapatkan diri kepada orang dewasa atau kanak-kanak yang lebih berusia.

Dari masa ke masa, kanak-kanak biasa belajar menggunakan bahasa lisan kerana mereka mendapat hasil positif daripada berbuat demikian. Kanak-kanak normal biasanya:

  • Sangat bermotivasi dengan tindak balas sosial seperti senyuman dan pelukan
  • Secara semula jadi cenderung untuk meniru tindakan orang di sekeliling mereka
  • Mungkin menghabiskan lebih banyak masa memerhatikan orang daripada memerhatikan perkara
  • Cenderung bersosial yang mana menjadi cepat bosan atau kesepian apabila dibiarkan bersendirian

Sebaliknya berbeza bagi kanak-kanak yang mempunyai autisme. Mereka mempunyai cabaran komunikasi sosial yang menonjolkan hubungan sosial yang bermakna.

petua anak lambat bercakap

Walaupun kanak-kanak dengan autisme berfungsi tinggi mungkin lebih cenderung secara sosial daripada mereka yang mempunyai autisme yang lebih teruk, isu yang sama berlaku di seluruh spektrum.

Oleh itu, sebagai contoh, kanak-kanak dengan autisme:

  • Mungkin lebih termotivasi oleh minatnya sendiri berbanding tindak balas sosial
  • Mungkin jarang atau tidak pernah meniru tindakan orang lain
  • Lebih berminat dengan benda atau suatu perkara berbanding orang
  • Menjadi terisi apabila dibiarkan sendirian untuk mengejar kepentingan mereka sendiri

Semua perbezaan ini membawa kepada tingkah laku, keinginan, dan hasil yang berbeza.

Kanak-kanak dengan autisme mungkin mempunyai masa yang sukar menggunakan atau memahami komunikasi tanpa lisan (menunjuk, menarik, tersenyum, dan lain-lain).

Mereka juga mungkin kurang minat dalam komunikasi sosial untuk kepentingannya sendiri.

Anak lambat bercakap merupakan ciri utama autisme, dan perkembangan pertuturan pada kadar yang tipikal ketika kanak-kanak kecil mungkin mempunyai masa yang sukar menggunakan bahasa lisan secara efektif ketika mereka bertambah usia.

Mereka mungkin menggunakan corak vokal yang berbeza, mempunyai masa yang sukar membaca atau menggunakan bahasa tubuh, atau terus mengulangi bunyi sebagai bentuk rangsangan diri dan bukan sebagai alat komunikasi.

Sesiapa di sini ada pengalaman anak lambat bercakap atau sebarang petua anak lambat bercakap? Jom kongsikan ia dengan ibu bapa lain!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Early Features of Autism http://www.med.monash.edu.au/assets/docs/scs/psychiatry/early-features-autism.pdf Accessed on March 01, 2019.

Speech Delay or Autism? | Signs of Autism https://day2dayparenting.com/language-delay-signs-of-autism/ Accessed on March 01, 2019.

8 Signs That Late Speech Could Be a Sign of Autism https://www.verywellhealth.com/is-late-speech-a-sign-of-autism-259888 Accessed on March 01, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 26/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby