backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-37

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh [email protected] · Disemak pada 07/09/2023

Penjagaan Bayi Minggu ke-37

Apakah yang boleh dijangkakan dalam perkembangan bayi 9 bulan 1 minggu? Ikuti perkongsi artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi 9 bulan 1 minggu anda

Pada minggu ke-37, anak anda mungkin akan dapat:

 • Berusahan untuk mendapatkan mainan yang di luar jangkauan;
 • Mencari objek yang jatuh.

Sokongan untuk bayi anda

Jika anda perlu meninggalkan bayi untuk beberapa hari, ia mungkin sukar bagi datuk nenek dan penjaga kerana sekarang bayi anda menunjukkan kebergantungan melampau terhadap anda dan takut kepada yang lain.

Anda boleh membantu memudahkannya dengan memaklumkan orang lain untuk mendekatinya dengan perlahan dan biarkan bayi anda mengambil langkah pertama.

Pada usia ini, mereka tidak memahami konsep perjalanan tetapi mereka akan menyedari bahawa mereka berada di tempat yang baru dan pelik.

Bersedia untuk beberapa aksi meragam bayi, dan sediakan beberapa mainan untuk mengalihkan perhatiannya seperti buku bergambar, bunyi – membuat mainan, blok, boneka tangan, dan pastikan objek kesayangan mereka jika ada.

Rancang masa bersendirian jauh daripada segala orang yang tidak dikenalinya untuk mengurangkan tekanan.

perkembangan bayi 9 bulan

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut anda bincang dengan doktor?

Pemeriksaan fizikal, bilangan dan jenis teknik penilaian yang digunakan dan prosedur yang dilakukan juga akan berbeza mengikut keperluan individu bayi. Tetapi, secara umum, anda boleh menjangkakan perkara berikut pada rutin pemeriksaan:

 • Soalan tentang bagaimana anda dan bayi dan ahli keluarga yang lain di rumah, dan tentang pemakanan bayi, tidur, dan perkembangan umum. Anda boleh bertanyakan soalan tentang penjagaan kanak-kanak, jika anda bekerja.
 • Pengukuran berat badan bayi, panjang, dan lilitan kepala, dan perkembangan sejak lahir.
 • Soalan tentang penjagaan bayi apabila anda kembali bekerja.

Apa yang perlu anda tahumengenai perkembangan bayi 9 bulan 1 minggu?

Selesema biasa

Kebanyakan kanak-kanak mengalami lapan hingga sepuluh selesema dalam tempoh dua tahun pertama hidup mereka. Tugas utama anda adalah untuk membuatkan mereka berasa selesa supaya tubuh mereka boleh melawan virus dan pulih.

Untuk membantu bayi anda berasa lebih baik:

 • Beri mereka banyak rehat. Mereka mungkin perlu tidur lebih lama daripada biasa.
 • Letakkan beberapa tuala bantal untuk meninggikan kepala mereka sedikit dan membantu mereka bernafas dengan lebih mudah.
 • Mandikan mereka dengan air suam.
 • Pastikan mereka terhidrat dengan susu ibu, susu formula atau air.perkembangan bayi 9 bulan
 • Gunakan titisan salina tanpa preskripsi dan picagari getah untuk melonggarkan dan mengeluarkan lendir dari hidung
 • Letakkan humidifier atau vaporizer sejuk kabus di dalam bilik mereka, atau membawa mereka dengan anda ke bilik mandi berwap atau pancuran selama kira-kira 15 minit untuk membantu membersihkan saluran pernafasan mereka.
 • Berunding dengan doktor bayi anda sebelum memberi ubat selesema atau menggunakan semburan hidung. Jangan sekali-kali memberi bayi anda aspirin, ephedra, atau ephedrine, atau sebarang ubat yang mengandungi bahan-bahan ini. Anda boleh memberi bayi anda acetaminophen atau ibuprofen untuk demam, tetapi adalah penting untuk menentukan dos yang sesuai pertama. Jika anda tidak pasti berapa banyak untuk diberikan, hubungi doktor anda.
 • Hubungi doktor jika simptom menjadi lebih teruk selepas lima hari atau jika berlangsung lebih daripada sepuluh hingga empat belas hari. Hubungi doktor jika nafas bayi anda berdehit, mempunyai masalah pernafasan, berterusan menangis semasa penyusuan atau apabila diletakkan ke bawah untuk tidur, mereka sentiasa menarik telinga, atau bayi anda mempunyai suhu rektum lebih 38.3 darjah Celsius.

Untuk mengelakkan sejuk, basuh tangan anda dan tangan bayi anda dengan kerap, dan meminta orang lain untuk membasuh tangan sebelum memegang bayi anda. Jauhkan mereka daripada orang sakit dan perokok.

Jika anda menyusukan bayi, terus berbuat demikian untuk seberapa lama yang boleh untuk mengurangkan risiko selesema.

Perubahan dalam corak tidur pada perkembangan bayi 9 bulan 1 minggu

Berapa banyak bayi tidur tidaklah sepenting fungsi tidur mereka. Jika bayi anda enggan tidur atau tidur dengan meragam atau terlebih penat sewaktu makan malam, mereka mungkin memerlukan waktu tidur tambahan.

Walau bagaimanapun, mereka juga tidak mahu membuang masa yang berharga untuk aktiviti main dan penerokaan berbanding tidur. Tidak mendapat tidur yang diperlukan membuat mereka kurang gembira, kurang bekerjasama di siang hari.

Jika bayi anda seperti tidak mendapat tidur yang mencukupi, usahakan untuk menggalakkan mereka tidur. C

uba letakkan mereka – setelah makan, tukar lampin, dan santai dengan muzik tenang sedikit, dan mungkin urutan dalam bilik gelap tanpa sebarang gangguan, adalah idea yang baik.

Jangan berputus asa dengan segera jika mereka tidak tidur; sesetengah bayi memerlukan lebih banyak masa untuk ditidurkan di siang hari. Jika ia tidak berkesan, anda mungkin perlu membawa mereka berjalan dalam kereta sorong atau memandu di sekitar dengan mereka di dalam kereta.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan mengenai perkembangan bayi 9 bulan 1 minggu

Memberi bayi makan di meja

Mereka harus mula duduk di pangkuan beberapa orang dewasa untuk berlatih adab meja dan pergaulan. Setiap kali anda boleh melakukannya, tarik kerusi tinggi ke meja pada waktu makan, beri mereka beberapa makanan yang ringan dan masukkan mereka dalam perbualan meja.

Hilang minat menyusu

Jika bayi anda berterusan menolak penyusuan, cuba tip ini:

 • Pastikan suasana damai dan tenang. Dalam perkembangan Bayi 9 bulan 1 minggu ini, mereka semakin tertarik pada sekeliling senang terganggu dengan televisyen, bunyi siren dari luar, mahupun bunyi anjing. Untuk meningkatkan tumpuan bayi, susukan mereka dalam bilik yang senyap. Dukung mereka dengan mesra untuk membantu mereka bertenang.
 • Susukan mereka seawal pagi, selepas mandian panas di waktu malam atau selepas diurut, atau sejurus sebelum waktu tidur.
 • Atau susukan mereka di luar. Sesetengah bayi lebih suka untuk mengetahui bahawa mereka adalah sebahagian daripada aktivit ibunya – dengan cara itu mereka yakin mereka tidak kehilangan sesuatu.
 • Jika bayi anda masih kelihatan acuh tak acuh tentang menyusu, mereka mungkin bersedia berhenti menyusu. Walaupun anda mungkin tidak bersedia untuk perkembangan ini, tiada apa yang boleh anda lakukan.

perkembangan bayi 9 bulan

Anda perlu terus pam susu untuk memberi makan kepada bayi anda sekurang-kurangnya sehingga akhir tahun pertama. Jika anda tidak merasa mahu mengepam lagi untuk bayi anda, anda perlu bertukar kepada susu formula.

Anda boleh menyediakan susu ibu atau susu formula dalam botol, jika mereka sudah pun menghisap botol. Lebih-lebih lagi, cuba untuk menyediakan susu ibu atau formula dalam cawan, sekurang-kurangnya sebahagian  masa. Bayi yang telah bermula pada cawan sebelum ini biasanya telah mahir pada waktu ini.

Jika anda akhirnya bercerai susu sepenuhnya, cuba untuk memastikan proses yang sesuai untuk kesihatan bayi anda dan juga keselesaan anda sendiri.

Bercerai susu secara beransur-ansur akan membolehkan masa bayi untuk meningkatkan pengambilan susu formula sebelum melepaskan susu ibu sepenuhnya. Dan ia akan memberi payudara anda peluang untuk mengurangkan pengeluaran perlahan-lahan untuk mengelakkan bengkak.

Anda telah berjaya melalui minggu 37. Jangan risau. Anda tidak berseorangan. Kami akan berada di sini untuk menyokong anda minggu depan, pada minggu 38.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh [email protected] · Disemak pada 07/09/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan