backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Masalah Kehamilan disebabkan Ketidaksesuaian RH

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2021

Masalah Kehamilan disebabkan Ketidaksesuaian RH

Selepas wanita hamil, antara perkara yang paling penting adalah untuk melakukan ujian darah. Ini adalah perkara asas tetapi sangat penting untuk menentukan jenis darah ibu dan faktor rhesus.

Faktor rhesus ibu adalah sangat mempengaruhi kesihatan bayi jadi sangat penting untuk mengetahui Faktor Rh daripada peringkat awal kehamilan.

Apakah itu faktor rhesus dan ketidaksesuaian jenis darah?

Terdapat empat jenis utama kumpulan darah termasuklah A, B, O dan AB yang diberi nilai faktor rhesus untuk menentukan positif atau negatif  Sekiranya jenis darah ibu tidak sepadan dengan anak, ketidaksesuaian jenis darah berlaku.

Semasa kehamilan, sel darah merah ibu kemungkinan sampai ke janin dan plasenta. Sekiranya keadaan ini berlaku, antibodi dari sel darah ibu akan dihasilkan untuk menyerang sel darah bayi dalam kandungan dan membawa kepada ketidaksesuaian Rh.

Tambahan lagi, sekiranya ibu menpunyai Rh-negatif manakala bayi mempunyai Rh-positif, antibodi akan terhasil dari tubuh ibu secara automatik dan kebolehan untuk sel darah bayi dan antibodi ibu bercantum mengakibatkan penguraian sel darah merah bayi.

faktor rhesus

Akhirnya ini akan membawa kepada masalah jaundis dan beberapa keadaan lain. Risiko untuk menghadapi ketidaksesuaian Rh adalah lebih tinggi ketika hampir bersalin atau ketika bersalin.

Tetapi ia jarang mengakibatkan masalah yang serius ketika dalam trimester pertama. Sebagai akibatnya, tubuh ibu akan menghasilkan imunisasi secara automatik untuk menyerang sel darah bayi yang baru lahir kerana ia menganggapnya sebagai bacteria atau virus yang mengancam.

Doktor akan mengenalpasti ketidaksesuaian A-B-O:

  • Jenis darah bayi adalah B, A atau AB manakala jenis darah ibu adalah O
  • Jenis darah bayi adalah B atau AB manakala jenis darah ibu adalah A
  • Jenis darah bayi adalah A atau AB manakala jenis darah ibu adalah B

Bagaimana untuk mengelakkan ketidaksesuaian jenis darah?

faktor rhesus

Sekiranya ketidaksesuaian tidak di diagnosis awal, bayi akan berisiko untuk mendapat jaundis yang kritikal menyebabkan kerosakan pada otak.

Wanita hamil boleh mengelakkan ketidaksesuaian jenis darah dengan mengambil ujian darah pada peringkat awal kehamilan.

Sekiranya doktor mengesan ketidaksesuaian Rh, mereka akan memberi anda rawatan imun globulin Rh sekitar minggu ke 28.

Apakah kesan ketidaksesuaian faktor rhesus sewaktu hamil?

faktor rhesus

Walaupun ketidaksesuaian Rh tidak memberi kesan pada kesihatan wanita hamil dan bayi, perkembangan antibodi Rh yang tidak terkawal mampu mengancam janin sewaktu peringkat kehamilan yang selanjutnya.

Komplikasi ketidaksesuaian Rh termasuklah anemia yang serius, jaundis, kerosakan otak, dan kegagalan jantung pada bayi baru lahir.

Dalam kes-kes terpencil, pertukaran transfuse kemungkinan perlu dilakukan untuk menyelamatkan nyawa bayi.

Melalui prosedur ini, sel darah Rh negatif asal bayi akan digantikan dengan sel darah Rh-positif. Proses ini membantu menstabilkan tahap sel darah merah bayi dan mengelakkan berlakunya kerosakan yang lebih teruk.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan