What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bagaimana Atlet Mengekalkan Prestasi Semasa Puasa?

Bagaimana Atlet Mengekalkan Prestasi Semasa Puasa?

Atlet Muslim, sama ada tinggal di negara majoriti Muslim atau di negara bukan Islam, mereka akan menghadapi cabaran unik yang mana perlu meneruskan tuntutan agama iaitu puasa Ramadan sambil cuba mengekalkan penyertaan mereka dalam latihan dan perlawanan sukan.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa prestasi latihan boleh terjejas semasa Ramadan disebabkan oleh sekatan tenaga, kekurangan tidur, gangguan irama sirkadian, dehidrasi, dan perubahan dalam beban latihan. Sebaliknya, penyelidikan yang dikawal dengan baik menunjukkan bahawa atlet yang mengekalkan jumlah tenaga dan pengambilan makronutrien mereka, beban latihan, komposisi badan, dan waktu tidur berkualiti tidak mungkin mengalami penurunan yang ketara dalam prestasi mereka.

Berikut tip untuk atlet mengekalkan prestasi mereka

Merancang dan memperkenalkan perubahan secara beransur-ansur

Kerisauan paling ketara berpuasa telah dilaporkan berlaku pada minggu pertama bulan Ramadan. Oleh itu strategi bertahan yang sesuai harus diperkenalkan secara beransur-ansur sekurang-kurangnya dua minggu sebelum bermulanya Ramadan.

Mengekalkan rangsangan latihan (termasuk kedua-dua beban latihan dan/atau keamatan)

Beban latihan sepatutnya sesuai untuk kemajuan tahap kecergasan dan prestasi para atlet yang diperlukan, atau sepatutnya sama dengan latihan yang dijalankan untuk perlawanan.

Berlatih mengikut masa perlawanan

Sekiranya masa persaingan diketahui, sesi latihan sebelum acara utama perlu dijalankan pada masa yang sama di mana prestasi kritikal itu dijadualkan. Walau bagaimanapun, jika masa persaingan tidak diketahui, sesi latihan harus diprogramkan pada waktu pagi untuk mengatasi peralihan yang mungkin dalam kitaran tidur dan kesannya terhadap prestasi sukan.

Sesi latihan masa berdasarkan keamatannya

Sesi latihan berat harus dijadualkan pada selepas berbuka puasa atau lewat petang (hampir dengan waktu berbuka), jadi para atlet dapat mengisi kembali glikogen mereka dan menghidratkan semula sebaik sahaja selepas latihan. Latihan teknikal atau ringan boleh dijalankan pada waktu yang biasa.

Makan dengan baik untuk bertalih bersungguh-sungguh

Sebahagian daripada strategi mesti termasuk diet yang terdiri daripada makanan karbohidrat yang tinggi (60-70% daripada jumlah pengambilan tenaga). Ini kerana dengan tenaga yang mencukupi, keperluan tenaga dan nutrien atlet untuk latihan dan jadual perlawanan dapat dipenuhi. Makanan perlu sihat, seimbang dan menyelerakan. Walau bagaimanapun, masa pemakanan makanan dan minuman mungkin tidak optimum untuk atlet Muslim semasa Ramadan kerana berpuasa pada waktu siang hari. Jadi, seorang pakar diet, terutama yang pakar dalam dietetika sukan, adalah orang yang tepat untuk dihubungi bagi konsultasi dan pertanyaan diet.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Does fasting during Ramadan affect your athletic performance? https://www.health24.com/Fitness/Sports-nutrition/does-fasting-during-ramadan-affect-your-athletic-performance-20160526 Accessed on May 9, 2019.

Strategies to Maintain Athletic Performance during Ramadan https://www.dietitians.org.my/health-info/strategies-to-maintain-athletic-performance-during-ramadan Accessed on May 9, 2019.

Strategies for maintaining fitness and performance during Ramadan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22606971 Accessed on May 9, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor