backup og meta

Ketahui Tentang Kemungkinan Risiko Yoga

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 10/09/2021

  Ketahui Tentang Kemungkinan Risiko Yoga

  Hampir setiap gim dan pusat kecergasan hari ini menawarkan sekurang-kurangnya satu kelas dalam yoga, senaman yang melibatkan melaksanakan siri fleksibiliti dan penjanaan kekuatan.

  Bagaimana yoga boleh membantu?

  Berdasarkan kajian, manfaat yoga adalah fizikal dan mental. Yoga menimbulkan rasa sakit pada keadaan kronik fibromyalgia, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada Oktober 2010 di dalam majalah Pain. Amalan yoga adalah seperti berkesan sebagai ubat bagi pesakit dengan keadaan.

  Yoga di tempat kerja boleh meredakan sakit belakang dan tekanan, dan amalan ini juga dapat mengurangkan keradangan, tindak balas imun yang dapat menyumbang kepada penyakit jantung dan keadaan kronik yang lain. Kajian semula 16 kajian mengenai manfaat kesihatan mental yoga, yang diterbitkan pada Januari 2013, mendapati bahawa latihan yoga dapat membantu memperbaiki simptom bagi orang yang mengalami kemurungan. Kajian yang sama juga mendapati bahawa yoga dapat meringankan masalah tidur, walaupun tanpa ubat tidur.

  Walau bagaimanapun, seperti senaman, yoga boleh mempunyai risiko.

  Bagaimana yoga menjadi berbahaya?

  Yoga yang dilakukan secara salah boleh berbahaya dan boleh menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan anda secara keseluruhan. Beberapa kesan sampingan seperti berikut:

  • Memburukkan kesan otot dan menyebabkan kesakitan yang kuat dan pendarahan dalaman. Beberapa gaya yoga bahkan boleh menyebabkan patah atau keretakan tulang halus. Kes ini amat penting jika anda mempunyai tulang halus atau rapuh.
  • Patah seperti ini boleh mengambil masa berbulan untuk sembuh dan mungkin kadang-kadang memerlukan campur tangan pembedahan. Beberapa gaya yoga juga boleh menyebabkan masalah gastrik yang buruk pada sesetengah individu.
  • Kebanyakan orang mengadu simptom gastrik untuk dikaitkan dengan postur yoga hatha. Ini benar, terutamanya jika anda tidak melakukan semua asanas yoga dalam urutan tertentu.

  Sesetengah gaya yoga sangat rumit sehingga pakar tidak memahaminya dengan betul. Contohnya yoga kundalini. Yoga seperti ini jika dilakukan dengan salah boleh memberi kesan buruk kepada anda secara mental. Ini dikenali sebagai sindrom kundalini. Kesan sampingan yang mungkin pada sindrom kundalini adalah kematian pseudo, psikosis, psikosis pseudo, kekeliruan, kecemasan, serangan panik, kemurungan, kesedihan, pemikiran bunuh diri, dorongan untuk merosakkan diri, desakan bunuh diri, arrihmia (dengupan jantung yang tidak teratur) penyakit mental semasa, insomnia, ketidakupayaan untuk bertahan dalan bekerja, ketidakupayaan untuk bercakap, ketidakupayaan untuk memandu, sakit seksual, kebutaan sementara, dan sakit kepala.

  Siapa yang harus berhati-hati apabila melakukan yoga?

  Walaupun anda mengamalkan yoga di bawah pemantauan pengajar, kemungkinan bahawa dia tidak sepenuhnya menyedari teknik dan mungkin memberikan arahan yang salah. Oleh itu, anda perlu berhati-hati dengan baik jika anda juga mempertimbangkan untuk mencuba bentuk yoga lanjutan ini.

  Orang yang mempunyai cakera hernia atau osteoporosis, contohnya, harus mengelakkan lekukan ke hadapan, dan sesiapa yang mengalami masalah leher harus menghindari headstands. Bercakap kepada doktor tentang isu-isu tertentu sebelum memulakan latihan disyorkan, seperti membiarkan guru yoga anda tahu apa-apa batasan seperti:

  • Kecederaan leher, belakang, atau tulang belakang
  • Penyakit jantung 
  • Sejarah strok atau gangguan pendarahan
  • Masalah mata, seperti glaukoma atau retina yang terpisah
  • Hernia hiatus
  • Berumur 40 tahun ke atas
  • Tekanan darah tinggi atau pengambilan ubat tekanan darah

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 10/09/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan