What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kanser Payudara pada Lelaki

Kanser Payudara pada Lelaki

Kanser payudara berlaku terutama pada wanita, tetapi lelaki juga boleh mendapatkannya. Ramai tidak menyedari bahawa lelaki mempunyai tisu payudara dan membolehkannya mengembangkan kanser payudara. Sel-sel yang hampir mana-mana bahagian badan boleh menjadi kanser dan boleh merebak ke kawasan lain.

Kanser payudara bermula apabila sel-sel di payudara mula tumbuh di luar kawalan. Sel-sel ini biasanya membentuk tumor yang sering dilihat pada x-ray atau dirasakan sebagai benjolan. Tumor adalah maglinan (kanser) jika sel-sel boleh tumbuh (menyerang) tisu sekitar atau merebak (metastasize) ke kawasan-kawasan yang jauh dari badan.

Lelaki yang cenderung mendapat kanser payudara

Ia jarang berlaku terhadap lelaki di bawah umur 35 tahun. Kemungkinan seseorang mendapat kanser payudara meningkat seiring usia. Kebanyakan kanser payudara berlaku kepada lelaki berusia antara 60 hingga 70 tahun.

Perkara-perkara lain yang menimbulkan kemungkinan kanser payudara lelaki termasuk:

  • Kanser payudara dalam saudara perempuan terdekat
  • Sejarah pendedahan radiasi dada
  • Pembesaran payudara (dipanggil ginekomastia) dari rawatan perubatan atau hormon, atau beberapa jangkitan dan racun
  • Mengambil estrogen
  • Keadaan genetik yang jarang dipanggil sindrom Klinefelter
  • Penyakit hati yang teruk (sirosis)
  • Penyakit buah zakar seperti gumps orchitis, kecederaan testis, atau testis tidak turun

Simptom

Simptom kanser payudara pada lelaki adalah sama dengan wanita. Kebanyakan kanser payudara lelaki didiagnosis apabila seorang lelaki mendapati benjolan di dadanya.

Tetapi tidak seperti wanita, lelaki cenderung menangguhkan pergi ke doktor sehingga mereka mengalami simptom yang lebih teruk, seperti pendarahan dari puting susu. Pada ketika itu, kanser mungkin sudah merebak.

Diagnosis dan rawatan

Teknik yang sama yang digunakan untuk mendiagnosis kanser payudara pada wanita digunakan pada lelaki: ujian fizikal, mamografi, dan biopsi (memeriksa sampel kecil tisu di bawah mikroskop).

Begitu juga, rawatan yang sama yang digunakan untuk mengubati kanser payudara pada wanita iaitu pembedahan, radiasi, kemoterapi, terapi biologi, dan terapi hormon juga digunakan untuk merawat kanser payudara pada lelaki. Perbezaan utama ialah lelaki menghidap kanser payudara memberi respon lebih baik untuk terapi hormon berbanding wanita. Kira-kira 90% kanser payudara lelaki mempunyai reseptor hormon, yang bermaksud bahawa terapi hormon boleh bekerja di kebanyakan lelaki untuk merawat kanser.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Is Breast Cancer in Men? https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/about/what-is-breast-cancer-in-men.html Accessed on June 21, 2018.

Breast Cancer in Men https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/breast-cancer-men Accessed on June 21, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor