Kanser Paru-paru: Bagaimana Pesakit Remaja Menguruskan Emosi?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Bagi remaja, kanser paru-paru sukar untuk diatasi. Di samping perubahan fizikal, anak anda akan mengalami gelojak emosi selepas mendapat tahu diagnosis dan semasa rawatan. Ramai pesakit kanser paru-paru mendapat sokongan daripada rakan dan keluarga mereka. Ibu bapa, rakan-rakan, remaja lain yang menghidap kanser, dan anggota kesihatan anak anda boleh memberikan sokongan dalam pelbagai cara.

Kanser Paru-paru: Tip Menguruskan Emosi

Bercakap dengan doktor dan jururawat anda

Bercakap dengan doktor atau anggota kesihatan mungkin sukar pada kali pertama, tetapi ia akan menjadi lebih mudah. Anda adalah orang yang paling memahami perasaan anda. Doktor dan jururawat tidak dapat membaca minda anda, jadi anda harus bercakap secara terbuka dan jujur ​​kepada mereka, supaya mereka dapat melakukan kerja mereka. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu:

Berterus terang dan beritahu mereka bagaimana perasaan anda, apa-apa kesakitan dan kesan sampingan yang anda alami. Anggota kesihatan harus mengetahui keadaan anda untuk mengetahui sama ada anda bertindak balas terhadap kanser dan rawatan atau tidak.

Semasa berada di hospital, hanya beritahu jururawat dan kakitangan apa yang anda perlukan. Jika anda berasa susah untuk bercakap dengan mereka, mintalah kepada ibu bapa anda untuk berbincang dengan mereka sebaiknya. Di samping itu, anggota kesihatan boleh membantu anda berhubung dengan  kumpulan sokongan, kaunselor, ahli terapi yang boleh memberi lebih banyak faedah kepada anda

Bercakap dengan keluarga dan rakan-rakan

Bercakap dengan seseorang yang boleh anda percayai seperti rakan, guru, atau seseorang dalam komuniti keagamaan anda. Mereka adalah penyokong terbaik yang boleh membantu anda menyuarakan fikiran dan perasaan ketika berhadapan kanser paru-paru.

Bercakap dengan remaja lain yang menghidap kanser

Oleh sebab mereka berada dalam situasi yang sama dengan anda, mereka dapat memahami bagaimana perasaan dan kebimbangan anda. Tambahan lagi, mereka boleh memberi anda lebih banyak petua dan pengalaman untuk menangani kesan sampingan rawatan, masalah sekolah, dan bercakap dengan doktor anda. Anda boleh melakukan perkara ini untuk berhubung dengan pesakit lain:

 • Bercakap dengan remaja yang anda jumpai di hospital atau kumpulan sokongan.
 • Mencari organisasi yang berdedikasi dalam membantu pesakit kanser.
 • Menyertai organisasi yang membantu pesakit kanser remaja melalui Internet dan media sosial.
 • Mendapatkan cadangan daripada jururawat atau doktor anda.

Berhubung dalam talian

Anda boleh berhubung dengan orang melalui kumpulan dan organisasi dalam talian yang menawarkan sokongan melalui Internet. Ia adalah alat yang terbaik untuk orang untuk saling berhubungan. Walaupun bercakap dalam talian boleh menjadi lebih mudah untuk dibicarakan, anda harus berhati-hati terhadap maklumat peribadi. Orang yang berniat jahat mungkin mahu bercakap dengan anda untuk tujuan yang tidak baik, jadi anda harus berbincang dengan ibu bapa anda mengenainya. Jangan takut untuk bertanya kepada jururawat atau doktor tentang apa sahaja yang anda dengar atau baca yang mencurigakan atau sedikit berbeza. Pelan rawatan setiap orang dan tindak balas terhadap rawatan itu sedikit berbeza. Cari kumpulan dan organisasi dalam talian yang menawarkan sokongan.

Mendapatkan bantuan profesional

Walaupun anda mendapat sokongan daripada keluarga dan rakan anda, kaunselor profesional, pekerja sosial, atau ahli terapi boleh membantu anda dan keluarga anda melalui perasaan anda tentang kanser. Kebanyakan hospital dan pusat rawatan mempunyai profesional kesihatan mental yang dilatih untuk membantu remaja penghidap kanser. Bertanya doktor anda untuk mencadangkan kaunselor yang berpengalaman bekerja dengan remaja penghidap kanser.

Menulis

Apabila anda berasa tidak suka untuk bercakap, menulis boleh membantu. Sesetengah orang menulis fikiran, perasaan, dan impian. Selain itu, ada yang melukis, menulis cerita atau membuat puisi. Anda mungkin boleh membuat jurnal atau buku nota hanya untuk tujuan ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bagaimana Menjaga Anak yang Menghidap Kanser Paru-paru?

  Menjaga kanak-kanak dengan kanser paru-paru adalah sukar dan rumit kerana psikologi kanak-kanak bergantung kepada umur, persekitaran hidu serta, keadaan belajar. Ia bergantung kepada objek tertentu, di mana penjagaan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Bashirouh
  Pusat Kesihatan, Kanser Paru Paru 01/03/2019 . 2 minit bacaan

  Kanser Paru-paru: Gangguan Emosi Selepas Diagnosis

  Kanser paru-paru dikaitkan dengan tahap kemurungan dan kegelisahan yang tinggi. Apabila didiagnosis menghidap kanser paru-paru, selain berasa tidak terdaya, anda juga akan mengalami pergolakan antara perasaan dan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pusat Kesihatan, Kanser Paru Paru 21/02/2019 . 2 minit bacaan

  Lambert-Eaton Myasthenic Syndrome: Lemah Otot yang Sering Didapati pada Pesakit Kanser Paru-paru

  Sindrom myasthenic Lambert-Eaton (LEMS) adalah keadaan yang sangat jarang berlaku yang menjejaskan isyarat yang dihantar daripada saraf ke otot. Ini bermakna otot tidak dapat mengecut dengan betul, mengakibatkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pusat Kesihatan, Kanser Paru Paru 28/01/2019 . 3 minit bacaan

  Gabungan Keytruda dan Kemoterapi Bantu Pesakit Kanser Paru-Paru dengan Lebih Berkesan

  Merck, Sharp & Dohme (Malaysia) Sdn Bhd (MSD) telah melancarkan Keytruda (pembrolizumab), salah satu komponen untuk rawatan gabungan diantara imunoterapi dan kemoterapi yang pertama di Malaysia bagi tujuan rawatan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 20/01/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Hanya Ada Satu Paru-paru Dalam Tubuh Badan, Boleh Atau Tidak Hidup Secara Normal?

  Hanya Ada Satu Paru-paru Dalam Tubuh Badan, Boleh Atau Tidak Hidup Secara Normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan

  Ada 7 Penyakit Yang Sering Dialami Kaum Adam, Beri Perhatian Awal Sebelum Terkena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/06/2020 . 3 minit bacaan
  know-lung-cancer-pregnancy

  Kanser Paru-paru Semasa Hamil, Apa yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Bashirouh
  Diterbitkan pada 01/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Menguruskan Hilang Selera Makan bagi Pesakit Kanser Paru-Paru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Bashirouh
  Diterbitkan pada 01/03/2019 . 2 minit bacaan