backup og meta

Migrain Susah Nak Hilang, Benarkah Rawatan Alternatif Akupunktur Ini Berkesan?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  Migrain Susah Nak Hilang, Benarkah Rawatan Alternatif Akupunktur Ini Berkesan?

  Ramai orang tanya, rawatan akupuntur untuk penyakit apa? Untuk pengetahuan anda semua, ia bawa banyak manfaat kepada pelbagai jenis penyakit termasuk migrain. Benarkah?

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Rawatan Tradisional & Herba, anda boleh klik di sini.

  Apa kata kajian tentang rawatan alternatif ini?

  Kajian-kajian lain menegaskan bahawa akupuntur boleh memberikan kelegaan kepada orang yang mengalami sakit kepala yang kronik.

  Berdasarkan pemeriksaan sistematik mengenai 22 percubaan klinikal yang melibatkan 4985 orang, terdapat bukti bahawa akupunktur mengurangkan kekerapan sakit kepala pada individu dengan migrain, dan kesannya mungkin sama dengan yang diperhatikan bersama-sama ubatan pencegahan.

  Kekerapan sakit kepala jatuh sebanyak 50% atau lebih sehingga 59% bagi individu yang menerima akupuntur dan kesan ini dapat bertahan selama lebih dari 6 bulan.

  rawatan akupuntur

  Apa bukti akupuntur berkesan?

  Terdapat banyak ujian terkawal yang mengkaji keberkesanan kaedah ini sebagai rawatan untuk serangan migrain.

  Persetujuan umum dalam penyelidikan adalah akupunktur jauh lebih baik daripada tidak ada rawatan atau penjagaan asas ketika menangani serangan migrain.

  Prosedur akupuntur sham juga telah diperhatikan untuk mengurangkan simptom seperti kebanyakan ubat-ubatan konvensional, yang mana prosedur akupunktur asli diperhatikan mempunyai kesan yang serupa atau lebih baik sedikit berbanding prosedur sham ini.

  Akupunktur untuk migrain adalah alternatif kos yang efektif untuk rawatan farmaseutikal tradisional dan mungkin juga bertindak sebagai mekanisme kendalian (coping) yang berkesan serta cara melegakan kesakitan.

  Akupunktur tidak sepenuhnya jelas bagaimana ia menyekat atau menghalang serangan migrain.

  Namun, satu teori menunjukkan kelegaan kesakitan dicapai selepas pembedahan positif neurotransmiter dikeluarkan, seperti endorfin, serotonin, norepinephrine, GABA dan oxytocin.

  Teori tradisional Cina melibatkan manipulasi Qi. Qi adalah aliran tenaga sepanjang jalur dalam tubuh yang menghubungkan pelbagai titik rawatan akupuntur.

  Dalam perubatan Cina, dipercayai bahawa mata tenaga boleh dimanipulasi menggunakan jarum akupuntur yang membawa tubuh kembali kepada keadaan yang seimbang.

  rawatan akupuntur

  Apa benar akupuntur berkesan?

  Akupunktur bertujuan untuk mengembalikan aliran tenaga positif ke seluruh tubuh. Ia juga mengeluarkan tenaga negatif yang menyebabkan kesakitan.

  Dari perspektif perubatan moden, akupunktur merangsang pelbagai sistem tubuh dan ini mungkin mencetuskan tindak balas penyembuhan.

  Akupunktur membahagikan tubuh ke dalam satu siri zon dan titik tekanan. Jarum rawatan akupuntur dimasukkan ke dalam titik tekanan yang berbeza, bergantung kepada simptom yang anda alami.

  Titik jarum ini biasanya berhampiran saraf dalam badan anda. Jarum merangsang saraf untuk melepaskan hormon, seperti endorfin, yang mencetuskan tindak balas dari badan anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan