Migrain Susah Nak Hilang, Benarkah Rawatan Alternatif Akupunktur Ini Berkesan?

  Migrain Susah Nak Hilang, Benarkah Rawatan Alternatif Akupunktur Ini Berkesan?

  Akupunktur adalah komponen perubatan tradisional Cina yang melibatkan tindikan jarum yang sangat tipis ke dalam titik tekanan pada badan anda. Beberapa kajian menunjukkan bahawa akupunktur “sham”, juga dikenali sebagai simulasi berfungsi sama seperti akupunktur sebenar.

  Kajian-kajian lain menegaskan bahawa akupunktur boleh memberikan kelegaan kepada orang yang mengalami sakit kepala yang kronik. Berdasarkan pemeriksaan sistematik mengenai 22 percubaan klinikal yang melibatkan 4985 orang, terdapat bukti bahawa akupunktur mengurangkan kekerapan sakit kepala pada individu dengan migrain, dan kesannya mungkin sama dengan yang diperhatikan bersama-sama ubatan pencegahan. Kekerapan sakit kepala jatuh sebanyak 50% atau lebih sehingga 59% bagi individu yang menerima akupunktur dan kesan ini dapat bertahan selama lebih dari 6 bulan.

  Bukti sokongan akupunktur untuk migrain

  Terdapat banyak ujian terkawal yang mengkaji keberkesanan akupunktur sebagai rawatan untuk serangan migrain. Persetujuan umum dalam penyelidikan adalah akupunktur jauh lebih baik daripada tidak ada rawatan atau penjagaan asas ketika menangani serangan migrain.

  Prosedur akupuntur sham juga telah diperhatikan untuk mengurangkan simptom seperti kebanyakan ubat-ubatan konvensional, yang mana prosedur akupunktur asli diperhatikan mempunyai kesan yang serupa atau lebih baik sedikit berbanding prosedur sham ini. Akupunktur untuk migrain adalah alternatif kos yang efektif untuk rawatan farmaseutikal tradisional dan mungkin juga bertindak sebagai mekanisme kendalian (coping) yang berkesan serta cara melegakan kesakitan.

  Akupunktur tidak sepenuhnya jelas bagaimana ia melegakan atau menghalang serangan migrain. Namun, satu teori menunjukkan kelegaan kesakitan dicapai selepas pembedahan positif neurotransmiter dikeluarkan, seperti endorfin, serotonin, norepinephrine, GABA dan oxytocin.

  Teori tradisional Cina melibatkan manipulasi Qi. Qi adalah aliran tenaga sepanjang jalur dalam tubuh yang menghubungkan pelbagai titik akupunktur. Dalam perubatan Cina, dipercayai bahawa mata tenaga boleh dimanipulasi menggunakan jarum akupunktur yang membawa tubuh kembali kepada keadaan yang seimbang.

  Manfaat akupunktur

  Akupunktur bertujuan untuk mengembalikan aliran tenaga positif ke seluruh tubuh. Ia juga mengeluarkan tenaga negatif yang menyebabkan kesakitan.

  Dari perspektif perubatan moden, akupunktur merangsang pelbagai sistem tubuh dan ini mungkin mencetuskan tindak balas penyembuhan.

  Akupunktur membahagikan tubuh ke dalam satu siri zon dan titik tekanan. Jarum akupuntur dimasukkan ke dalam titik tekanan yang berbeza, bergantung kepada simptom yang anda alami.

  Titik jarum ini biasanya berhampiran saraf dalam badan anda. Jarum merangsang saraf untuk melepaskan hormon, seperti endorfin, yang mencetuskan tindak balas dari badan anda.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/09/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan