backup og meta

Baju Kotor Terlekat Dakwat Pen? Ada 5 Bahan Dapur Boleh Bantu Hilangkannya!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 3 minggu lalu

Baju Kotor Terlekat Dakwat Pen? Ada 5 Bahan Dapur Boleh Bantu Hilangkannya!

Pernahkah anda mengalami situasi di mana dakwat pen terkena dan terlekat pada baju? Jika ya, sudah pasti anda tahu betapa sukar untuk menghilangkannya daripada baju bukan? Tenang, ada beberapa cara hilangkan dakwat pen pada baju anda boleh lakukan!

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Habit Sihat, anda juga boleh klik di sini.

Aktiviti harian punca dakwat pen terlekat?

Dalam kehidupan kita semua, sangat banyak aktiviti yang memerlukan penggunaan kertas, pen dan dakwat terutama di dalam dunia pekerjaan atau pengajian secara profesional.

Ini kerana kita semua sudah pasti akan banyak menulis sesuatu yang penting di atas kertas seperti dokumen, nota, minit mesyuarat serta lain-lain bentuk penulisan atau penerbitan.

Bukan itu sahaja, aktiviti harian si manja anda di rumah yang menyeronokkan seperti melukis dan mewarna dengan pen, pensel, krayon atau cat air juga banyak memerlukan dakwat.

cara hilangkan dakwat pen pada baju

Kesannya, aktiviti harian individu sama ada di pejabat, sekolah dan di rumah boleh menjadi punca ‘serangan’ dakwat pen di mana ia mungkin boleh terkena lalu terlekat pada pakaian.

Persoalannya, wujudkah sebarang cara hilangkan dakwat pen pada baju yang anda boleh lakukan?

Ini cara nak hilangkan dakwat pen pada baju!

Malangnya, dakwat yang sudah wujud pada baju atau seluar anda sangat sukar untuk ditanggalkan kerana ia sudah meresap dan melekat ke dalam unit partikel fabrik dengan amat kuat.

Baca lagi artikel berkaitan:

Usah bimbang, masih ada cara hilangkan dakwat pen pada baju dengan gunakan bahan dari dapur:

#1. Menggunakan produk ubat gigi

Pertama, ramai orang yang mungkin telah lama menggunakan kaedah ini sebagai cara hilangkan dakwat pen pada tangan. Berita baiknya, anda turut boleh lakukan cara ini pada baju.

Caranya, anda cuma perlu sapukan, ratakan dan gosokkan ubat gigi ini pada kawasan pakaian yang terkesan lalu biarkan selama beberapa minit atau jam sebelum bilaskan dengan air bersih.

Cara hilangkan dakwat pen pada baju #2. Cuka

Ramai suri rumah selalu menggunakan cuka untuk membersihkan kesan kotoran pada permukaan lantai, dinding, siling, tingkap atau tempat lain terutama celahan rumah yang tersembunyi.

Jangan terkejut jika ia turut boleh digunapakai pada baju yang tercemar dengan dakwat pen! Ini kerana cuka itu sendiri punya sifat asidik dan akan mengikis serta menghakis sebarang permukaan.

cara hilangkan dakwat pen pada baju

#3. Garam

Partikel garam yang kecil dan kasar selalu digunakan pada kulit untuk skrub dan eksfoliasi namun ia juga punya kegunaan lain seperti boleh disapukan pada baju tercemar dengan dakwat pen.

Alasannya, garam mampu menyerap air pada suatu permukaan yang lembap atau basah. Di dalam kes ini, dakwat mungkin mampu diserap lalu ‘hilang’ daripada permukaan pakaian anda itu.

#4.  Membersihkan dengan susu pekat

Cara hilangkan dakwat pen pada baju yang lain termasuk gunakan susu pekat. Kaedah yang sangat aneh bukan? Buat kalian yang belum tahu, susu pekat mampu bertindak seperti peluntur.

Disebabkan kelikatan dan kepekatan bahan dari dapur ini, ia akan meresap, menyerap dan bercampur dengan dakwat pen pada fabrik baju anda yang sekali gus memudahkan untuk ia ‘dibuang’.

cara hilangkan dakwat pen pada baju

#5. Cecair alkohol juga boleh bantu?

Ada beberapa jenis alkohol yang ramai percaya bagus bagi tujuan membersihkan pakaian daripada kotoran dan antara yang paling popular adalah bahan alkohol ethanol atau isopropyl.

Lebih popular dengan nama ‘rubbing alcohol‘, ia sering digunakan bagi tujuan menghilangkan sisa kotoran daripada permukaan yang mudah terdedah terutama bahan daripada jenis fabrik.

Bertindak cepat atau anda akan menyesal!

Diingatkan bahawa semua cara hilangkan dakwat pen pada baju di atas tadi hanya sekadar amalan tradisional yang tidak dijamin bakal berkesan kerana ia bergantung pada banyak faktor.

Antara yang paling penting adalah kalian kena tahu satu hipotesis iaitu; semakin lambat anda cuba hilangkan dakwat pen daripada baju, semakin rendah potensi untuk usaha anda berjaya.

Sebaiknya, terus cuci pakaian harian anda yang tercemar dengan dakwat pen atau kotoran lain jika mahu ia mudah ditanggal. Ingat, bertindak cepat atau anda akan menyesal!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 3 minggu lalu

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan