Prestasi Pasangan Di Ranjang Hambar Dan Membosankan? Ini Cara TERBAIK Beritahu Agar Si Dia Tidak Terasa Hati

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Bagi menjaga kerukunan hubungan pasangan suami isteri, ada caranya jika anda ingin beritahu pasangan anda berkenaan prestasi mereka yang tidak memuaskan di atas ranjang. Anda perlu mencari waktu yang sesuai untuk berbincang berkenaan hal ini tanpa perlu menyinggung perasaan pasangan anda. 

Apabila berbicara berkenaan hal-hal seks, ia semestinya melibatkan dua pihak yang saling memberi kepuasan dan kenikmatan antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, jika anda seorang sahaja yang mendapat kepuasan daripada aktiviti seks tersebut, maka gunakan kaedah-kaedah berikut untuk berbincang dengan pasangan anda. 

Pasangan suami isteri tidak memuaskan adalah satu permasalahan umum

pasangan suami isteri

Ramai pasangan yang sering mengharapkan suasana yang erotik saat berasmara. Encik suami mungkin menharapkan isterinya untuk berperanan dengan lebih liar dan aktif. Mungkin juga si isteri mengharapkan layanan yang lebih agresif daripada suaminya sehingga klimaks.

Walau bagaimanapun, apa yang kita jangkakan tidak selalunya menjadi kenyataan. Ada sahaja masalah yang sering berlaku dalam kehidupan seks pasangan suami isteri.

Berdasarkan laman web Patient.info, kaji selidik yang dilakukan oleh National Health and Social Life Survey menunjukkan bahawa 75% lelaki mengalami klimaks, manakala hanya 29% wanita yang mengalami klimaks ketika seks.

Kajian lain pula menyatakan bahawa dalam kalangan 7,000 wanita di Britain yang berusia 16 hingga 74 tahun, 10 orang dilaporkan mengalami kesakitan sewaktu melakukan seks. Sementara itu, menurut Merck Manual, 50% lelaki yang berusia antara 40 hingga 70 tahun mengalami masalah mati pucuk. 

Permasalahan seks yang berlaku seperti di atas mungkin sahaja turut terjadi dalam kalangan pasangan suami isteri di Malaysia. Walaupun begitu, masih terdapat cara yang boleh dilakukan agar seks menjadi lebih memuaskan untuk anda dan juga pasangan.

Cara memberitahu pasangan yang tidak begitu memuaskan di ranjang

Kami tahu, anda akan berasa tidak begitu selesa ketika ingin berbincang bersama pasangan anda berkenaan permasalahan ini. Untuk memulakannya, ketahui cara yang terbaik untuk memberitahu si dia agar seks kembali memuaskan bagi kedua-dua belah pihak.

#1. Cari waktu yang sesuai antara pasangan suami isteri

pasangan suami isteri

Cara memberitahu pasangan suami isteri yang pertama adalah dengan mencari waktu yang sesuai. Sebaiknya, jangan terus memberitahu pasangan anda berkenaan perkara ini pada awal perkahwinan. 

Anda boleh mengajak pasangan anda untuk bersantai terlebih dahulu seperti menonton televisyen atau meminum kopi pada waktu petang. Berbual dengan topik yang lebih santai terlebih dahulu sebelum memulakan perbualan berkenaan prestasi pasangan suami isteri.

#2. Jangan menyalahkan si dia

Kedua, jangan sesekali menyalahkan pasangan suami isteri disebabkan oleh prestasinya yang kurang memuaskan. Anda boleh menyuarakan harapan, keinginan dan juga kebimbangan anda dengan jujur. 

Dalam situasi di mana anda tidak begitu puas dengan pasangan anda disebabkan kurang mengalami klimaks, anda boleh berbual mengenai hal ini secara santai.

Contohnya, “Saya dah beberapa kali tidak klimaks sewaktu bersama dengan abang. Saya ada membaca sesuatu di majalah berkenaan satu posisi ni. Mungkin nanti kita boleh cuba.”

Bercakaplah tanpa menunjukkan sebarang emosi dan halakan perbincangan ke arah penyelesaian, bukannya menyalahkan antara satu sama lain.

#3. Teroka posisi seks dan sentuhan baharu antara pasangan suami isteri

Ajak pasangan suami isteri untuk meneroka gaya seks yang baharu. Kadangkala, gaya atau posisi seks yang sama agak membosankan dan ia menjadi sekadar rutin ketika berhubungan.

Tidak ada salahnya jika anda ingin mengutarakan posisi seks yang lebih mengghairahkan kepada pasangan anda. Ini akan membuatkan aktiviti seks anda menjadi lebih hot dan ghairah.

Anda boleh mengajak si dia untuk melihat pelbagai jenis gaya atau posisi seks di majalah-majalah atau artikel di laman web.

Ketika anda ingin memulakan lagkah semasa berhubungan, berikannya sesuatu yang berlainan berbanding kebiasaan seperti urutan yang menggoda, berikan sedikit godaan yang berbeza atau gurauan bersifat seksual.

#4. Terus berbincang berkenaan penyelesaian

pasangan suami isteri

Jika pasangan anda memiliki masalah tertentu seperti faraj yang kering, monopaus, penyakit jangkitan seksual, atau mati pucuk, cuba cari jalan penyelesaian secara bersama.

Tunjukkan sokongan anda kepada pasangan, dengan mengajak si dia untuk berjumpa dengan doktor perubatan. Jangan lupa untuk sentiasa menemani pasangan anda semasa dia menjalani rawatan.

Konklusi

Melalui cara-cara yang dinyatakan seperti di atas, anda akan dapat menyelesaikan masalah prestasi pasangan suami isteri tanpa perlu menyinggung perasaannya.

Jangan sesekali mendahulukan emosi dalam setiap permasalahan, kerana setiap perkara boleh diselesaikan melalui perbincangan tanpa serangan yang melulu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

  Semua orang lahir dengan fantasi seks yang tersendiri. Bagaimana dengan ketiak manusia? Adakah ia normal atau tidak? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Asma 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Bersama Tapi Tak Tahu Pasangan Ada Mood Atau Tidak? Perhatikan Petanda Isteri Terangsang

  Kaum Adam, jika anda ingin memberikan pengalaman seks terbaik kepada isteri, amat penting untuk mengenal pasti tanda-tanda wanita ghairah terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Alahai, Baby Sedap Duduk Dalam Perut, Tak Nak Keluar Lagi? Cubalah 7 Petua Cepat Bersalin Ini

  Baby masih tidak menunjukkan tanda ingin keluar? Adakah terdapat cara mempercepatkan bukaan rahim? Ada 9 petua mudah bersalin untuk anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 06/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit radang pelvik

  Malu Nak Jumpa Doktor, Penyakit Radang Pelvik Boleh Sembuh Sendiri Tanpa Rawatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesuburan wanita

  Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  libido wanita hamil

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  seks semasa hamil

  Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan