Bagaimana Mengendalikan OCD

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kecelaruan Obsesif Kompulsif (OCD), sejenis gangguan kegelisahan yang bercirikan rasa obsesi pada pemikiran (obsessions) dan perilaku (compulsions) yang mengganggu  – cara yang membantu mengendalikan OCD. Rawatan untuk OCD biasanya ubatan, psikoterapi atau keduanya.

Terdapat beberapa kaedah untuk membantu diri yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian untuk membantu mengatasi OCD. berikut adalah beberapa petua berguna:

Kenali OCD

Mengakui bahawa OCD adalah sejenis gangguan kegelisahan merupakan langkah pertama untuk memahami cara mengatasinya. Kajian menunjukkan lebih 2% populasi individu dewasa yang menderita OCD pada satu tahap kehidupan mereka. Simptom biasanya muncul pada sekitar usia 19 tahun, menjejaskan kehidupan seharian dalam pelbagai cara.

Memahami kegelisahan

Fikirkan situasi yang menyebabkan anda gelisah. Kebiasaannya, anda mengetahui apa yang anda takutkan adalah sesuatu yang realistik tetapi rasa tidak berdaya untuk menghentikannya apabila munculnya gangguan kegelisahan. Catatkan pemikiran yang mencemaskan dan hadapinya satu per satu, tidak kira sama ada ia realistik atau tidak, mungkin dapat membantu. Pastikan anda turut mencatatkan apa yang berlaku sebelum wujudnya pemikiran cemas itu supaya anda dapat mengenal pasti pencetus rasa kegelisahan.

Cabar rasa ketakutan anda

Fikirkan tentang ketakutan yang anda hadapi dan tanya diri anda sama ada ia sesuatu yang realistik atau anda celaru tentang fakta dan pemikiran. Tambahan lagi, anda patut mempertimbangkan sama ada pemikiran anda tepat, apakah kesan negatif terhadap permikiran sebegini. Dengan mencabar rasa takut anda, anda membuka diri anda untuk mendapatkan strategi pemikiran baru.

Terima OCD mengganggu kehidupan anda

Menerima sentiasa merupakan langkah pertama untuk mengatasi kegelisahan anda.

Simpan jurnal

Catatkan segala pemikiran yang tidak anda ingin dan mengganggu diri yang membuatkan anda cemas dan perhatikan ritual atau perilaku yang anda lakukan untuk melawan pemikiran ini.

Perlahan-lahan, kurangkan tingkah laku kompulsif

Sebagai contoh, jika sebelum ini anda perlu memeriksa sama ada mesin basuh sudah dimatikan sebanyak 10 kali, cuba untuk jadikan ia kepada 8 kali, kemudian, kurangkan kepada 6, 4, 2 kali sehingga anda dapat dengan hanya memeriksa sekali sahaja. Jika anda masih bergelut dengan OCD, berbincang dengan pakar perubatan tentang rawatan lain dan dapatkan temu janji dengan pakar psikologi untuk mendapatkan strategi bantuan untuk anda menghadapi situasi unik anda.

Lengahkan ritual anda

Jika anda perlu melakukan ritual dengan segera, sebagai contoh, jika anda tersentuh sesuatu, anda harus membasuh tangan dengan segera; cuba untuk melengahkannya kepada 1 minit, 3 minit, 5 minit dan seterusnya. Cuba untuk terus melengahkannya antara insiden dan ritual sehingga anda selesa untuk tidak melakukan perilaku.

Individu yang mengalami fikiran yang obsesif dan tingkah laku kompulsif mungkin merasa tidak selesa dengan kehidupan seharian mereka. Tidak kira apa yang anda lakukan, anda sukar menghindarinya. Tetapi pelbagai rawatan dan bantuan sentiasa tersedia. Dengan rawatan dan strategi bantuan diri, anda mungkin dapat bebas dari simptom OCD dan mengawal kembali kehidupan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Perkara tentang OCD Yang Perlu Anda Tahu

  OCD adalah keadaan kesihatan yang memberi kesan kepada individu yang menghidapinya sama ada secara fizikal atau mental. Jom memahami perkara tentang OCD!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Bromidrofobia: Ketakutan Melampau dengan Bau Badan

  Tiada siapa yang selesa dan mampu mengekalkan keyakinan diri jika bau badan sendiri mengganggu orang lain. Malah ramai yang memakai minyak wangi berlebihan untuk memastikan tubuh tetap wangi sebelum keluar. Bahkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/10/2018 . 3 minit bacaan

  Apa itu Meroyan?

  Apa Itu Meroyan? Ia selalu disamakan dengan kemurungan selepas kelahiran (Postpartum depression), tapi meroyan dalam kefahaman masyarakat Melayu berbeza

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/06/2018 . 2 minit bacaan

  Setiap Hari Perangai Pelik Ini Muncul, Perhatikan 10 Tanda OCD Yang Mungkin Anda Alami

  Tanda-tanda penyakit OCD yang mungkin anda menagalaminya. Jika berlanjutan mungkin ia boleh mengakibatkan sesuatu yang lebih serius.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 04/06/2018 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  fakta rambut

  Suka Pintal Rambut Guna Jari? Ini Mungkin Tanda Anda Alami Masalah Sakit Jiwa, OCD!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  ocd

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan kebimbangan

  Individu Dengan Masalah OCD Atau ‘Anxiety’ Menderita Ketika PKP? INI 5 Cara Atasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/04/2020 . 3 minit bacaan
  Pilihan Rawatan OCD

  Pilihan Rawatan OCD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/03/2019 . 2 minit bacaan