Fahami Jenis Komponen Darah Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Darah, cecair yang memastikan kelangsungan pelbagai fungsi badan anda sebenarnya bukanlah terdiri daripada bahan biologi yang sama. Terdapat pelbagai komponen dalam darah termasuklah plasma, sel darah merah, sel darah putih, platelet dan banyak lagi. Sel darah merah merupakan komponen darah yang membentuk hampir 45% daripada darah dan menentukan pengkelasan jenis darah dalam bidang perubatan. Komponen-komponen lain yang membentuk peratusan yang melengkapkan cecair penting dalam badan anda ini termasuklah bahan-bahan kimia dan gas.

Komponen darah

Anda pasti sudah mengetahui atau pernah mendengar tentang jenis darah A, B dan O serta pengkelasan sebagai rhesus positif atau negatif. Pengkelasan jenis komponen darah yang dimaksudkan di sini adalah terhadap sel darah merah. Tahukah anda bagaimana dan atas dasar apa darah anda dikelaskan?

Apa itu jenis komponen darah?

Terdapat dua jenis pengkelasan darah yang penting dalam bidang perubatan, iaitu pengkelasan A,B dan O serta pengkelasan Rhesus positif dan negatif.

Darah manusia dikelaskan berdasarkan kehadiran atau ketidakhadiran antigen pada membran sel darah merah. Membran sel darah merah jenis A mengandungi antigen A; kumpulan B mengandungi antigen B; Kumpulan darah AB memiliki kedua-dua A dan B pada permukaan membran sementara kumpulan darah O tidak memiliki kedua-dua antigen A & B dalam membran sel darah merah.

Pengkelasan Darah

Selain daripada antigen A dan B, terdapat protein yang dipanggil faktor Rh, yang ada (+) atau tidak (-) pada membran sel darah merah, menghasilkan 8 jenis darah yang anda ketahui (A +, A-, B +, B-, O + , O-, AB +, AB-).

Sebenarnya, bukan antigen A, B dan faktor Rhesus sahaja yang wujud pada membran sel darah merah. Terdapat lebih daripada 600 antigen lain yang diketahui, kehadiran atau ketiadaannya yang menghasilkan jenis darah yang jarang dijumpai. Ini juga bermakna terdapat pelbagai lagi kumpulan darah unik yang tidak anda ketahui seperti jenis darah Bombay.

Jenis darah tertentu juga unik kepada kumpulan etnik atau kaum tertentu. Itulah sebabnya pendermaan darah Afrika-Amerika mungkin harapan terbaik untuk keperluan pesakit dengan penyakit sel sabit, kebanyakan daripadanya berketurunan Afrika.

Bagaimana pendermaan darah ditentukan?

Pemindahan darah tidak boleh dilakukan sesuka hati kerana kesan perubatannya. Disebabkan itu, penemuan dan pemahaman tentang jenis darah membantu bidang perubatan melaksanakan prosedur ini dengan selamat. Semuanya bergantung kepada tindak balas antigen dan antibodi dalam badan anda.

Sel darah merah mempunyai antigen pada permukaannya, sementara plasma mempunyai antibodi di dalamnya. Antigen dan antibodi kedua-duanya adalah komponen sistem imun yang penting dalam badan. Antigen boleh menyebabkan tindak balas sistem imun. Sementara antibodi bertindak balas dengan menyerang antigen.

Contohnya, bagi mereka yang mempunyai jenis darah A, anda mempunyai antigen A pada membran sel darah merah atau di mana-mana permukaan sel dalam badan anda (Jika jenis darah anda positif atau negatif, merujuk kepada faktor Rh). Sementara plasma anda mengandungi antibodi terhadap antigen jenis B. Ini menyebabkan tindak balas yang membunuh sel-sel yang mengandungi antigen jenis B.

Oleh itu, jenis darah A hanya boleh menerima darah jenis A atau darah O sahaja kerana badan anda akan bertindak balas kepada antigen B. Anda pula boleh menderma darah kepada mereka yang jenis A atau jenis AB (yang tidak mengandungi sebarang antigen). Sementara darah Rh-negatif diberikan kepada pesakit Rh-negatif, dan darah Rh-positif atau Rh-negatif boleh diberikan kepada pesakit Rh-positif.

Penderma dan Penerima Universal

Darah jenis AB, tidak menghasilkan antibodi terhadap antigen jenis A atau B. Disebabkan itu, mereka boleh menerima darah daripada semua kumpulan; dan digelar ‘penerima universal’. Tetapi, mereka hanya boleh menyumbang darah kepada orang lain dengan jenis darah AB kerana antigen yang mereka miliki boleh menyebabkan tindak balas dalam penerima lain.

Jika anda adalah jenis darah O, sel-sel anda membuat antibodi terhadap kedua-dua antigen A dan B. Ini bermakna bahawa jika anda memerlukan darah, anda hanya boleh menerima darah jenis O. Tetapi, anda boleh menderma darah anda kepada sesiapa sahaja; Oleh itu, anda adalah ‘penderma universal’. Jenis darah O adalah yang paling biasa.

Apa pun jenis darah anda, menderma darah dapat membantu ramai orang yang memerlukan. Kerana akhirnya, darah yang menghubungkan kita semua!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wow Macam Drama Drakula, Darah Tiruan Untuk Semua Jenis Darah Telah Dicipta!

  Disebabkan keperluan untuk ujian dan masalah penyimpanan, inovasi darah tiruan yang universal ini adalah sangat diperlukan bagai memenuhi permintaan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita Antarabangsa, Berita Kesihatan 22/10/2019 . 2 minit bacaan

  Anda Tergolong Dalam Jenis Darah Apa? Ini Mungkin Penyakit Paling Berisiko!

  Anda tegolong dalam kategori jenis darah manusia yang mana? Ia adalah penting kerana ada penyakit yang lebih berisiko terjadi kepada anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 16/10/2018 . 3 minit bacaan

  Derma Darah Boleh Meningkatkan Kesihatan

  Adakah derma darah boleh menggemukkan? Ini antara persoalan yang popular dan menjadi ketakutan kebanyakan orang yang ingin menderma darah. Ketahuilah ia hanya sekadar mitos sahaja dan menderma darah tidak akan menggemukkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 25/06/2018 . 2 minit bacaan

  Penemuan Hebat Perubatan Moden: Jenis Darah Anda

  Penemuan jenis darah merupakan antara penemuan terbesar dalam bidang perubatan moden, tanpanya pemindahan darah, tidak dapat dilakukan dengan selamat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 04/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  diet kumpulan darah

  Ada Diet Khas Untuk Pemilik Darah B, Salah Satunya Tak Boleh Makan Ayam! Berkesan Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/12/2020 . 3 minit bacaan
  diet rendah karbohidrat

  Pemilik Darah O, Kalau Nak Turunkan Berat Badan Kena Ikut Diet Ini, Tapi Berkesan Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  kumpulan darah

  Kita Tahu Jenis Darah A, B, O, AB… Tapi Apa Pula Darah Bombay Ini? Tak Pernah Dengar Pun

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 09/10/2020 . 3 minit bacaan
  jenis darah

  Tahu Jenis Darah Anda: A, B, AB Atau O? Ini Sebab Anda Perlu Tahu Darah Sendiri? PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan