Jenis Darah Bombay: Apa yang Perlu Anda Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kebanyakan daripada kita mengetahui terdapat 8 jenis darah yang biasa didengari berdasarkan sistem pengkelasan darah ABO dan Rh positif/negatif. Anda atau siapa sahaja yang anda kenali pasti berada dalam salah satu daripada 8 kumpulan darah tersebut (A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + dan AB-). Tapi pernahkah anda mendengar tentang jenis darah Bombay? Kumpulan darah paling unik ini hanya didapati dalam lebih kurang 4 juta individu sahaja di dunia ini.

Bagaimana jenis darah ditentukan?

Hampir 45 peratus daripada darah dalam badan manusia terdiri daripada sel darah merah, satu peratus adalah sel darah putih dan selebihnya adalah plasma. Sel darah merah dan plasma mempunyai molekul protein yang disebut antigen dan antibodi. Kedua-duanya sangat penting untuk sistem imun yang berdaya tahan.

Sel darah merah mempunyai antigen pada permukaannya, sementara plasma mempunyai antibodi di dalamnya. Antigen pada permukaan sel darah merah adalah sama ada A atau B dan kadang-kadang mempunyai kedua-duanya. Antigen bertanggungjawab untuk darah jenis A, B, AB dan O. Jika sel darah merah mempunyai antigen A di atasnya, maka plasma mempunyai antibodi B dan sebaliknya.

Dalam kes di mana sel darah merah tidak mempunyai antigen A atau B, plasma mempunyai antibodi A dan B, iaitu  jenis darah O.

Caj positif dan negatif berlaku kerana protein lain yang dipanggil Rh Factor. Jika permukaan sel darah merah mempunyai Rh, jenis darah adalah positif dan jika tidak, negatif.

Apa itu jenis darah bombay?

Di samping antigen yang menentukan jenis darah yang selalu dijumpai, terdapat antigen H dalam darah, yang sebenarnya membentuk antigen A dan B.

Apabila orang tidak mempunyai antigen H dalam darah mereka, tetapi hanya antibodi H, tiada darah lain boleh diberikan kepada mereka. Kejadian yang jarang berlaku ini adalah dalam jenis darah bombay. Mereka boleh menderma darah kepada sesiapa dengan kumpulan ABO tetapi boleh menerima darah hanya daripada jenis darah Bombay.

Sejarah penemuan jenis darah bombay

Pada tahun 1952, seorang pekerja keretapi yang cedera dan seorang mangsa tikaman memerlukan pemindahan darah di Mumbai, yang dahulunya dipanggil Bombay, tetapi tidak ada jenis darah yang didapati sesuai dengan mereka. Sampel darah mereka didapati bergumpal apabila dicampurkan dengan sebarang jenis darah biasa.

Selepas mencuba memadankan jenis darah mereka dengan lebih kurang 160 penderma, barulah doktor yang bertanggungjawab terhadap mereka menemui penderma yang mempunyai darah yang sepadan dengan mereka berdua.

Jelasnya ini bukanlah jenis darah biasa yang dimiliki kebanyakan orang. Disebabkan itu, jenis darah ini dikenal pasti sebagai ‘Jenis Darah Bombay’ atau Jenis Darah HH.

Dianggarkan bahawa hanya 4 juta orang yang ada di dunia. Walau bagaimanapun, kejadian jenis darah ini lebih tinggi di Mumbai, di mana 1 dari setiap 10,000 orang didiagnosis dengannya.

Masalah dengan diagnosis jenis darah Bombay

Kebanyakan tempat di mana ujian jenis darah dilakukan, kehadiran & ketiadaan AB dan Rh sahaja diuji dalam darah. Jenis darah bombay tidak mempunyai antigen A dan B dan oleh itu disalah tafsir sebagai darah O. Hanya apabila ujian tertentu dilakukan untuk antigen H, jenis darah Bombay boleh dikenal pasti. Diagnosis yang tidak tepat boleh menyebabkan beberapa komplikasi – termasuklah kematian.

Apakah punca jenis darah Bombay?

Jenis darah Bombay dikatakan mungkin berpunca daripada pembiakan dalam keturunan yang sama, iaitu disebabkan perkawinan sesama keluarga terdekat. Masyarakat Parsi, terutama yang di terkenal dengan perkahwinan mereka yang bersahabat. Tahap kedekatan persaudaraan yang tinggi terdapat dalam kalangan ibu bapa yang membawa genetik jenis darah ini. Oleh itu, kemungkinan kumpulan jenis darah Bombay mempunyai asal-usul nenek moyang yang sama. Mereka yang mempunyai jenis darah Bombay kebanyakannya terhad kepada Asia Tenggara, dengan India mempunyai bilangan tertinggi.

Sankalp India Foundation, sebuah organisasi bukan kerajaan yang berfungsi dalam bidang pendermaan darah dan talasemia, melaporkan hanya terdapat 15 penderma untuk kumpulan darah Bombay negatif di India. Bayangkan, hanya 15 orang sahaja dalam negara yang mempunyai penduduk sekitar satu bilion! Jadi, bagi anda yang tidak mempunyai masalah darah Bombay, tiada langkah bersyukur yang lebih baik untuk anda lakukan daripada menderma darah untuk orang lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin minat membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wow Macam Drama Drakula, Darah Tiruan Untuk Semua Jenis Darah Telah Dicipta!

  Disebabkan keperluan untuk ujian dan masalah penyimpanan, inovasi darah tiruan yang universal ini adalah sangat diperlukan bagai memenuhi permintaan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita Antarabangsa, Berita Kesihatan 22/10/2019 . 2 minit bacaan

  Anda Tergolong Dalam Jenis Darah Apa? Ini Mungkin Penyakit Paling Berisiko!

  Anda tegolong dalam kategori jenis darah manusia yang mana? Ia adalah penting kerana ada penyakit yang lebih berisiko terjadi kepada anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 16/10/2018 . 3 minit bacaan

  Derma Darah Boleh Meningkatkan Kesihatan

  Adakah derma darah boleh menggemukkan? Ini antara persoalan yang popular dan menjadi ketakutan kebanyakan orang yang ingin menderma darah. Ketahuilah ia hanya sekadar mitos sahaja dan menderma darah tidak akan menggemukkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 25/06/2018 . 2 minit bacaan

  Fahami Jenis Komponen Darah Anda

  Sel darah merah merupakan komponen yang membentuk hampir 45% daripada darah dan menentukan pengkelasan jenis komponen darah dalam bidang perubatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gangguan Darah, Gangguan Darah Lain 06/06/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  diet kumpulan darah

  Ada Diet Khas Untuk Pemilik Darah B, Salah Satunya Tak Boleh Makan Ayam! Berkesan Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/12/2020 . 3 minit bacaan
  diet rendah karbohidrat

  Pemilik Darah O, Kalau Nak Turunkan Berat Badan Kena Ikut Diet Ini, Tapi Berkesan Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  kumpulan darah

  Kita Tahu Jenis Darah A, B, O, AB… Tapi Apa Pula Darah Bombay Ini? Tak Pernah Dengar Pun

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 09/10/2020 . 3 minit bacaan
  jenis darah

  Tahu Jenis Darah Anda: A, B, AB Atau O? Ini Sebab Anda Perlu Tahu Darah Sendiri? PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan