backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jangkitan Rotavirus

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu jangkitan rotavirus?

Rotavirus adalah jangkitan yang menyebabkan cirit-birit. Ia adalah penyebab utama cirit-birit dalam kalangan bayi dan kanak-kanak di seluruh dunia, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Sebelum perkembangan vaksin, kebanyakan kanak-kanak di Amerika Syarikat mempunyai sekurang-kurangnya satu pertarungan dengan rotavirus sebelum berumur lima tahun.

Walaupun jangkitan rotavirus tidak menyenangkan, anda biasanya boleh merawat jangkitan ini di rumah dengan minuman tambahan untuk mencegah dehidrasi. Kadang-kadang, dehidrasi teruk memerlukan cecair intravena di hospital. Dehidrasi adalah komplikasi serius rotavirus dan penyebab utama kematian kanak-kanak di negara-negara membangun.

Vaksin dapat membantu mencegah jangkitan rotavirus pada bayi anda. Bagi kanak-kanak yang lebih tua dan dewasa – yang tidak mungkin mengalami gejala rotavirus yang serius – cara pertahanan terbaik adalah dengan kerap mencuci tangan.

Apakah kebarangkalian jangkitan rotavirus?

Jangkitan Rotavirus sangat biasa. Kebanyakan kanak-kanak yang tidak divaksin dijangkiti oleh rotavirus pada usia tiga tahun. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom jangkitan rotavirus?

Jangkitan rotavirus biasanya bermula dalam masa dua hari selepas terdedah kepada virus. Simptom awal ialah demam dan muntah, diikuti oleh tiga hingga tujuh hari cirit-birit berair. Jangkitan ini boleh menyebabkan sakit perut.

Pada orang dewasa yang sihat, jangkitan rotavirus hanya boleh menyebabkan tanda-tanda dan simptom ringan atau tiada tanda sama sekali.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Hubungi doktor anak anda jika anak mengalami:

 • Mempunyai cirit-birit lebih daripada 24 jam
 • Muntah dengan kerap
 • Najis berwarna hitam pekat atau najis yang mengandungi darah atau nanah
 • Suhu badan 104 F (40 C) atau lebih tinggi
 • Badan terasa lesu, tidak selesa atau sakit
 • Mempunyai tanda atau simptom dehidrasi, termasuk mulut kering, menangis tanpa air mata, kuantiti air kencing sedikit atau tidak kencing, mengantuk yang luar biasa, atau tiada respons tindak balas

Sekiranya anda dewasa, hubungi doktor anda jika mengalami:

 • Mempunyai cirit-birit lebih daripada 24 jam
 • Cirit-birit lebih daripada dua hari
 • Muntah darah atau najis berdarah
 • Suhu badan lebih tinggi daripada 103 F (39.4 C)
 • Ada tanda-tanda atau simptom dehidrasi, termasuk dahaga yang melampau, mulut kering, kuantiti air kencing sedikit atau tidak kencing,badan lemah yang teruk, pening kepala pada kedudukan berdiri, atau rasa berpinar-pinar

Ketahui puncanya

Apakah yang mengakibatkan jangkitan rotavirus?

Rotavirus wujud dalam najis individu yang dijangkiti beberapa hari sebelum simptom muncul dan sehingga 10 hari selepas simptom pulih. Virus ini merebak dengan mudah melalui hubungan tangan-ke-mulut sepanjang masa – walaupun individu yang dijangkiti tidak mengalami simptom .

Jika anda menghidap rotavirus dan anda tidak membasuh tangan anda selepas menggunakan tandas – atau anak anda mempunyai rotavirus dan anda tidak membasuh tangan anda selepas menukar lampin anak anda atau membantu anak anda menggunakan tandas – virus itu boleh merebak kepada apa sahaja yang anda sentuh, termasuk makanan, mainan dan perkakas. Jika individu lain menyentuh tangan anda yang tidak dicuci atau objek yang tercemar dan kemudian menyentuh mulutnya, jangkitan mungkin akan berlaku. Virus ini boleh terus membiak di permukaan tersebut selama berminggu-minggu atau lebih lama jika kawasan itu tidak dibersihkan atau dibasmi kuman.

Terdapat banyak jenis rotavirus, kemungkinan boleh dijangkiti lebih dari sekali, walaupun anda telah diberi vaksin. Walau bagaimanapun, jangkitan yang berulang biasanya kurang teruk.

Ketahui faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko jangkitan rotavirus?

Jangkitan rotavirus adalah perkara biasa pada kanak-kanak berusia 3 hingga 35 bulan – terutama mereka yang menghabiskan masa dalam penjagaan anak. Orang dewasa dan orang tua yang menjaga anak-anak juga mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi.

Memahami diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah jangkitan rotavirus didiagnosis?

Rotavirus sering didiagnosis berdasarkan simptom dan ujian fizikal. Sampel najis boleh dianalisis di makmal untuk mengesahkan diagnosis.

Bagaimanakah jangkitan rotavirus dirawat?

Tiada rawatan khusus untuk jangkitan rotavirus. Antibiotik dan antivirals tidak akan membantu jangkitan rotavirus. Biasanya, jangkitan itu berlaku dalam masa tiga hingga tujuh hari.

Mencegah dehidrasi adalah kebimbangan terbesar. Untuk mengelakkan dehidrasi semasa virus itu berjalan, minum banyak cecair. Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit yang teruk, tanyakan kepada doktor tentang cairan rehidrasi oral seperti Pedialyte – terutama jika cirit-birit berlangsung lebih lama daripada beberapa hari.

Bagi kanak-kanak, cecair rehidrasi boleh menggantikan mineral yang hilang dengan lebih berkesan daripada air atau cecair lain. Dehidrasi teruk mungkin memerlukan cecair intravena di hospital.

Ubat cirit-birit tidak disyorkan untuk jangkitan rotavirus.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas jangkitan rotavirus?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi jangkitan rotavirus:

 • Jika bayi anda sakit, berikan sedikit cecair. Jika anda menyusu, teruskan
 • Jika bayi anda meminum susu formula, berikan sedikit cecair rehydration oral atau dengan kuantiti formula biasa. Jangan cairkan susu formula bayi anda
 • Sekiranya anak anda yang lebih tua tidak berasa sihat, biarkan dia untuk berehat. Berikan makanan yang rasa hambar, seperti keropok soda dan roti bakar
 • Cecair yang banyak adalah penting, termasuk cairan rehidrasi oral (Enfamil Enfalyte, Pedialyte, yang lain). Elakkan jus epal, produk tenusu dan makanan manis, yang boleh membuat cirit-birit kanak-kanak semakin teruk
 • Jika anda sedang bergelut dengan cirit-birit atau muntah, hisap ais atau minum sedikit air atau soda, seperti perisa halia, atau sup. Makan makanan yang hambar
 • Elakkan apa-apa yang boleh mengganggu perut anda, termasuk produk tenusu, makanan berlemak atau berperisa, kafein, alkohol, dan nikotin

Untuk mengurangkan penyebaran rotavirus, cuci tangan dengan teliti dan kerap – terutama selepas anda menggunakan tandas, menukar lampin anak atau membantu anak anda menggunakan tandas. Tetapi walaupun mencuci tangan dengan bersih tidak menawarkan sebarang jaminan. Terdapat dua vaksin yang ditawarkan terhadap rotavirus:

 • Vaksin ini diberikan secara moral dalam tiga dos, pada umur 2 bulan, 4 bulan dan 6 bulan. Vaksin tidak diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak atau orang dewasa. Walaupun beberapa kes intussusception – bentuk penyumbatan usus yang  mengancam nyawa – dilaporkan selepas divaksin dengan RotaTeq, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendapati jumlah kes dalam kanak-kanak yang divaksin adalah sama dengan bilangan kes di kalangan kanak-kanak yang tidak divaksin dan menyimpulkan bahawa vaksin tidak meningkatkan risiko intussusception kanak-kanak. Vaksin anti-rotavirus yang sama (RotaShield) telah ditarik dari pasaran pada tahun 1999 kerana mempunyai kaitan dengan intussusception. Sekiranya selepas vaksin, anak anda mengalami sakit perut, muntah, cirit-birit, najis berdarah, atau perubahan pergerakan usus, hubungi doktor anda dengan segera
 • Vaksin ini adalah cecair yang diberikan dalam dua dos kepada bayi pada umur 2 bulan dan 4 bulan. Percubaan klinikal vaksin mengesan tiada peningkatan risiko intussusception

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan