Menafsirkan Mimpi Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Adakah anda pernah tertanya-tanya apakah maksud mimpi anda atau jika secara halus memberitahu sesuatu? Jika anda mengalaminya, ikuti artikel di bawah untuk menafsirkan mimpi anda.

Belajar bagaimana untuk menghafal mimpi

Mimpi adalah sukar untuk dibaca jadi jika anda tidak boleh ingat dengan jelas, ia akan menjadi lebih sukar untuk ditafsirkan. Untuk mengelakkan rentetan imej kabur yang menyuskarkan anda untuk menghafal, dapatkan tidur malam yang baik serta ambil langkah-langkah berikut.

 • Simpan buku mimpi berhampiran katil supaya anda boleh mengambilnya bagi mencatat apa sahaja yang anda bermimpi selepas bangun. Orang cenderung melupakan mimpi jika menunggu tempoh masa sebelum mencatatnya. Oleh itu, anda perlu jadikannya rutin pagi sebelum melakukan perkara lain.
 • Anda perlu catat semua yang anda mimpi, walaupun ia seolah-olah bodoh atau tidak ternilai. Kadang-kadang, perkara yang kelihatan karut boleh berubah menjadi pandangan yang paling berharga.

Tentukan sama ada mimpi mencerminkan keadaan kehidupan sebenar

Apa yang berlaku dalam hidup anda yang tidak mempunyai kebimbangan atau ketetapan boleh muncul lagi dalam mimpi anda. Kemunculannya menunjukkan bahawa perkara ini mengganggu anda. Oleh itu, selesaikannya secepat mungkin. Sebagai contoh, jika peperiksaan anda sudah dekat dan anda bermimpi bahawa anda mendapat F dalam peperiksaan, yang mungkin menunjukkan bahawa peperiksaan ini adalah sangat penting atau anda perlu berusaha ebih untuk belajar.

Tentukan apa yang anda mimpikan bermakna

Sama ada anda bermimpi seolah-olah mudah dengan peristiwa dan objek dikenali, ia akan menjadi sangat berguna. Anda boleh mencari penyelesaian kepada masalah yang telah mengganggu anda selama beberapa hari, minggu, bulan, tahun, walaupun kebimbangan anda secara tidak sedar.

 • Bermimpi mengenai peristiwa kehidupan sebenar boleh memberikan anda beberapa petua bagaimana untuk menyelesaikan isu-isu yang telah merisaukan anda. Sejarah adalah penuh dengan campur tangan yang bermula di dalam mimpi, dari ahli-ahli sains untuk fesyen.
 • Mimpi membantu anda dalam pembelajaran pengalaman sehari dengan melalui perkara yang anda telah tahu pada siang hari. Selain itu, ia menaikkan bersemangat pembelajaran, anda mungkin sedikit lebih bijak pada apa sahaja yang anda belajar sehari sebelumnya.

Jujur dengan diri sendiri

Untuk menafsirkan mimpi anda, perlu berusaha mendalaminya. Selain itu, anda perlu jujur mengenai perasaan dan emosi anda. Dalam realiti, mimpi anda tidak akan memberitahu sesuatu yang anda belum tahu pada beberapa peringkat kerana ia hanya memberitahu anda apa yang anda telah menekan atau menolak.

Mimpi adalah abstrak dan sukar untuk menjadi pegangan. Ia mungkin membayangkan sesuatu tetapi ia mungkin juga hanya sesuatu yang bodoh yang tidak perlu serius. Oleh itu, pastikan bahawa apa yang anda bermimpi tidak campuri kehidupan anda dengan cara yang negatif.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  3 Tip Mengelakkan Mimpi Basah Sewaktu Puasa

  Mimpi Basah berlaku disebabkan oleh kenaikan paras testosteron yang berlaku di dalam badan lelaki, anda boleh mengeluarkan air mani melalui ejakulasi zakar.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 21/05/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mimpi basah adalah

  Kerap Alami Mimpi Basah Tapi Tidak Tahu Kenapa? Ini Punca & Maksud Kejadian Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  mimpi basah adalah

  Ingatkan Lelaki Saja Yang Mimpi Basah, Rupanya Wanita Pun Ada Mimpi Basah Juga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/11/2019 . 2 minit bacaan
  mimpi

  Ada Apa Dengan Mimpi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/12/2018 . 4 minit bacaan

  Mengapa Kita Mengalami Mimpi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 03/09/2018 . 2 minit bacaan