home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Menafsirkan Mimpi Anda

Menafsirkan Mimpi Anda

Adakah anda pernah tertanya-tanya apakah maksud mimpi anda atau jika secara halus memberitahu sesuatu? Jika anda mengalaminya, ikuti artikel di bawah untuk menafsirkan mimpi anda.

Belajar bagaimana untuk menghafal mimpi

Mimpi adalah sukar untuk dibaca jadi jika anda tidak boleh ingat dengan jelas, ia akan menjadi lebih sukar untuk ditafsirkan. Untuk mengelakkan rentetan imej kabur yang menyuskarkan anda untuk menghafal, dapatkan tidur malam yang baik serta ambil langkah-langkah berikut.

  • Simpan buku mimpi berhampiran katil supaya anda boleh mengambilnya bagi mencatat apa sahaja yang anda bermimpi selepas bangun. Orang cenderung melupakan mimpi jika menunggu tempoh masa sebelum mencatatnya. Oleh itu, anda perlu jadikannya rutin pagi sebelum melakukan perkara lain.
  • Anda perlu catat semua yang anda mimpi, walaupun ia seolah-olah bodoh atau tidak ternilai. Kadang-kadang, perkara yang kelihatan karut boleh berubah menjadi pandangan yang paling berharga.

Tentukan sama ada mimpi mencerminkan keadaan kehidupan sebenar

Apa yang berlaku dalam hidup anda yang tidak mempunyai kebimbangan atau ketetapan boleh muncul lagi dalam mimpi anda. Kemunculannya menunjukkan bahawa perkara ini mengganggu anda. Oleh itu, selesaikannya secepat mungkin. Sebagai contoh, jika peperiksaan anda sudah dekat dan anda bermimpi bahawa anda mendapat F dalam peperiksaan, yang mungkin menunjukkan bahawa peperiksaan ini adalah sangat penting atau anda perlu berusaha ebih untuk belajar.

Tentukan apa yang anda mimpikan bermakna

Sama ada anda bermimpi seolah-olah mudah dengan peristiwa dan objek dikenali, ia akan menjadi sangat berguna. Anda boleh mencari penyelesaian kepada masalah yang telah mengganggu anda selama beberapa hari, minggu, bulan, tahun, walaupun kebimbangan anda secara tidak sedar.

  • Bermimpi mengenai peristiwa kehidupan sebenar boleh memberikan anda beberapa petua bagaimana untuk menyelesaikan isu-isu yang telah merisaukan anda. Sejarah adalah penuh dengan campur tangan yang bermula di dalam mimpi, dari ahli-ahli sains untuk fesyen.
  • Mimpi membantu anda dalam pembelajaran pengalaman sehari dengan melalui perkara yang anda telah tahu pada siang hari. Selain itu, ia menaikkan bersemangat pembelajaran, anda mungkin sedikit lebih bijak pada apa sahaja yang anda belajar sehari sebelumnya.

Jujur dengan diri sendiri

Untuk menafsirkan mimpi anda, perlu berusaha mendalaminya. Selain itu, anda perlu jujur mengenai perasaan dan emosi anda. Dalam realiti, mimpi anda tidak akan memberitahu sesuatu yang anda belum tahu pada beberapa peringkat kerana ia hanya memberitahu anda apa yang anda telah menekan atau menolak.

Mimpi adalah abstrak dan sukar untuk menjadi pegangan. Ia mungkin membayangkan sesuatu tetapi ia mungkin juga hanya sesuatu yang bodoh yang tidak perlu serius. Oleh itu, pastikan bahawa apa yang anda bermimpi tidak campuri kehidupan anda dengan cara yang negatif.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Your Dreams REALLY Mean — 6 Common Signs. http://www.refinery29.com/dream-interpretation-meaning#slide Accessed February 6. 2017

What Do Your Dreams Mean? Here’s How You Can Decode Them. http://healthland.time.com/2013/12/09/what-do-your-dreams-mean-heres-how-you-can-decode-them/ Accessed February 6. 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x