home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengapa Rambut Masih Berminyak Selepas Mencucinya?

Mengapa Rambut Masih Berminyak Selepas Mencucinya?

Adalah suatu yang sangat mengecewakan apabila mempunyai rambut yang berminyak walaupun sudah memcucinya. Selain tidak selesa dengan keadaan itu, rambut berminyak juga menyebabkan penampilan kelihatan tidak menarik, dah lebih teruk ia mengakibatkan kemunculan kelemumur dan juga jerawat pada wajah. Oleh itu, sebelum mencari produk perjagaan rambut, baca dahulu faktor-faktor ini.

Kekurangan vitamin B

Vitamin B berfungsi untuk melancarkan pengeluaran minyak, menjaga kelembapan serta menyihatkan rambut. Oleh itu, kekurangan vitamin B mengakibatkan pengeluaran minyak berkumpul pada kulit, termasuk kulit kepala. Untuk mencegah masalah ini, pastikan anda mengambil vitamin B secukupnya. Pengambilan vitamin B2 dan B6 boleh membantu mencegah rambut berminyak dan mengawal pengeluaran sebum.

Berlebihan pelembap

Kesilapan ini dilakukan dengan niat yang terbaik. Anda mungkin berfikir untuk menjaga rambut anda, jadi anda menggunakan pelembat secara berlebihan, tetapi sebenarnya tidak perlu melakukannya. Hujung rambut anda memerlukannya lebih daripada akarnya, dan apabila menggunakannya terlalu banyak pada akar ia menyebabkan rasa berminyak. Untuk merawatnya, anda hanya perlu meletakkan pelembap pada hujung rambut sahaja.

Terlalu kerap syampu

Ya, anda mencuci rambut untuk membersihkan minyak, tetapi malangnya, ia tidak membantu. Malah, syampu harian boleh melepaskan minyak semulajadi kulit. Jadi ia menghasilkan lebih banyak dalam usaha untuk menggantikannya. Cuba hadkan atau kurang mencuci rambut pada setiap hari atau sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu.

Guna terlalu banyak produk

Menggunakan terlalu banyak produk rambut seperti pelembap, serum, gel rambut, wax, dan sebagainya boleh menyebabkan ia membina kulit kepala dan menimbulkan kesan pada fungsi kelenjar sebum. Ini boleh menjadi masalah yang lebih besar jika produk ini berasaskan alkohol. Produk-produk ini, bercampur dengan sebum, boleh menyebabkan keguguran rambut dan kelihatan berminyak.

Berlebihan penggunaan haba

Menggunakan terlalu banyak haba pada rambut eperti melalui penggunaan mandian panas, pengeringan yang kerap, seterika pelurusan dan alatan perapi lambut lain. Ini menggalakkan kelenjar sebum berkerja dalam keadaan berlebihan dan menghasilkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan rambut anda berminya. Oleh itu, untuk menyelesaikannya bilas rambut anda menggunakan air sejuk.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 surprising things that could be making your hair greasy https://www.cosmopolitan.com/uk/beauty-hair/hair/a40754/things-making-your-hair-greasy/  Accessed on Dec 18, 2018.

Why Is Your Hair Greasy After Washing It? Here’s What Might Be Causing It — PHOTOS https://www.bustle.com/articles/135120-why-is-your-hair-greasy-after-washing-it-heres-what-might-be-causing-it-photos Accessed on Dec 18, 2018.

15 Reasons Why Your Hair Is Oily And Greasy https://www.stylecraze.com/articles/10-reasons-why-your-hair-is-greasy/#gref Accessed on Dec 18, 2018.

Rambut Mudah Berminyak Meski Sudah Keramas? Berikut Penyebabnya https://www.vemale.com/cantik/120835-rambut-mudah-berminyak-meski-sudah-keramas-berikut-penyebabnya.html Accessed on Dec 18, 2018.

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 24/12/2018
x