backup og meta

10 Kesilapan Umum Menggunakan Pengering Rambut

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  10 Kesilapan Umum Menggunakan Pengering Rambut

  Ia adalah hakikat bahawa apabila anda menggunakan pengering rambut dengan cara yang salah, rambut dan gaya rambut anda boleh terjejas secara negatif. Artikel ini akan memberi anda senarai kesilapan biasa ketika menggunakan pengering rambut.

  Keringkan apabila rambut terlalu basah

  Jangan gunakan pengering rambut apabila rambut anda masih basah, seperti apabila rambut anda tidak sekurang-kurangnya 80% kering, ia lebih cenderung kepada haba dan dengan itu, ia lebih mudah gugur. Tambahan pula, ia juga lebih sukar untuk gaya rambut anda ketika masih menetes.

  Jangan gunakan perlindungan haba

  Apa-apa pun jenis rambut anda, selalu gunakan perlindungan panas ketika menggunakan pengering rambut. Lebih-lebih lagi, ingat untuk mengekalkan jarak pengering rambut 4 atau 5 sentimeter dari rambut, jika tidak, haba boleh merosakkannya.

  Pemilihan jenis pengering rambut yang salah

  Cari pengering rambut yang sesuai untuk dipadankan dengan jenis rambut anda. Berunding dengan pakar kecantikan untuk nasihat dan bantuan lanjut.

  Guna pengering rambut yang terlalu lama

  Tidak kira betapa anda suka pengering rambut lama anda, anda perlu membuangnya dan membeli yang baru secara berkala. Pengering rambut lama boleh mengandungi banyak kotoran dan residu atau sisa. Oleh itu, kekal menggunakannya akan menjadikan rambut anda kotor lebih cepat daripada biasa.

  Gunakan sikat yang salah

  Sikat logam menjadi panas sangat cepat, ia dengan mudah boleh membakar rambut anda. Oleh itu, pilih berus yang dibuat daripada bulu haiwan, nilon, seramik, atau gabungan tiga bahan. Ia akan menjadi lebih selamat, dan lebih mudah untuk gayakan rambut anda.

  Tetapan suhu yang salah

  Kebanyakan pengering rambut mempunyai tiga tetapan yang berbeza: tinggi, rendah dan sejuk. Jika rambut anda bukan jenis tebal, pilih panas yang rendah setiap kali anda menggunakan pengering rambut. Dengan melakukan ini, anda tidak akan mengeringkan rambut anda seperti ketika anda menggunakan suhu tinggi.

  Tidak bahagikan/seksyen rambut anda dengan betul

  Seksyen rambut anda menjadi bahagian kecil sehingga pengering rambut dapat melakukan kerja penggayaan yang lebih baik dan menyejukkan rambut anda.

  Tiup ke arah yang salah

  Apabila anda meniup rambut anda ke arah yang betul, ia akan menjadikan rambut anda kelihatan lebih penuh dan lancar. Keringkan rambut anda dari akar ke bahagian atas, dan tiup ke arah yang bertentangan di mana rambut anda jatuh, jadi rambut anda mungkin kelihatan lebih tebal.

  Menanggalkan muncung pengering

  Anda mungkin berfikir bahawa muncung dilepaskan dari pengering rambut adalah tidak berguna. Walau bagaimanapun, ia adalah hakikat bahawa apabila anda menggunakannya, rambut anda lebih mudah untuk digayakan.

  Mengabaikan kesan plasebo yang disebabkan oleh pengering rambut

  Pengering rambut boleh menipu fikiran anda untuk berfikir bahawa rambut anda benar-benar kering sementara ia hanya terasa panas. Meninggalkan rambut yang belum dikeringkan akan menjadikannya terdedah kepada kerinting.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan