backup og meta

Jangan Biarkan Kaki Berbau Dan Berkudis, Cuba 5 Cara Berkesan Ini Untuk Kaki Nampak Sihat!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/08/2023

Jangan Biarkan Kaki Berbau Dan Berkudis, Cuba 5 Cara Berkesan Ini Untuk Kaki Nampak Sihat!

Walaupun sebahagian besar daripada kita sangat khusus mengenai menjaga kulit wajah, rambut, dan juga tangan, namun penjagaan kaki sering yang terakhir dalam senarai keutamaan penjagaan badan.

Mengabaikan kaki boleh menyebabkan akibat yang menyakitkan termasuk jangkitan bakteria atau kulat, kulit retak dan berbau dan lain-lain. Berikut tip mudah penjagaan kaki.

5 Cara penjagaan kaki yang mudah untuk dilakukan 

1. Membasuh

Kaki kulit yang paling mudah dijangkiti oleh jangkitan bakteria dan kulat kerana memakai stokin dan kasut sepanjang hari, atau terdedah kepada habuk dan kotoran.

Kulit antara jari kaki adalah tempat yang sempurna jangkitan bakteria dan kulat berkembang jika tidak dibasuh dan dibersihkan dengan betul. Oleh itu, sangat penting untuk sabun dan mencuci kaki anda setiap hari untuk memastikan kotoran dan peluh dibersihkan.

2. Pastikan kering

Kaki atlet adalah jangkitan kulat biasa yang menyebabkan gatal-gatal, membakar, mengelupaskan kulit, dan dalam beberapa kes juga boleh menyebabkan lepuh yang menyakitkan.

Kelembapan adalah persekitaran yang sempurna untuk jangkitan kulat. Pengeringan kaki, terutamanya kawasan antara jari kaki adalah sangat penting selepas setiap mencuci, terutamanya jika anda memakai stokin dan kasut segera selepas itu.

3. Pelembap

Jangan hadkan rutin pelembab anda hanya pada muka dan tangan anda. Kekurangan kelembapan boleh menyebabkan kulit anda kering, bersisik dan terperangkap.

Kulit yang pecah boleh menjadi sangat kering dan keras terutama pada tumit. Kawasan ini kemudiannya boleh menjadi magnet untuk kotoran dan kotoran akan mula melekat padanya. Penyembuhan teratur juga boleh menyakitkan.

Pastikan anda meletakkan pelembap pada kaki anda setiap hari selepas mencuci kaki. Jeli petroleum boleh menjadi pilihan yang baik.

4. Memakai stokin

sarung kaki

Memakai stokin bukan sahaja penting untuk melindungi anda daripada sejuk tetapi juga untuk melindungi kaki daripada kerosakan alam sekitar.

Sarung kaki melindungi kaki daripada habuk dan kotoran yang mungkin melekat pada krim yang digunakan pada kaki. Ia juga melindungi daripada sinaran UV.

5. Memakai kasut yang selesa

Sentiasa ingat untuk memakai kasut yang anda selesa. Elakkan memakai kasut yang ketat kerana ini boleh menyebabkan jangkitan kulit atau luka.

Elakkan juga memakai tumit tinggi dengan kerap kerana ini boleh menyebabkan kerosakan kepada tisu dan ligamen kaki anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/08/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan