backup og meta

Hepatitis Toksik Akibat Amalan Seharian

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

  Hepatitis Toksik Akibat Amalan Seharian

  Definisi hepatitis toksik

  Hepatitis toksik adalah keradangan hati sebagai tindak balas kepada bahan-bahan tertentu yang anda terdedah. Hepatitis toksik boleh disebabkan oleh alkohol, bahan kimia, ubat-ubatan atau supplemen pemakanan.

  Dalam sesetengah kes, hepatitis toksik berkembang dalam masa beberapa jam atau hari akibat pendedahan kepada toksin. Dalam kes lain, ia mungkin mengambil masa penggunaan biasa sebelum muncul tanda-tanda dan simptomnya.

  Gejala hepatitis toksik sering hilang apabila pendedahan kepada toksin dihentikan. Tetapi hepatitis toksik boleh merosakkan hati secara kekal, yang membawa kepada parut tisu hati yang tidak dapat dipulihkan (sirosis) dan dalam beberapa kes kegagalan hati, yang boleh mengancam nyawa.

  Simptom hepatitis toksik

  Simptom umum hepatitis toksik adalah:

  • Jaundis, keadaan yang menyebabkan warna kekuningan di kulit dan mata
  • Keletihan
  • Hilang selera makan
  • Pening dan muntah
  • Sakit kepala
  • Sakit perut
  • Air kencing gelap
  • Cirit-birit
  • Najis berwarna putih atau atau tanah liat

  Selain itu, pengambilan ubat-ubatan tertentu secara berlebihan seperti acetaminophen boleh menyebabkan kegagalan hati. Tanda-tandanya:

  • Hilang selera makan
  • Pening dan muntah
  • Sakit perut bahagian atas
  • Koma

  Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai simptom hepatitis toksik, sila berjumpa doktor anda.

  Punca hepatitis toksik

  Banyak bahan kimia yang sengaja atau tidak sengaja dihidu atau dimakan boleh memberi kesan toksik pada hati. Antara bahan kimia ini adalah ubat-ubatan, pelarut industri dan bahan pencemar. Hampir setiap ubat-ubatan dibayangkan pada satu-satu masa atau lain telah ditunjukkan sebagai penyebab hepatitis toksik. Toksin kadang-kadang boleh menyebabkan penyakit hati kronik dan juga sirosis jika pendedahan kepadanya tidak dihentikan.

  Toksin yang boleh merosakkan hati dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu:

  • Boleh diramalkan

  Ia diketahui menyebabkan hepatitis toksik dan kerosakan hati dengan pendedahan yang mencukupi kepada satu atau lebih bahan kimia ini. Contoh bahan kimia yang terdapat di dalam kumpulan ini ialah pembersihan pelarut, karbon tetrachloride dan asetaminophen.

  • Tidak dapat diramalkan

  Toksin yang merosakkan hati dalam sekumpulan kecil individu yang terdedah kepada kimia. Kecederaan yang tidak dapat diramalkan yang dihasilkan oleh kebanyakan ubat adalah sangat kurang difahami tetapi data baru-baru ini mencadangkan bahawa tindak balas toksik kepada ubat mungkin bergantung pada jenis enzim seseorang yang diwarisi untuk memetabolisme ubat.

  Hati terdedah kepada kecederaan oleh bahan kimia kerana ia memainkan peranan penting dalam metabolisme kimia. Hati juga mempunyai tugas unik memproses hampir semua bahan kimia dan ubat yang memasuki aliran darah dan mengeluarkan bahan kimia yang sukar untuk buah pinggang dikeluarkan. Hati mengubah bahan kimia ini menjadi produk yang dapat disingkirkan daripada tubuh melalui hempedu atau air kencing. Walau bagaimanapun, semasa proses kimia ini di hati, kadang-kadang menghasilkan produk yang tinggi toksik dan ianya boleh boleh menyerang dan mencederakan hati.

  Pengambilan alkohol secara berkala kemungkinan akan meningkatkan peluang toksik ubat terutamanya dalam kes acetaminophen. Oleh itu, alkohol tidak boleh diambil apabila menggunakan ubat.

  Faktor risiko

  Terdapat banyak faktor risiko untuk hepatitis toksik, seperti:

  • Pengambilan ubat tahan sakit atau ubat tertentu seperti ubat tahan sakit membawa kepada risiko kerosakan hati dan meningkatkan risiko hepatitis toksik. Terutamanya apabila anda mengabil beberapa ubat atau mengambil lebih daripada dos yang disyorkan.
  • Mempunyai penyakit hati. Mempunyai gangguan hati yang serius seperti sirosis atau penyakit hati berlemak bukan alkohol membuatkan anda lebih mudah terdedah kepasa kesan toksin.
  • Mempunyai hepatitis. Jangkitan kronik dengan virus hepatitis (hepatitis B, hepatitis C, atau salah satu daripada yang lain sangat jarang, virus hepatitis mungkin berterusan di dalam tubuh) menjadikan hati anda lebih terdedah.
  • Seperti umur anda,, hati memecahkan bahan-bahan berbahaya lebih perlahan. Ini bermakna bahawa toksin dan produk sampingannya tinggal di dalam tubuh anda lebih lama.
  • Minum alkohol. Minum alkohol semasa mengambil ubat-ubatan atau makanan tambahan tertentu meningkatkan risiko ketoksikan.
  • Orang wanita. Ini kerana wanita seolah-olah memetabolisme toksin tertentu dengan lebih perlahan daripada lelaki, mereka lebih terdedah kepada kepekatan darah yang lebih tinggi daripada bahan-bahan berbahaya untuk masa yang lebih lama. Ini meningkatkan risiko hepatitis toksik.
  • Mempunyai mutasi genetik tertentu. Memulihkan mutasi genetik tertentu yang menjejaskan pengeluaran dan tindakan enzim hati yang memecahkan toksin boleh membuat anda lebih mudah terdedah kepada hepatitis toksik.
  • Bekerja dengan industri toksin. Bekerja dengan bahan kimia industri tertentu meletakkan anda kepada risiko hepatitis toksik.

  Diagnosis hepatitis toksik

  Dalam melakukan diagnosis hepatitis toksik, doktor akan tanyakan berkenaan sejarah perubatan anda termasuk maklumat terperinci ubat-ubatan, penggunaan herba atau pengambilan makanan tambahan (supplemen) dan alkohol dan lain-lain. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh yang boleh membantu dalam menentukan kehadiran atau ketiadaan penyakit hati kronik yang kerata.

  Ujian berikut boleh dilakukan untuk menilai kehadiran dan keparahan kerosakan hati:

  • Ujian Fungsi Hati – Ini termasuk satu siri ujian darah khas yang dapat membantu menentukan sama ada hati berfungsi dengan baik. Ujian ini juga boleh membantu menentukan tahap dan jenis kerosakan hati.
  • Ultrasound – Ultrasound menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk membuat imej organ dan sistem dalam tubuh. Ultrasound boleh dilakukan untuk menghasilkan gambar terperinci hati.
  • Computed Tomography (CT) – Doktor juga mungkin mencadangkan imbasan tomografi yang juga dikenali sebagai imbasan CT, untuk mendapatkan imej dua dimensi hati. CT adalah teknik X-Ray yang menghasilkan gambaran lebih terperinci mengenai organ dalaman berbanding ujian X-Ray konvensional. Teknologi ini menggunakan unit penderia X-Ray yang berputar di sekitar tubuh, dan komputer besar membuat imej rentetan keratan di dalam tubuh.
  • Biopsi Hati – Biopsi boleh dilakukan berikutan ujian darah dan X-Rays jika soalan masih wujud mengenai sifat dan keperitan masalah hati anda. Semasa biopsi, sampel kecil tisu dikeluarkan dari hati anda menggunakan jarum nipis. Tisu itu disediakan dan diwarnai di makmal untuk pemeriksaan di bawah mikroskop.

  Rawatan hepatitis toksik

  Pemindahan hari segera perlu dipertimbangkan bagi pesakit yang mengalami kerosakan hati yang mengancam nyawa disebabkan oleh ubat, herba atau supplemen.

  Pesakit sirosis tahap akhir akibat alkohol dipertimbangkan untuk pemindahan hati. Wlaaubagaimana pun, mereka dianggap sebagai calon untuk pemindahan jika mereka sepenuhnya larut dari alkohol dalam program rawatan bagi tempoh sekurang-kurangnya enam bulan.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan