backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Osteomielitis

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu osteomielitis?

Osteomyelitis adalah jangkitan pada tulang. Infeksi dapat mencapai tulang melalui aliran darah atau merebak dari tisu berdekatan. Infeksi juga boleh bermula di tulang itu sendiri jika kecederaan menyebabkan tulang terdedah kepada kuman.

Pada kanak-kanak, osteomielitis paling kerap akan menjejaskan tulang panjang kaki dan lengan atas. Orang dewasa lebih cenderung untuk mengembangkan osteomielitis di tulang yang membentuk tulang belakang (vertebra). Orang yang menghidap kencing manis mungkin akan mengalami osteomielitis di kaki mereka jika mereka mempunyai ulser kaki.

Dahulu ianya dianggap sebagai keadaan yang tidak dapat diubati, namun osteomielitis dapat dirawat dengan baik hari ini. Kebanyakan orang memerlukan pembedahan untuk mengeluarkan bahagian-bahagian tulang yang telah mati – diikuti dengan antibiotik kuat, selalunya dimasukkan secara intravena, biasanya selama sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu.

Apakah kebarangkalian osteomielitis?

Osteonielitis boleh terjadi pada pesakit di mana-mana usia. Ianya boleh dikawal dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi osteomielitis

Simptom osteomielitis yang biasa adalah:

 • Demam atau menggigil
 • Mudah terganggu atau kelesuan pada kanak-kanak kecil
 • Kesakitan di kawasan jangkitan
 • Bengkak, kehangatan dan kemerahan pada kawasan jangkitan

Kadang-kadang osteomielitis tidak menyebabkan tanda-tanda dan simptom atau gejala-gejala dan simptom yang sukar dibezakan daripada masalah lain.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah yang mengakibatkan osteomielitis?

Kebanyakan kes osteomielitis disebabkan oleh bakteria staphylococcus, jenis kuman yang biasa dijumpai pada kulit atau hidung walaupun pada individu yang sihat.

Kuman boleh memasuki tulang dalam pelbagai cara, termasuk:

 • Aliran darah. Kuman di bahagian lain badan anda – sebagai contoh, dalam paru-paru dari radang paru-paru atau di dalam pundi kencing dari jangkitan saluran kencing – boleh mengalir melalui aliran darah anda ke tempat yang lemah pada tulang. Pada kanak-kanak, osteomielitis paling kerap berlaku di kawasan yang lebih lembut, yang disebut plat pertumbuhan, pada kedua hujung tulang panjang lengan dan kaki
 • Tisu yang dijangkiti atau sendi prostetik yang dijangkiti. Luka tebukan teruk boleh membawa kuman di dalam tubuh anda. Sekiranya kecederaan tersebut dijangkiti, kuman boleh merebak ke tulang yang berhampiran
 • Luka terbuka. Kuman boleh masuk ke dalam badan jika anda telah mengalami patah tulang dengan begitu teruk sehingga sebahagiannya melekat pada kulit anda. Pencemaran langsung juga boleh berlaku semasa pembedahan penggantian sendi atau pembaikan fraktur
 • Faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko osteomielitis?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk osteomyelitis, seperti:

  Pembedahan kecederaan atau pembedahan ortopedik terkini

  Fraktur tulang yang teruk atau luka tusukan yang mendalam memberikan jangkitan laluan untuk memasuki tulang atau tisu berdekatan anda. Pembedahan untuk membaiki tulang patah atau menggantikan sendi yang haus juga secara tidak sengaja dapat membuka laluan bagi kuman untuk memasuki tulang.

  Perkakasan ortopedik yang diimplan adalah faktor risiko jangkitan. Gigitan haiwan yang dalam juga boleh memberikan laluan untuk jangkitan.

  Gangguan sirkulasi

  Apabila saluran darah rosak atau disekat, badan anda mempunyai masalah mengedarkan sel-sel yang memerangi jangkitan yang diperlukan untuk memastikan jangkitan kecil tidak semakin berkembang. Apa yang bermula sebagai potongan kecil dapat berkembang menjadi ulser dalam yang dapat mendedahkan tisu dan tulang yang mendalam terhadap infeksi.

  Penyakit yang merosakkan peredaran darah termasuk:

  • Kencing manis yang kurang dikawal
  • Penyakit arteri periferal, selalunya berkaitan dengan merokok
  • Penyakit sel sabit

  Masalah yang memerlukan garis intravena atau kateter

  Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan penggunaan tiub perubatan untuk menyambungkan dunia luar dengan organ dalaman anda. Walau bagaimanapun, tiub ini juga boleh berfungsi sebagai cara untuk kuman masuk ke dalam badan anda, meningkatkan risiko jangkitan secara umum, yang boleh menyebabkan osteomielitis.

  Contoh-contoh apabila jenis tiub ini boleh digunakan termasuk:

  • Tiub mesin dialisis
  • Kateter kencing
  • Tiub intravena jangka panjang, kadangkala dipanggil garisan sentral

  Keadaan yang menjejaskan sistem imun

  Sekiranya sistem imun anda terjejas oleh keadaan perubatan atau ubat, anda mempunyai risiko osteomielitis yang lebih besar. Faktor-faktor yang boleh menekan sistem imun anda termasuk:

  • Kemoterapi
  • Kencing manis yang kurang dikawal
  • Perlu mengambil kortikosteroid atau ubat-ubatan yang disebut perencat faktor tumor nekrosis (TNF)

  Dadah haram

  Orang yang menyuntik ubat terlarang lebih cenderung untuk menghidapi osteomyelitis kerana mereka biasanya menggunakan jarum tidak disteril dan tidak mensterilkan kulit mereka sebelum suntikan.

  Diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimanakah osteomielitis didiagnosis?

  Doktor anda mungkin merasakan kawasan sekitar tulang yang terjejas untuk sebarang tender, bengkak atau kehangatan. Sekiranya anda mempunyai ulser kaki, doktor anda mungkin menggunakan alat pemeriksaan tumpul untuk menentukan jarak tulang yang terkesan.

  Doktor anda boleh mengarahkan gabungan ujian dan prosedur untuk mendiagnosis osteomielitis dan menentukan kuman yang menyebabkan infeksi, seperti:

  Ujian darah

  Ujian darah boleh mendedahkan tahap peningkatan sel darah putih dan faktor lain yang mungkin menunjukkan bahawa tubuh anda sedang memerangi jangkitan. Sekiranya osteomielitis anda disebabkan oleh jangkitan dalam darah, ujian mungkin mendedahkan jenis kuman yang dibawa.

  Tiada ujian darah yang wujud serta mampu memberitahu doktor anda sama ada anda menghidapi atau tidak menghidapi osteomielitis. Walau bagaimanapun, ujian darah memberikan petunjuk yang digunakan oleh doktor anda untuk menentukan apa lagi ujian dan prosedur yang anda perlukan.

  Ujian pengimejan

  • Sinaran-X. X-ray boleh mendedahkan kerosakan pada tulang anda. Walau bagaimanapun, kerosakan mungkin tidak tampak sehingga osteomielitis telah ada selama beberapa minggu. Ujian pengimejan lebih terperinci mungkin perlu jika osteomielitis anda telah berkembang baru-baru ini
  • Pemeriksaan tomografi berkomputer (CT). Imbasan CT menggabungkan imej X-ray yang diambil dari pelbagai sudut yang berbeza, mewujudkan pandangan rentas keratan terperinci struktur dalaman seseorang
  • Pengimejan resonans magnetik (MRI). Menggunakan gelombang radio dan medan magnet yang kuat, imbasan MRI boleh menghasilkan imej tulang yang sangat terperinci dan tisu lembut yang mengelilinginya

  Biopsi tulang

  Biopsi tulang adalah standard tertinggi (emas) untuk mendiagnosis osteomielitis, kerana ia juga boleh mendedahkan jenis kuman tertentu yang menjangkiti tulang anda. Mengetahui jenis kuman membenarkan doktor memilih antibiotik yang berfungsi dengan baik untuk jenis jangkitan tersebut.

  Biopsi terbuka memerlukan anestesia dan pembedahan untuk mengakses tulang. Dalam sesetengah keadaan, pakar bedah memasukkan jarum panjang melalui kulit anda dan ke tulang anda untuk mengambil biopsi. Prosedur ini memerlukan anestetik tempatan untuk mengebaskan di kawasan di mana jarum dimasukkan. X-ray atau imbasan pengimejan lain boleh digunakan untuk panduan.

  Bagaimanakah osteomielitis dirawat?

  Rawatan yang paling biasa untuk osteomielitis adalah pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian tulang yang dijangkiti atau mati, diikuti dengan antibiotik. Hospitalisasi biasanya diperlukan.

  Bergantung kepada keparahan jangkitan, pembedahan osteomielitis mungkin termasuk satu atau lebih daripada prosedur berikut:

  • Salirkan kawasan yang dijangkiti. Membuka kawasan di sekeliling tulang yang dijangkiti membolehkan pakar bedah anda menyalirkan keluar apa-apa nanah atau bendalir yang terkumpul sebagai tindak balas terhadap jangkitan
  • Buang tulang dan tisu yang berpenyakit. Dalam prosedur yang disebut debridement, pakar bedah menghilangkan sebanyak mungkin tulang yang berpenyakit, dan mengambil bahagian tulang yang sihat untuk memastikan semua kawasan yang dijangkiti telah dikeluarkan. Tisu sekeliling yang menunjukkan tanda-tanda jangkitan juga boleh dikeluarkan
  • Pemulihan aliran darah ke tulang. Pakar bedah anda boleh mengisi ruang kosong yang ditinggalkan oleh prosedur debriment dengan tulang atau tisu lain, seperti kulit atau otot, dari bahagian lain badan anda. Kadang-kadang pengisi sementara diletakkan di dalam poket sehingga anda cukup sihat untuk menjalani graf tulang atau graf tisu. Graf ini membantu badan anda memperbaiki saluran darah yang rosak dan membentuk tulang baru
  • Buang sebarang objek asing. Dalam sesetengah kes, objek asing, seperti plat pembedahan atau skru yang diletakkan semasa pembedahan terdahulu, mungkin perlu dikeluarkan
  • Amputasi anggota badan. Sebagai usaha terakhir, pakar bedah boleh memotong anggota yang terjejas untuk menghentikan jangkitan dari terus menyebar

  Biopsi tulang akan mendedahkan jenis kuman yang menyebabkan jangkitan anda, jadi doktor anda boleh memilih antibiotik yang berfungsi dengan baik untuk jangkitan jenis itu. Antibiotik biasanya diberikan melalui vena di lengan anda sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu. Bahagian tambahan antibiotik oral mungkin diperlukan untuk jangkitan yang lebih serius.

  Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas osteomielitis?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi osteomielitis:

  Jika anda diberitahu bahawa anda mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi, berbincanglah dengan doktor tentang cara-cara untuk mencegah jangkitan berlaku. Mengurangkan risiko jangkitan anda juga akan mengurangkan risiko anda mengalami osteomielitis.

  Secara umumnya, ambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan luka dan potongan, yang memberikan akses mudah pada tubuh anda. Sekiranya anda mendapat apa-apa luka dan potongan, bersihkan kawasan dengan serta-merta dan guna pembalut yang bersih. Semak luka kerap untuk tanda-tanda jangkitan.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan