backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Carpal Tunnel (Pembedahan)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Pembedahan Carpal Tunnel?

Sindrom Carpal tunnel adalah keadaan apabila saraf yang melalui bahagian depan pergelangan tangan (median saraf) dimampatkan. Kerana saraf median berjalan melalui terowong sempit sehingga mudah dimampatkan ketika komponen sekitarnya menjadi lebih tebal.

Tujuan pembedahan carpal tunnel adalah untuk melegakan mampatan pada saraf dengan memotong ligamen yang menekan pada mereka. Anda akan mengurangkan kesakitan dan kebas tangan, dan juga membantu anda mengelakkan risiko serangan atrofi otot dan kerosakan saraf kekal.

Mengapa pembedahan Carpal tunnel dijalankan?

Pembedahan diarahkan apabila:

 • Gejala tidak bertambah baik selepas beberapa minggu hingga beberapa bulan mengambil ubat. Walaubagaimanapun, anda harus ingat bahawa anda hanya mengambil ubat-ubatan jika anda mempunyai simptom yang berpanjangan tetapi tiada tanda-tanda kerosakan saraf. Jika ada kerosakan saraf, pembedahan diperlukan segera.
 • Gejala-gejala yang teruk menghadkan aktiviti normal harian, seperti:
 • Kehilangan sensasi atau keupayaan untuk menyelaraskan antara jari-jari atau tangan.
 • Mengurangkan kekuatan otot ibu jari.
 • Anda tidak boleh tidur kerana sakit tangan.
 • Apabila anda mempunyai tanda kerosakan saraf median (ditunjukkan oleh keputusan ujian neurologi atau pemeriksaan menunjukkan disfungsi tangan, ibu jari atau jari lain) atau berisiko merosakkan saraf.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Pembedahan Carpal Tunnel?

Kajian neurologi (ujian yang digunakan untuk memeriksa halaju konduksi saraf dan graf elektromekanik) akan sering dilakukan sebelum pembedahan. Pembedahan lebih cenderung untuk berjaya jika keputusan ujian neurologi menunjukkan bahawa anda mengalami sindrom carpal tunnel.

Anda harus ingat bahawa walaupun pembedahan digunakan untuk merawat penyakit ini, ia menyebabkan kecederaan lain pada pergelangan tangan. Oleh itu, doktor anda akan menimbangkan faedah dan risiko bila menjalani pembedahan untuk membuat keputusan.

Di samping itu, kini terdapat dua kaedah pembedahan carpal tunnel termasuk pembedahan laparoskopi atau pembedahan terbuka. Keputusan pembedahan harus bergantung pada kelayakan dan pengalaman doktor. Pembedahan laparoskopi untuk carpal tunnel menggunakan peralatan yang sangat moden hanya boleh dilakukan oleh doktor yang telah melakukan pembedahan ini berkali-kali.

Selepas pembedahan, adalah penting untuk mengelakkan sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan sindrom carpal tunnel berulang. Jika tidak, anda boleh mengubah cara aktiviti ini.

Komplikasi pembedahan untuk membebaskan carpal tunnel termasuk:

 • Jangkitan – anda mungkin perlu mengambil antibiotik untuk merawat masalah ini.
 • Kerosakan kepada saraf, saluran darah atau tendon di pergelangan tangan. Keadaan ini mungkin memerlukan pembedahan lanjut untuk membaiki kerosakan.
 • Apabila membuat gerak isyarat tekan atau cengkaman, anda boleh merasakan tangannya lemah, atau sendi yang mengeras – mengerikan secara umum sementara dan akan bertambah baik selepas pergelangan tangan sembuh.
 • Kesakitan di lokasi parut dan kebas yang berkekalan- kadang – kadang boleh mengambil masa beberapa bulan untuk membiarkan ketidakselesaan hilang sepenuhnya.
 • Berulang – gejala carpal tunnel syndrome boleh kembali.
 • Sekiranya anda menjalani pembedahan laparoskopi, pakar bedah mungkin perlu menukar pembedahan terbuka jika terdapat komplikasi.

  Adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Ketahui apa yang berlaku

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana saya bersedia untuk pembedahan Carpal tunnel?

  Pembedahan untuk penyelesaian mampatan carpal tunnel dijalankan dalam aturan biasa dan anda boleh pulang ke rumah pada hari itu. Ia sering dilakukan di bawah anestesia. Anestesia akan membuat anda kehilangan sepenuhnya rasa sakit di dalam pergelangan tangan dan tapak tangan; dan anda akan terjaga semasa prosedur.

  Anda perlu menyediakan soalan untuk bertanya mengenai risiko, faedah dan alternatif untuk prosedur tersebut. Ini akan membantu anda mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk menentukan samada anda mahu menjalankan prosedur ini atau tidak. Jika anda bersetuju, anda mesti menandatangani perjanjian bertulis.

  Apa yang berlaku semasa pembedahan Carpal tunnel?

  Pembedahan sering dilakukan di bawah anestesia dan mengambil masa kira-kira 20 minit.

  Pakar bedah akan membuat insisi kecil di tangan anda. Doktor akan memotong lapisan ligamen yang terletak di pusat saraf (dipanggil mukus lipatan tendon). Ligamen ini terletak di siling carpal tunnel. Punca saraf dicubit antara lisu biasanya dengan penebalan. Apabila memotongnya, tekanan pada saraf akan dibebaskan.

  Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Pemulihan

  Apa yang berlaku selepas pembedahan Carpal tunnel?

  Anda sudah boleh pulang ke rumah pada hari tersebut. Halakan tangan anda tinggi dan letakkan ais selama dua hari. Adalah penting untuk melembutkan jari, siku dan bahu untuk mengelakkan kekakuan.

  Pergelangan tangan anda biasanya akan sembuh sepenuhnya selepas 8 minggu dan mungkin mengambil masa berbulan untuk pergelangan tangan anda boleh bebas bergerak seperti biasa.

  Mungkin anda akan merasa sakit di pergelangan tangan selepas pembedahan, di mana anda boleh menggunakan ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ubat preskripsi yang mengandungi ibuprofen. Tetapi yang terbaik adalah anda harus bertanya kepada doktor tentang apa ubat kesakitan yang sesuai untuk anda.

  Anda perlu menghubungi ahli fisioterapi, mereka akan mengajar anda beberapa latihan lembut untuk membantu pergelangan tangan anda pulih dengan lebih cepat dan lebih baik.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan