backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Bunion (Pembedahan)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Ketahui asas-asasnya

Apa itu Pembedahan Bunion?

Pembedahan bunion dilakukan apabila bunion menyebabkan tekanan dan kesakitan. Pembedahan ini boleh meluruskan ibu jari dan membuatkan bahagian kaki anda perkadaran kepada kasut normal.

Bunion merupakan ketulan tulang di bahagian atas kaki, di pangkal ibu jari kaki anda.

Penyebab yang paling biasa bagi bunion adalah kasut tidak cukup luas untuk jari kaki anda; Oleh itu, ibu jari kaki tidak terletak di tempat yang betul. Kadang-kadang penyakit ini datang dengan artritis di pangkal jari ibu jari kaki anda.

Apakah kebarangkalian Pembedahan Bunion?

Kebanyakan bunion dirawat tanpa pembedahan. Walaubagaimanapun, jika rawatan bukan pembedahan berkesan, doktor akan melakukan pembedahan untuk melegakan kesakitan, membaiki deformasi kaki yang berkaitan dan membantu anda terus beroperasi secara normal. Pembedahan biasanya dilakukan apabila:

 • Rawatan bukan pembedahan tidak mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh bunion.
 • Anda mengalami kesukaran berjalan atau melakukan aktiviti harian.

Fahami risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko Pembedahan Bunion?

Apabila anda belajar mengenai pembedahan bunion, berhati-hatilah bahawa sekarang terdapat pembedahan dipanggil “mudah’ atau “minimum’ yang biasanya pembedahan “perbaiki”, dan iklan pembedahan ini memberitahu bahawa mereka boleh membetulkan kaki anda dengan sempurna seperti sebelum. Namun, iklan itu salah. Kerana tujuan pembedahan adalah untuk melegakan kesakitan dan memperbaiki ubah bentuk seberapa banyak yang mungkin, tetapi ia tidak boleh membetulkan kaki dengan sempurna. Pembedahan ini bukan pembedahan kosmetik.

Anda harus ingat bahawa selepas pembedahan, anda masih tidak boleh memakai kasut bersaiz kecil, atau kasut dengan spearheads. Malah, anda perlu mengehadkan memakai beberapa jenis kasut untuk sepanjang hayat. Ketahui jenis kasut yang sesuai dengan anda.

Ingatlah bahawa penyebab utama bunion adalah memakai kasut yang terlalu ketat. Jika anda terus memakai kasut jenis itu, bunion akan berulang.

Komplikasi lazim daripada pembedahan ini termasuklah:

 • Rasa sakit;
 • Pendarahan;
 • Jangkitan kawasan pembedahan (luka);
 • Parut buruk;
 • Darah beku;
 • Dysuria.

Komplikasi khusus daripada pembedahan bunion termasuklah:

 • Kerosakan saraf;
 • Masalah penyembuhan tulang;
 • Kehilangan upaya untuk menggerakkan ibu jari anda;
 • Kesakitan yang luar biasa, kekakuan dan kehilangan pergerakan kaki anda (sindrom kesakitan serantau yang kompleks);
 • Kesakitan tunggal;
 • Kecacatan berulang.

Adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui apa yang berlaku

Bagaimanakah saya bersedia untuk Pembedahan Bunion?

Sebelum pembedahan, beritahu pakar ortopedik tentang ubat-ubatan yang anda sedang ambil. Mereka akan memberitahu anda ubat-ubatan yang anda harus dan tidak harus dan berhenti mengambilnya sebelum pembedahan.

Ujian makmal, termasuk ujian darah, ECG, X-ray dada, ujian air kencing, dan kaki istimewa X-ray, mungkin disarankan oleh ortopedik untuk membantu mereka membuat rancangan untuk pembedahan.

Apa yang berlaku semasa Pembedahan Bunion?

Terdapat pelbagai anestesia. Pembedahan biasanya mengambil masa 30 minit hingga satu jam.

Ada kaedah pembedahan lain. Pemilihan berdasarkan keparahan penyakit dan kecacatan kaki.

Pakar bedah akan menggunakan pin, wayar atau skru untuk memegang tulang dengan tegas di tempat sementara mereka sembuh. Bergantung pada jenis pembedahan yang anda ada, doktor akan menentukan untuk tinggalkannya di kaki anda, atau melakukan pembedahan lain untuk mengeluarkannya.

Beberapa pembedahan yang lazim termasuk:

 • Osteotomi: jenis pembedahan ini biasanya digunakan. Semasa pembedahan, doktor akan membuang tulang-tulang yang meresap di kaki dan menggerakkan tulang di ibu jari kaki untuk kembali sejajar.
 • Arthrodesis: semasa pembedahan, doktor akan melekatkan tulang jari dan tulang kaki di ibu jari bersama. Pembedahan jenis ini digunakan untuk pesakit yang mengalami masalah kecacatan jari yang teruk atau sendi degeneratif yang terlalu parah.
 • Arthroplasty excision: semasa pembedahan, doktor akan mengeluarkan jari-jari yang rosak, kemudian membuat sendi palsu oleh tisu parut.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Pembedahan Bunion?

Anda sudah boleh pulang ke rumah pada hari pembedahan atau keesokan harinya.

Anda patut meluangkan kebanyakkan masa pada minggu pertama mengangkat kaki anda untuk mengurangkan bengkak.

Bersenam dengan kerap akan membantu anda kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda memulakan latihan, tanya nasihat kakitangan perubatan atau doktor anda.

Ia mungkin mengambil masa enam minggu atau lebih untuk mengurangkan bengkak cukup untuk anda memakai kasut lembut normal.

Biasanya, anda tidak boleh memakai kasut normal dalam masa 6 bulan selepas pembedahan. Doktor mungkin membalut kaki anda atau memberikan kasut khas sebagai pendakap untuk membantu anda pergi dengan tumit dan melindungi kawasan pembedahan.

Hello Health Group tidak memyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan