backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

De Quervain (Pembedahan)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu De Quervain (Pembedahan)?

Penyakit De Quervain menyebabkan kesakitan apabila anda menggerakkan pergelangan tangan dan ibu jari anda, dan biasanya bengkak lembut di pangkal ibu jari anda.

Kedua-dua tendon yang menggerakkan ibu jari anda biasanya meluncur secara bebas melalui terowong yang ketat (sarung) di pangkal ibu jari anda. Sekiranya bumbung fibrus oleh terowong yang menebal, terowong menjadi terlalu ketat, biasanya menyebabkan kesakitan apabila anda menggerakkan pergelangan tangan dan ibu jari anda. Kadang-kadang pergelangan tangan dan ibu jari anda mungkin merasa kaku dan ibu jari anda boleh mengunci sedikit apabila anda menggerakkannya.

Mengapa De Quervain (Pembedahan) dilakukan?

Pelepasan tendon De Quervain adalah pembedahan untuk mengurangkan tekanan pada tendon yang berjalan di sepanjang sisi pergelangan tangan dekat ibu jari. Pembedahan membuka tisu di bahagian bengkak tendon. Ini membolehkan tendon bergerak bebas tanpa kesakitan.

Sekiranya gejala anda ringan, rehatkan pergelangan tangan dan ibu jari anda, memakai splin pada waktu malam, fisioterapi dan ubat anti-keradangan boleh meringankan rasa sakit.

Suntikan steroid ke pangkal ibu jari anda boleh merawat masalah sehingga 8 hingga 10 orang.

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembedahan De Quervain?

Seperti mana-mana prosedur, terdapat beberapa risiko. Anda harus bertanya pakar bedah anda untuk menerangkan bagaimana risiko ini berlaku kepada anda.

Komplikasi yang mungkin berlaku dalam mana-mana prosedur termasuk reaksi yang tidak dijangka kepada anestetik, pendarahan berlebihan atau membentuk bekuan darah (trombosis vena mendalam, DVT).

Untuk pembedahan penyakit de Quervain, terdapat komplikasi tertentu iaitu:

  • Kebas di belakang ibu jari anda;
  • Kelembutan parut;
  • Tendon rahang bergerak keluar dari tempat;
  • Kesakitan yang teruk, kekakuan dan kehilangan penggunaan tangan anda (sindrom kesakitan serantau yang kompleks).

Ia adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Proses

Bagaimana Persedian untuk pembedahan De Quervain (Pembedahan)?

Operasi dilakukan di bawah anestetik umum. Anda mesti berbincang dengan doktor anda mengenai ubat terkini, alergi anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda dan sebelum menjalani operasi, anda akan bertemu dengan pakar bius anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Apa yang terjadi semasa De Quervain (Pembedahan) dilakukan?

Operasi biasanya boleh dilakukan di bawah anestetik tempatan dan biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit.

Pakar bedah anda akan membuat potongan kecil di pangkal ibu jari. Mereka akan memotong bumbung terowong yang menyebabkan penyakit de Quervain. Ini membolehkan tendon meluncur secara bebas melalui terowong.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas pembedahan De Quervain (Pembedahan)?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama.

Simpan tangan anda diangkat dan balut selama dua hari. Ia adalah penting untuk melatih jari, siku dan bahu perlahan-lahan untuk mencegah kekejangan.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanyakan kepada pasukan penjagaan kesihatan atau GP anda untuk mendapatkan nasihat.

Seramai 8 dalam 10 orang, gejala membaik pulih dengan cepat, tetapi pergelangan tangan dan ibu jari anda mungkin sakit selama beberapa minggu.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan