backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom sendi temporomandibular (tmj)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Sindrom sendi temporomandibular – adalah sakit pada tulang temporal. Sendi temporomandibular – dua sendi dalam rahang berhampiran telinga. Sendi bersama dengan otot, ligamen membuka dan menutup rahang untuk bercakap, makan dan menelan.

Sindrom sendi temporomandibular – adalah penyakit umum yang disertai dengan sakit di sekitar sendi rahang dan otot yang mengawal mengunyah. Kesakitan ini disebabkan oleh masalah dengan sistem seperti otot, ligamen, cakera dan kerosakan tulang.

Apakah kebarangkalian Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Kedua-dua lelaki dan wanita boleh menderita sindrom sendi temporomandibular – fungsi. Walaubagaimanapun, kebanyakan orang yang mengalami sindrom ini adalah wanita akil baligh dan menopaus.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Gejala-gejala yang paling biasa yang mungkin anda alami ialah rasa sakit yang membosankan di pelipis dan sepanjang rahang bawah. Juga boleh berlaku apabila sakit otot apabila mengunyah, berdetar-detar apabila anda membuka mulut dan rahang anda tidak dapat dibuka sepenuhnya. Gejala-gejala lain termasuk sakit kepala, sakit telinga, sakit mulut dan muka, berdering di telinga.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan di rahang, atau rahang tidak boleh diutup atau dibuka sepenuhnya, anda perlu berjumpa doktor untuk diperiksa dan dirawat dengan segera. Kerana gejala sindrom sendi temporomandibular – fungsinya mudah dikelirukan dengan gejala-gejala penyakit lain, anda perlu berjumpa doktor apabila mengesan tanda awal penyakit

Punca

Apakah Punca Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Penyebab sindrom sendi temporomandibular – fungsi termasuk rahang atau melagakan gigi anda, terutamanya jika anda tertekan; gigi yang rosak dan gigi yang tidak sepadan. Sindrom sendi temporomandibular – juga boleh disebabkan jika anda mempunyai artritis dan trauma rahang, kepala atau leher.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Tiada faktor yang jelas yang menyebabkan risiko untuk sindrom ini. Walaubagaimanapun, orang yang mengalami sindrom sendi temporomandibular – fungsi biasanya wanita dan berumur antara 20 hingga 40 tahun.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Sindrom sendi temporomandibular (tmj) didiagnosis?

Bagi sesetengah orang, gejala sendi rahang boleh hilang. Lain-lain boleh dirawat dengan berkesan oleh ubat-ubat dan terapi lain. Ubat-ubatan yang berbeza, kedua-dua dengan preskripsi dan tanpa preskripsi, boleh membantu anda melegakan kesakitan. Ubat anti-keradangan dan pek haba atau ais boleh mengurangkan kesakitan. Diet lembut dan kurang mengunyah membantu mengurangkan ketahanan keletihan dan otot rahang anda.

Penyokong gigi atau plat gigitan untuk mengelakkan pengisaran gigi boleh mengatasi masalah gigi dan rahang. Doktor gigi anda mungkin menggunakan sekeping plastik yang diikat ke mulutnya untuk mengelakkan fungsi menggigit, terutamanya pada waktu malam. Sesetengah orang perlu melakukan ujian gigi atau pergigian menyelaraskan fungsi atau tidak. Latihan juga boleh membantu rahang anda bersantai. Sekiranya tekanan adalah penyebab sebahagian daripada rahang menggigit dan gigi yang mengetap, anda mungkin memerlukan kaunseling atau terapi khas.

Kadang-kadang kaedah kawalan kesakitan seperti akupunktur atau stimulasi saraf elektrik melalui kulit dapat membantu anda.

Sangat jarang memerlukan pembedahan rahang, kecuali kesakitan anda terlalu teruk dan rawatan lain telah gagal.

Bagaimana pesakit Sindrom sendi temporomandibular (tmj) dirawat?

Doktor anda akan mendiagnosis berdasarkan gejala dan memeriksa wajah dan rahang anda, termasuk pemeriksaan rahang, pergerakan rahang dan mungkin radiografi. Ujian lain seperti mod penangkapan termasuk pengimejan resonans magnetik (MRI) dan arthroscopy juga boleh dilakukan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Sindrom sendi temporomandibular (tmj)?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang mungkin membantu anda mengatasi penyakit sindrom sendi temporomandibular (TMJ):

  • Mengekalkan diet yang lembut jika perlu.
  • Gunakan pad pemanasan atau pek ais jika terganggu.
  • Urut kawasan di bawah rahang.
  • Ambil ubat anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
  • Gunakan sekeping plastik yang diikat ke mulut ditunjukkan.
  • Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan akibat ubat; rawatan tidak membantu mengurangkan gejala dalam tempoh masa yang munasabah

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan