backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Osgood-Schlatter

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Osgood-Schlatter?

Penyakit Osgood-Schlatter, juga dikenali sebagai penyakit tibia tuberositi hadapan, adalah keadaan sakit dalam penampilan sendi lutut semasa mandiri. Sakit ini terutamanya dalam tulang-tulang  menonjol di bawah lutut (dimana tendon kuadriseps berpaut).

Simptom-simptom ini selalunya mula muncul selepas sukan atau selepas trauma berkait dengan sukan. Penyakit ini tidak menyebabkan kerosakkan kekal. Jadi kebanyakkan lelaki, perempuan boleh pulih sepenuhnya.

Orkitis adalah sakit dan boleh menjejaskan kesuburan. Bagaimanapun, mujurlah, jika dirawat dengan baik, kebanyakkan kes boleh pulih sepenuhnya tanpa meninggalkan sebarang komplikasi dan jarang menyebabkan pesakit mandul.

Apakah kebarangkalian Osgood-Schlatter?

Penyakit Osgood-Schlatter adalah sebab yang biasa untuk sakit lutut bagi atlet dan ahli sukan. Penyakit ini selalunya dihadapi lelaki, berusia 11 hingga 18, fasa pembesaran tulang yang kuat. Perempuan juga, dari usia 8 hingga 17 tahun, boleh terdedah.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Osgood-Schlatter?

Simptom-simptom yang tipikal untuk Osgood-Schlatter adalah sakit dan bengkak di bahagian bawahan kaki bawah lutut. Simptom-simptom boleh ada di 1 kaki atau 2 kaki. Sakit mungkin menjadi lebih teruk jika ada advokasi lutut yang kuat atau tekanan tuborisiti bawah lutut.

Bagi kes ringan, simptom-simptom mula merosot dalam 6 minggu. Biasanya, sakit akan hilang apabila bayi berhenti membesar dan serpihan tulang disambung semula.

Mungkin terdapat tanda atau simptom yang tidak tersenarai di atas. Jika anda ada sebarang kebimbangan mengenai suatu simptom, sila rujuk doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jumpa doktor anda jika anak anda tidak boleh melakukan kerja rutin kerana sakit di lutut. Tambahan lagi, anda perlu membawa anak anda berjumpa doktor segera jika lutut bengkak kemerahan dan sekaligus demam atau tidak boleh gerakkan lutut, ini mungkin tanda penyakit menjadi lebih teruk.

Punca

Apakah punca Osgood-Schlatter?

Apa yang menyebabkan penyakit Osgood-Schlatter adalah disebabkan atlet muda yang terlalu kuat membuat sistem muskuloskeletal menderita kerana daya berlebihan sementara mereka belum terbentuk sepenuhnya. Ini boleh membawa kepada kecederaan lutut.

Beberapa kajian juga menyarankan apabila aktif bersukan, sistem muskuloskeletal yang tidak terbentuk sepenuhnya membuat tendon patela ditarik dari lekatan tibia tuberositi yang membawa kepada bengkak dan sakit ke sakit, bengkak dan radangan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Osgood-Schlatter?

Terdapat faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit Osgood-Schlatter, termasuklah:

 • Umur: penyakit ini selalunya berlaku dalam akil baligh. Umur spesifik, ada perbezaan antara lelaki dan perempuan. Wanita mencapai akil baligh lebih awal dari lelaki. Jadi, penyakit ini selalunya lebih banyak pada perempuan antara 11 dan 12 tahun dan bagi lelaki antara 13 dan 14 tahun.
 • Jantina: penyakit ini selalunya pada lelaki, tapi bagi bayi atau mereka yang bersukan terjadi kepada kedua-dua jantina dengan sama rata.
 • Sukan: penyakit ini berlaku kepada pergerakan sukan seperti berlari, melompat dan menukar postur atau arah secara tiba-tiba.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Osgood-Schlatter didiagnosis?

Selalunya, doktor membuat pemeriksaan klinikal di kawasan terjejas boleh mendiagnosis kanak-kanak dengan penyakit Osgood-Schlatter atau tidak. Sebagai tambahan, doktor anda boleh meminta sinar-X untuk membuang syarat-syarat lain.

Bagaimana pesakit Osgood-Schlatter dirawat?

Penyakit Osgood-Schlatter akan hilang apabila mereka membesar. Beberapa cara akan mengurangkan simptom-simptom dalam kanak-kanak termasuklah;

 • Rehat: kebanyakkan kanak-kanak akan melegakan sakit selepas tempoh rehat pendek. Anak muda tidak perlu mengambil bahagian dalam aktiviti sukan yang boleh menyebabkan trauma dalam beberapa minggu.
 • Letakkan ais di kawasan kudis 2 hingga 4 kali sehari, dan selepas senaman untuk mengurangkan sakit.
 • Lekatkan pita yang dilaminasi dengan getah.
 • Doktor anda boleh menyarankan terapi fizikal anak belajar untuk meregangkan otot dan meningkatkan kekuatan otot, mengurangkan tempoh sakit, dan meningkatkan dayatahan, fleksibiliti lutut. Senaman ini boleh menghalang pengulangan.
 • Doktor anda juga boleh menetapkan ubat tahan sakit dan antiradang. Untuk kes-kes teruk boleh memerlukan pembedahan, tetapi sangat jarang.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Osgood-Schlatter?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi penyakit Osgood-Schlatter:

 • Menggalakkan bayi anda untuk mengurangkan berat jika disaran doktor.
 • Memerlukan sekatan operasi yang agak terlalu teruk dan melancarkan badan teknikal selama 15 hingga 30 minit sebelum dan selepas operasi.
 • Mereka perlu direhatkan dan membaiki kawasan terjangkit dengan atas permintaan doktor.
 • Beri ubat kepada bayi anda seperti ditetapkan dan melakukan senaman seperti diarahkan oleh fisioterapi.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan