backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kecederaan Rotator Cuff

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu kecederaan rotator cuff?

Rotator cuff adalah sekumpulan otot dan tendon yang mengelilingi sendi bahu, berfungsi menjaga kepala lengan atas tulang anda dengan kuat di dalam soket bahu. Kecederaan rotator cuff boleh menyebabkan sakit di bahagian bahu, yang bertambah buruk apabila anda cuba tidur di sebelah yang sakit.

Kecederaan rotator cuff sering berlaku pada orang yang berulang kali melakukan pergerakan melepasi kepala dalam pekerjaan atau sukan mereka. Contohnya termasuklah pelukis, tukang kayu, dan orang yang bermain besbol atau tenis. Risiko kecederaan rotator cuff juga meningkat dengan usia.

Apakah kebarangkalian kecederaan rotator cuff?

Sila berbincang dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom kecederaan rotator cuff?

Simptom-simptom biasa kecederaan rotator cuff adalah:

 • Sakit pada bahagian bahu
 • Tidur yang terganggu, terutamanya jika anda berbaring di bahu yang terjejas
 • Sukar untuk menyikat rambut anda atau menjangkau bahagian belakang anda
 • Diikuti dengan lemah lengan

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Tidak semua sakit bahu berpunca dari bahu. Kadangkala angina, atau sakit dari penyakit arteri koronari dari jantung, boleh dirujuk ke bahu. Sakit dari pundi hempedu atau diafragma juga boleh kebiasaannya dirasakan di kawasan bahu. Kesakitan dari kecederaan rotator cuff bertambah teruk dengan pergerakan bahu.

Jika sakit bahu yang tidak dapat dijelaskan tidak terjejas oleh pergerakan, adalah munasabah untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Sekiranya terdapat kebimbangan bahawa sakit datangnya dari jantung, dapatkan perkhidmatan perubatan kecemasan segera.

Ketahui puncanya

Apakah yang mengakibatkan kecederaan rotator cuff?

Otot dan tendon di dalam rotator cuff mungkin rosak dengan pelbagai cara. Kerosakan boleh berlaku dari kecederaan genting (contohnya dari jatuh atau kemalangan), dari penggunaan terlalu banyak dengan kronik (seperti membaling bola atau mengangkat berat), atau dari kemerosotan otot dan tendon secara beransur-ansur yang boleh berlaku disebabkan penuaan.

Koyak rotator cuff

 • Kecederaan ini boleh berlaku dari peningkatan daya lengan yang kuat secara tiba-tiba terhadap rintangan atau dalam usaha untuk mengurangkan impak jatuh (contohnya, angkat berat atau jatuh menghimpap bahu)
 • Koyak rotator cuff memerlukan daya yang besar jika orang berusia lebih muda dari 30 tahun
 • Koyak yang kronik

  • Koyak rotator cuff yang kronik biasanya ditemui dalam kalangan individu dalam pekerjaan atau sukan yang memerlukan aktiviti penggunaan aktiviti tangan yang melepasi kepala yang berlebihan (contoh: pelukis, pitcher besbol, pemain tenis)
  • Kecederaan kronik mungkin disebabkan oleh kecederaan genting sebelumnya yang menyebabkan masalah struktur di dalam bahu dan menjejaskan anatomi atau fungsi rotator cuff (contohnya, tulang yang mengganggu otot atau tendon, menyebabkan keradangan)
  • Trauma berulang kepada otot dengan pergerakan bahu setiap hari
  • Kecederaan koyak yang kronik boleh menyebabkan perubahan degeneratif pada tendon, yang membawa kepada kesakitan yang semakin teruk, julat pergerakan menurun, dan fungsi berkurang

  Tendinitis

  • Kemerosotan otot dan tendon kerana penuaan
  • Ini biasanya berlaku pada tendon yang bersambung dengan tulang. Kawasan ini mempunyai bekalan darah yang kurang baik dan kecederaan ringan mungkin mengambil masa yang lama untuk sembuh dan berpotensi menyebabkan kecederaan koyak
  • Calcific tendinitis ialah keadaan yang dicirikan oleh deposit kalsium yang bertambah di dalam tendon itu sendiri dan mengalami keradangan yang kronik

  Glenohumeral subluxation

  • Jika sendi bahu tidak stabil dan longgar, rotator cuff mempunyai beban yang lebih  untuk memastikan sendi tidak terkehel sebahagian (subluxate) dengan pergerakan
  • Tekanan berulang dari otot-otot ini boleh mengakibatkan kelemahan otot rotator cuff, ketidakselesaan, dan kecederaan kronik

  Ketahui faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko rotator cuff injury?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk kecederaan rotator cuff, seperti:

  • Apabila anda semakin tua, risiko kecederaan rotator cuff meningkat. Kecederaan rotator cuff biasa terjadi kepada orang yang berusia lebih dari 40 tahun
  • Sukan tertentu. Atlet yang kerap menggunakan gerakan lengan berulang, seperti pitcher besbol, pemanah dan pemain tenis, mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami kecederaan rotator cuff
  • Kerja pembinaan. Pekerjaan seperti pertukangan atau mengecat rumah memerlukan gerakan lengan berulang, selalunya melepasi kepala, yang boleh merosakkan rotator cuff dari masa ke masa
  • Sejarah keluarga. Mungkin terdapat komponen genetik yang terlibat dengan kecederaan lengan rotator cuff kerana kecederaan ini kelihatan lebih kerap terjadi pada keluarga tertentu

  Memahami diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimanakah kecederaan rotator cuff didiagnosis?

  Sejarah

  Penyedia penjagaan mungkin ingin mengambil sejarah menyeluruh mengenai kecederaan genting serta simptom sebelumnya yang mungkin mencetuskan masalah jangka panjang.

  Ujian fizikal

  Pemeriksaan fizikal sering melibatkan pemerhatian untuk mencari kecacatan, otot yang mengecut, dan perubahan dalam penampilan bahu yang berbeza berbanding dengan yang normal.

  Palpasi bermakna menyentuh, termasuk merasa tulang yang membentuk sendi bahu, serta sendi bahu. Tulang-tulang ini termasuk tulang selangka (tulang selangka), scapula (bilah bahu), dan humerus (tulang lengan atas). Otot-otot bahu boleh terasa, untuk mencari bahagian yang atau sakit.

  Penilaian mungkin termasuk penilaian julat gerakan kedua-dua bahu. Ini boleh dilakukan secara pasif (sebagai contoh seorang individu duduk atau bersandar pada belakang seseorang dan pemeriksa perlahan-lahan menggerakkan lengan ke semua arah) dan secara aktif (pesakit menggerakkan lengan sejauh mungkin dalam semua arah). Bahagian pemeriksaan ini mungkin ditangguhkan atau tidak dilakukan jika tulang disyaki patah. Kekuatan otot bahu juga boleh dinilai dengan cara ini, bergantung kepada sama ada pesakit boleh menggerakkan bahu terhadap rintangan atau mungkin hanya mengangkat lengan terhadap graviti.

  Rasa dan aliran darah di lengan dan tangan dapat dinilai, merasakan denyutan dan menentukan jika terdapat sentuhan ringan, rasa sakit, dan getaran di hujungnya.

  Leher juga diperiksa, bergantung kepada umur orang, sebab kecederaan, dan simptom untuk memastikan bahawa sakit di bahu tidak dirujuk sakit dari tulang belakang.

  Penyedia penjagaan kesihatan mungkin bertanya tentang sakit dada atau pernafasan untuk memastikan bahawa sakit bahu tidak dirujuk dari hati.

  Pelbagai ujian boleh dilakukan untuk menentukan otot yang cedera atau koyak. Menggunakan regangan otot untuk mencari otot yang lemah atau menyakitkan. Contohnya termasuk ujian Jobe untuk tendon supraspinatus, ujian Patte untuk infraspinatus dan teres otot-otot kecil, dan ujian Gerber untuk otot subscapularis.

  Sinar-X

  Sinar-X biasanya diambil sebagai ujian pemeriksaan untuk mencari tulang patah atau radang sendi dan tusuk tulang di dalam atau bersebelahan dengan sendi bahu. Kadang-kadang, kalsifikasi dapat dilihat sepanjang tendon. Seringkali, penemuan sinar-X normal untuk kecederaan rotator cuff.

  Kajian Pengimejan Canggih

  Pencitraan resonans magnetik (MRI): MRI telah menjadi ujian pilihan untuk kecederaan bahu yang paling penting. Ujian ini dapat mengenal pasti semua struktur yang membentuk rotator cuff dan dapat mengenal pasti perubahan degenerasi, kecederaan koyak separa atau lengkap pada tendon dan otot, atau gabungan semua keadaan ini. Pewarna boleh disuntik di bahu oleh ahli radiologi untuk membantu mendapat gambaran tisu yang lebih baik di dalam imej.

  Ultrasonography: Ini adalah ujian gelombang bunyi yang boleh membantu menilai tendon dan otot yang rosak tetapi sukar untuk menilai tulang bahu. Manfaat ultrasound adalah bahawa ia boleh dilakukan apabila bahu berubah tempat dan dapat mencari tempat-tempat rotator cuff berubah. Walau bagaimanapun, kualiti ultrasound bergantung kepada kemahiran dan pengalaman juruteknik ultrasound dan ahli radiologi yang melakukan ujian.

  Bagaimanakah rotator cuff dirawat?

  Rawatan awal kecederaan rotator cuff bermula dengan rehat, ais, dan terapi fizikal untuk menguatkan otot rotator cuff dan untuk membina semula pergerakan bahu yang penuh. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu atau lebih lama untuk mencapai penyembuhan yang memuaskan.

  Terdapat pilihan selain pembedahan yang boleh digunakan untuk rawatan kecederaan rotator cuff, termasuk suntikan steroid untuk mengurangkan keradangan di dalam ruang yang ketat di mana tendon otot melintasi sendi bahu, ultrasound terapeutik, terapi gelombang kejutan, dan jarum kering.

  Jika rawatan awal yang konservatif tidak berhasil atau jika terdapat kecederaan koyak yang penuh pada rotator cuff, pembedahan mungkin menjadi alternatif seterusnya untuk memulihkan kecederaan koyak yang telah dikenal pasti. Selain itu, masalah lain juga boleh ditangani pada waktu pembedahan termasuk debridement (membersihkan) tulang, melegakan kawasan otot atau tendon, mengetatkan kapsul sendi, atau memulihkan kecederaan labrum.

  Pakar bedah ortopedik boleh menggunakan arthroscope (instrumen yang dimasukkan melalui belahan yang kecil) untuk memperbaiki kecederaan. Bergantung kepada prosedur yang perlu dilakukan, prosedur pembedahan terbuka boleh dipertimbangkan, di mana belahan dibuat ke kawasan sendi untuk membolehkan pembaikan berlaku.

  Pembedahan awal boleh ditawarkan kepada atlet yang mahu kembali untuk bermain.

  Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas rotator cuff?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi kecederaan rotator cuff:

  • Rehatkan bahu anda. Berhenti melakukan apa yang menyebabkan rasa sakit dan cuba menghindari pergerakan yang menyakitkan. Hadkan aktiviti mengangkat berat atau perbuatan yang melampau sehingga sakit bahu anda pulih
  • Sapukan ais dan pemanas. Meletakkan ais pada bahu anda membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan. Gunakan pek sejuk selama 15 hingga 20 minit setiap tiga atau empat jam. Selepas beberapa hari, apabila rasa sakit dan keradangan bertambah baik, pek panas atau pad pemanasan boleh membantu melegakan otot-otot dan sakit
  • Ubat penahan sakit. Penyakit kesakitan seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB), naproxen natrium (Aleve) atau acetaminophen (Tylenol, yang lain) mungkin berguna

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan