backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penyakit Still

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Penyakit Still?

Penyakit Still adalah sejenis arthritis keradangan yang mempunyai demam, ruam dan sakit sendi. Sesetengah orang mempunyai hanya satu episod penyakit Still pada usia dewasa. Pada sesetengah yang lain, keadaan ini boleh berterusan atau berulang.

Keradangan ini boleh memusnahkan sendi yang terjejas, terutamanya pergelangan tangan. Rawatan adalah melibatkan ubat-ubatan, seperti Prednisone, yang membantu mengawal keradangan.

Apakah kebarangkalian Penyakit Still?

Penyakit Still orang dewasa adalah keadaan yang jarang berlaku yang menjejaskan kira-kira satu dalam setiap 100,000 orang dewasa. Lelaki dan wanita juga terpengaruh. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Penyakit Still?

Gejala-gejala umum penyakit Still orang dewasa adalah:

 • Anda mungkin mengalami demam sekurang-kurangnya 102 F (38.9 C) selama seminggu atau lebih. Demam biasanya memuncak pada akhir tengah hari atau awal petang. Anda mungkin mempunyai dua puncak demam setiap hari, dengan suhu anda kembali kepada normal di antaranya.
 • Ruam berwarna pink salmon mungkin datang dan pergi dengan demam. Ruam biasanya muncul pada batang tubuh, lengan atau kaki anda.
 • Sakit tekak. Ini adalah salah satu gejala pertama penyakit Still pada usia dewasa. Nodus limfa di leher anda mungkin bengkak dan tender.
 • Sakit-sakit dan bengkak sendi. Sendi anda – terutamanya lutut dan pergelangan tangan anda – mungkin kaku, menyakitkan dan terjadi radang. Buku lali, siku, tangan dan bahu juga mungkin sakit. Kesan sendi biasanya berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu.
 • Kesakitan otot. Kesakitan otot selalunya berkurang dan mengalir dengan demam, tetapi rasa sakit boleh menjadi sangat teruk dan ini mengganggu aktiviti harian anda.

Tanda-tanda dan gejala gangguan ini dapat meniru keadaan lain, termasuk lupus dan sejenis kanser yang disebut limfoma.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Penyakit Still?

Ia tidak jelas mengenai apa yang menyebabkan penyakit Still pada usia dewasa. Sesetengah penyelidik mengesyaki keadaan ini mungkin dicetuskan oleh jangkitan virus atau bakteria.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Penyakit Still?

Terdapat banyak faktor risiko untuk penyakit Still pada usia dewasa, seperti:

 • Kumpulan umur 15 dan 46 tahun.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Penyakit Still didiagnosis?

  Tiada ujian tunggal bagi mengenal pasti penyakit Still pada dewasa. Ujian pengimejan boleh mendedahkan kerosakan yang disebabkan oleh penyakit ini, sementara ujian darah dapat membantu mengecualikan keadaan lain yang mempunyai gejala yang sama.

  Bagaimana pesakit Penyakit Still dirawat?

  Doktor menggunakan pelbagai ubat untuk merawat penyakit Still pada dewasa. Jenis ubat yang akan anda ambil bergantung kepada tahap keterukan simptom anda dan sama ada anda mempunyai kesan sampingan.

  • Ubat bukan steroid anti keradangan (NSAIDs). NSAID yang berlebihan, seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) atau natrium naproxen (Aleve), boleh membantu dengan sakit sendi dan keradangan yang ringan. NSAID yang lebih kuat boleh didapati dengan preskripsi. NSAID boleh merosakkan hati, jadi anda mungkin memerlukan ujian darah asas untuk memeriksa fungsi hati.
  • Kebanyakan orang yang mempunyai penyakit Still masih memerlukan rawatan dengan steroid, seperti Prednisone. Ubat-ubatan ini berkuasa mengurangkan keradangan, tetapi boleh menurunkan daya tahan tubuh anda terhadap jangkitan dan meningkatkan risiko anda memperoleh osteoporosis.
  • Ubat Methotrexate (Trexall) sering digunakan dalam kombinasi dengan Prednisone, yang membolehkan dos Prednisone dikurangkan.
  • Pengubahsuaian tindak balas biologi. Dadah seperti infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) dan etanercept (Enbrel) telah menunjukkan beberapa janji, tetapi faedah jangka panjang mereka masih tidak diketahui. Sekiranya ubat-ubatan lain tidak berfungsi, doktor anda boleh mencadangkan anakinra (Kineret), tocilizumab (Actemra) atau rituximab (Rituxan).

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Penyakit Still?

  Gaya hidup dan remedi rumah yang berikut mungkin membantu anda menghadapi penyakit Still:

  • Memahami ubat-ubatan anda. Walaupun anda bebas gejala beberapa hari, penting untuk mengambil ubat anda sebagaimana disyorkan oleh doktor anda. pengendalian keradangan membantu mengurangkan risiko komplikasi.
  • Tambahan diet anda. Jika anda mengambil dos Prednison yang tinggi, berbincanglah dengan doktor anda tentang mengambil lebih banyak kalsium dan vitamin D tambahan untuk membantu mencegah osteoporosis.
  • Terus bergerak. Walaupun anda mungkin tidak mahu bekerja kerana sakit sendi anda, senaman adalah disyorkan untuk semua jenis arthritis. Senaman boleh membantu anda mengekalkan pelbagai gerakan anda dan melegakan kesakitan dan kekakuan.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan