backup og meta

Asid Urik Tinggi Dalam Badan Punca Penyakit Gout, Ia Paling Banyak Menyerang Kaum Lelaki!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/11/2020

Asid Urik Tinggi Dalam Badan Punca Penyakit Gout, Ia Paling Banyak Menyerang Kaum Lelaki!

Gout adalah sejenis keradangan artritis yang berkaitan dengan hiperurisemia. Ia berlaku apabila terdapat asid urik yang tinggi dalam peredaran darah yang menyebabkan kristal urat wujud di dalam tisu sendi.

Simptom muncul  secara tiba-tiba dan dalam sekelip mata. Ia datang dengan rasa sakit yang menyakitkan, kemerahan, dan pembengkakan sendi. Berikut adalah punca yang menyebabkan tahap asid urik tinggi.

7 faktor asid urik tinggi, yang menjadi punca gout

1. Masalah buah pinggang

Tahap asid urik yang lebih tinggi berlaku apabila buah pinggang anda tidak menghilangkannya dengan cekap. Ini mungkin disebabkan oleh ginjal yang tidak berfungsi atau pengaruh oleh metabolit dan ubat tertentu.

2. Tinggi protein

Kajian menunjukkan bahawa setiap pengambilan hidangan daging setiap hari meningkatkan risiko gout sebanyak 21%.

Dalam kajian reka bentuk silang, kesan memakan beberapa makanan yang kaya dengan purin seperti hati lembu dan kacang soya telah diselidik. Keputusan menunjukkan bahawa pengambilan semua makanan ujian menyebabkan peningkatan kadar asid urik dalam darah.

3. Fruktosa

Pengambilan makanan tinggi fruktosa dalam makanan dan minuman meningkatkan pengeluaran inosin dan purin. Fruktosa juga bersaing dengan asid urik untuk rembesan di buah pinggang.

Fruktosa dengan cepat meningkatkan tahap asid urik kerana ia mengaktifkan enzim yang memecah adenosin trifosfat (ATP) ke dalam adenosin monofosfat (AMP) (fruktokinase dan adenosin deaminase), yang mengakibatkan peningkatan pengeluaran inosin.

Di samping itu, fruktosa merangsang sintesis asid urik dari prekursor asid amino, seperti gliserin.

4. Diuretik

gout in children

Diuretik adalah salah satu punca utama hiperurisemia sekunder. Ubat-ubatan meningkatkan tahap asid urik dalam darah dengan peningkatan penyerapan semula asid urik dan/atau penurunan rembesan asid urik.

5. Obesiti

Menurut kajian epidemiologi berasaskan populasi, obesiti mengakibatkan peningkatan risiko mengembangkan hiperkuremia. Sekiranya anda berlebihan berat badan, tubuh menghasilkan lebih banyak asid urik. Akibatnya, buah pinggang menghadapi lebih kesukaran untuk menghilangkan asid urik.

Tahap asid urik dalam darah berkait rapat dengan tahap leptin. Oleh kerana individu obesiti mempunyai tahap leptin yang lebih tinggi, ia mungkin dikaitkan dengan perkembangan hiperurisemia dalam obesiti.

6. Jantina lelaki dan hormon seks

Lelaki mempunyai paras asid urik darah yang lebih tinggi berbanding wanita dan lebih berisiko untuk mendapat gout.

Estrogen diperlukan untuk penghapusan normal urat melalui buah pinggang. Semasa tempoh selepas menopause, wanita mempunyai kandungan asid urik yang sama seperti lelaki yang sama umur, menunjukkan bahawa estrogen rendah mungkin menyebabkan hiperurisemia (keadaan asid urik yang berlebihan di dalam darah).

7. Peningkatan umur

Kandungan asid urik dalam darah meningkat seiring dengan pertambahan usia. Lazimnya, gout juga meningkat kira-kira empat kali ganda kepada 4.1% pada usia 75 tahun.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/11/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan