backup og meta

3 Kaedah Merawat Gout Akut

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

3 Kaedah Merawat Gout Akut

Serangan gout akut secara tiba-tiba dan kuat. Serangan ini boleh berlaku sehingga tiga jam. Serangan berikutnya mungkin berlaku pada minggu, bulan, dan tahun kemudian jika akar serangan tidak ditangani. Serangan gout yang berlaku semula menyebabkan kerosakan teruk pada sendi, tisu dan buah pinggang. Kerosakan ini diketahui menyebabkan kehilangan pergerakan, dalam beberapa kes. Serangan gout awal umumnya melibatkan pembesaran kaki. 

Rawatan gout akut awal ditentukan berdasarkan keterukan keadaan semasa diagnosis. Tambahan pula, pesakit mungkin mempunyai keadaan perubatan sedia ada yang merumitkan terapi gout. Namun, dengan mengikuti terapi gout, ia berjaya di atasi  tanpa sebarang komplikasi. 

Rawatan akut sering memerlukan disiplin ubat yang ketat bersama dengan pengubahsuaian gaya hidup. Secara spesifik, semasa terapi gout akut, pengamal perubatan menetapkan ubat tertentu dan mengesyorkan pelan pemakanan sihat yang membantu mengurangkan tahap pengeluaran dan pengambilan asid urik.

Ubat-ubatan untuk merawat gout akut

1. Ubat antikeradangan bukan steroid (NSAIDS)

Pada mulanya ditetapkan pada dos maksimum dan dikurangkan apabila simptom mereda. Digunakan untuk kesakitan dan keradangan sekurang-kurangnya 48 jam. Secara amnya, ubat pertama yang ditetapkan untuk gout akut.

2. Colchicine

Ubat yang digunakan untuk merawat serangan gout akut pada masa yang sama mencegah serangan berikutnya. Ia tidak berkesan untuk menyembuhkan gout atau menurunkan kadar asid urik. Ditetapkan untuk mencegah atau melegakan bengkak gout dengan mengurangkan keradangan.

3. Kortikosteroid atau hormon adrenokortikotropik (ACTH)

Ubat yang digunakan untuk pesakit yang tidak boleh mengambil NSAIDS atau colchicine. Digunakan untuk gout akut sebagai suntikan intramuskular (dos harian).

Mengambil ubat-ubatan ini bersama dengan perubahan gaya hidup mengurangkan risiko komplikasi seterusnya yang mungkin berlaku akibat serangan gout akut yang tidak dirawat. Pesakit gout mesti makan makanan sihat yang termasuk makanan kaya yang rendah purin dan pengambilan cecair yang mencukupi. Rawatan gout akut berjaya jika terdapat pematuhan lengkap dengan pelan rawatan yang anda cadangkan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan